Sedem let star televizor boljši od novega, a ta stane pol manj
Marjan Kodelja 18. februarja 2020 ob 06:58

Za Samsungov televizor serije ES6100 (55-palčni) sem pred sedmimi leti dal tisoč evrov, za Philipsov model PUS6504 (58-palčni) pa zahtevajo petsto. Kakšne so razlike med njima in zakaj se mi zdi, da je stari boljši od novega?

Edina podobnost med modeloma je v velikosti, razlika med 55 in 58 palci je s stališča uporabnosti malenkostna. Samsungov televizor je veljal za predstavnika srednjega cenovnega razreda, temu primerne pa so tudi zmogljivosti in videz. Črno in za tiste čase tanko ohišje se lepo poda obešeno na steno, na voljo je funkcija 3D, čeprav je nikdar nisem uporabil, zaslon polne razločljivosti HD se obnese v razmerah slovenske ponudbe televizijskih programov, njegovih pametnih funkcij pa ne uporabljam več, kajti nekatere aplikacije je Samsung od daleč izbrisal, ko jim je ukinil podporo. Na drugi strani je Philipsov vsaj še enkrat debelejši nizko cenovni televizor z zaslonom razločljivosti 4K, podporo za sliko visokega dinamičnega razpona (HDR), približno enako hitrim in zmogljivim vmesnikom in omejenim naborom pametnih funkcij. Oba imate čisto običajni plastični daljinec in dovolj obširen nabor raznovrstnih priključkov. Kajpada upoštevajoč razliko v letih in razvoj tehnologij. A vse to je v ozadju, ko začnem primerjati edino pomembno lastnost, ta pa je kakovost slike.

Presenetljivo je kljub višji razločljivosti 4K in podpori za HDR slika iz istega vira (televizijski signal) na novejšem Philipsovem v najboljšem primeru enaka, če ne celo za odtenek slabša od slike starejšega televizorja. Oddaljenost do zaslona je namreč v mojem primeru večja od treh metrov, zato višja ločljivost ne pride do izraza, vendar tudi pogled od blizu ni dosti boljši. Zaslon starejšega je zaradi starosti že malce utrujen, ko prikazuje temno sliko, se vidi, kje vse pronica svetloba. Pri novejšem te težave ni, a vseeno so barve na obeh anemične (izprane), pri slabših programih standardne razločljivosti, ki jih elektronika pretvori na polno razločljivost HD oziroma na 4K, pa opazni artefakti. Napake na slikah, skupek izstopajočih pik, največkrat blizu ostrih robov predmetov ali oseb, ki izstopajo iz sicer statične scene (ozadja). So pa manj opazne, če se oddaljimo od zaslona.

Namenoma sem izbral dve skrajnosti. Televizor, ki je blizu konca življenjske dobe in s starejšo tehnologijo na eni strani, ter novejšega, a hkrati ne najbolj kakovostnega na drugi. V teh sedmih letih, ki ju loči, je tehnologija namreč napredovala, vendar je bil napredek algoritmov izboljšave slike, video procesorjev in osvetlitve (kvante pike) izrazitejši od napredka zaslonov LCD. Stari televizor nima nič od tega, Philipsov novi in ceneni pa očitno tudi ne, kajti njuni sliki sta podobno slabi. Morda to pomeni, da se kakovost slike (pre)počasi seli po cenovni lestvici navzdol oziroma da so izdelovalci le to rezervirali za dražje naprave. Televizorji z boljšo sliko, pa naj gre za zaslone LCD ali OLED, ki so čisto druga liga, so namreč veliko dražji. Govorim seveda o kakovosti slike televizijskih programov, ki jih ponujajo slovensko operaterji in ne za prikaz slike iz boljših virov, kot so na primer storitve pretočnega videa. Lahko pa je razlog tudi drugje. Težava ni le v cenenih televizorjih, temveč tudi v televizijskih programih, saj izboljšanja kakovosti v zadnjih sedmih letin prav tako nisem opazil!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Zakaj se mi torej zdi stari televizor boljši? Ker kljub mojim drugačnim pričakovanjem še vedno deluje in ker je skoraj za pol tanjši in se lepo poda obešen na steni. Z veseljem bi ga zamenjal. Ni važno, ali je LGjev, Sonyev ali Panasonicov, zaslonska tehnologija mora biti OLED in mora biti večji, 65-palčni. Samo ena majcena težava je. Takšen stane najmanj 2 tisočaka in nič ne kaže, da bo kmalu cena padla pod tisoč evrov, pod mejo, koliko sem za televizor še pripravljen plačati. Nisem pa pripravljen na vrat in na nos kupiti novega z enako ali le malo izboljšano kakovostjo slike. Dokler bo stari delal ali dokler cene za televizor OLED ne bodo padle, bo vsaj pri meni tako, kot je bilo zadnjih sedem let!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
6 komentarjev
 • Moral bi vzeti za primerjavo srednji cenovni rang tako kot je bil takrat tvoj Samsung 6100.
  Naprimer Philips 55PUS7354 ali SONY 55XG8596.

  • Nocem, da izpade, kot da trolam, vendar veliko elektronike kupim v IT, zaradi boljše cene. Leto nazaj sem spraševal, zakaj so v eni izmed velikih trgovskih verig za prodajo elektronike, skorajda v celoti umaknili TVje od Philipsa. Preprost odgovor, zaradi kvalitete, tudi reklamacij baje je bilo nad mejo normalnega. Potem sem vzel Sony..

  • V bistvu me je zanimala razlika med mojim sedem let starim televizorjem ter fizično enako velikim vendar poceni tvjem. Omenjeni pa je bolj kot ne po naključju prišel v moje roke.

 • Kakšen kup gnoja si napisal. Lahko bi vzel vsaj serijo 7304 ki je veliko boljša od najcenejšega sranja 6504. Seveda ne more biti isto, kaj šele boljše, če si dal pol manj za TV. Niso to telefoni, kjer dobiš čez par let za pol cene boljšega. TVji grejo veliko počasneje naprej, kot si sam ugotovil.

  Pa ni problem samo v ločljivosti, temveč v kompresiji. Sem videl lepše 1080p bluray posnetke na 75″ zaslonu kot “4K” streame iz amazona in netflixa. Ta iptv ki ga pri nas ponujajo operaterji pa je itak bog pomagaj na čemerkoli nad 50 inčov, moraš res bit zelo daleč da ne vidiš vseh pomankljivosti, jaz sem njihove storitve odjavil že leta nazaj – absolutno predragi za to kar ponujajo. Samo za ceno njihovega HD paketa si lahko privoščiš Youtube Premium (popolnoma odstrani vse oglase), Amazon Prime in Netflix obenem, pa še ti ostane.

  • Upoštevam vsako mnenje, kritiko, bi pa v bodoče raje videl, če bi šlo brez tistega gnoja. Enkrat sem že zapisla, da žal nimam dostopa do čisto vseh modelo televizorjev, ki so v slovenskih trgovinah na voljo. Poleg tega sem pa vseeno pričakoval, da je sedem let dovolj dolga doba, da bolj kakovosten panel pride tudi v poceni izdelke.

   • Pa tudi 7304 smo že pred tem testirali in napisali, da je presenetljivo dober glede na cenovno pozicijo. In, še enkrat, tali Marjanov zapis ni primerjalni test ali kaj takega, ampak opažanja na osnovi dveh različno starih TVjev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.