Sebastian Vettel kot detektiv v iskanje ukradene torbe s pomočjo slušalk
Matjaž Ropret 24. maja 2022 ob 08:54

Nemški dirkač Formule 1 Sebastian Vettel je včeraj po Barceloni s skuterjem iskal in celo našel skoraj dobesedno iglo v kopici sena, a mu to žal ni pomagalo, da bi dobil nazaj ukradeno torbo.

Vozniku moštva Aston Martin so iz avta pred hotelom ukradli torbo, v kateri verjetno ni imel zgolj nepomembnih majic in spodnjega perila. Med drugim so bile v njej slušalke Airpods, ki jih je imel prijavljene v Applovo storitev Find My. Tako je lahko Vettel na svojem iPhonu, ki mu ga niso ukradli, spremljal njihovo lokacijo, ko so se premikale po katalonski prestolnici in »srečevale« druge iPhone, povezane v omenjeno storitev. Zato je zajahal skuter in se odpravil na lov za slušalkami, za katere je upal, da ga bodo pripeljale tudi do preostalega ukradenega imetja.

Dejansko mu je uspelo najti slušalke, ni sicer informacije, kje točno so bile, vendar niso bile v torbi, temveč odvržene nekje med begom tatov pred 34-letnim amaterskim detektivom. Verjetno so se jih znebili ravno zato, da bi ga speljali na napačno sled, v torbi pa je moralo biti še kaj bolj vrednega, da se je splačalo žrtvovati tisti del plena, ki bi jih lahko izdal.

V ekipi Aston Martin so po poročanju BBC-ja povedali: »Sebastianu Vettlu so zjutraj v Barceloni ukradli torbo. Poskušal jo je najti s pomočjo svojega iPhona, s katerim je sledil lokacijo slušalk, ki so bile v torbi, toda ko je našel slušalke, je ugotovil, da so zapuščene, in tako ni uspel najti ukradene torbe.« Nekdanji dirkač ekip Torro Rosso, Red Bull in Ferrari je sicer krajo prijavil tudi policiji, ki zadevo preiskuje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na podoben način je pred približno mesecem nemški Youtuber Marton Barcza (Tech Altar) poskušal po Berlinu in okolici izslediti ukradeno (testno) električno kolo. To je imelo vgrajen GPS, zato je lahko na aplikaciji na telefonu videl njegovo lokacijo, vendar ta v mestu ni povsem natančna, poleg tega imajo tatovi kolo spravljeno nekje v stanovanju ali kleti. Dvakrat mu je uspelo priti blizu, enkrat je ugotovil, da je »novi lastnik« s kolesom odšel na jutranje opravke nekje po predmestju, vendar ga je že pospravil nazaj v klet, preden je Barczi uspelo priti do tja. Nato je za velikonočne praznike odšel v tujino in ko se je vrnil v Berlin, je bila baterija v kolesu že prazna in tako lokacije v aplikaciji ni bilo več.

Naslovna fotografija: Aston Martin F1

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.