Seat ima priložnost, da resno zagrize v električno prihodnost
Matjaž Ropret 1. marca 2019 ob 13:35

Znamka Seat bruha električne koncepte. Ta teden je na sejmu MWC je prestavil svojega Twizyja z imenom Minimó, naslednji teden pa bo na ženevskem avtosalonu prikazal še svoj prvi električni avto el-Born. Obe novosti sta sicer še koncepta, toda vsaj avtomobilska naj bi bila precej dokončana in naj bi prišla v prodajo prihodnje leto, medtem ko bo na križanca med skuterjem in avtom treba čakati vsaj še eno leto dlje.

Začnimo najprej z današnjo novostjo. Električni el-Born je poimenovan po enem najbolj znanih predelov Barcelone (okvirno med obmorsko Barceloneto, parkom Ciutadella in najstarejšim delom Barri Gotic), polnem izvrstnih barov in restavracij. Gre seveda za eno izvedenk prve generacije vozil s Volkswagnove električne platforme MEB. Prvi od teh modelov bo verjetno že letos s tekočih trakov pripeljal VW ID, sledila pa bosta prav el-Born in Škodin Vision-E. Vsi trije pa bodo petvratne kombilimuzine, nekakšne prihodnje zamenjave za Golfa in njegove sorodnike.

Seatov predstavnik bo imel motor  z močjo 150 kW oz. 204 KM, kar ga bo do 100 km/h pognalo v sedmih sekundah in pol. Baterija bo imela kapaciteto 62 kWh, to pa naj bi zadoščalo za 420 km dosega. Vsaj po testih WLTP, v praksi zna biti malo manj. Podprto bo polnjenje z enosmernim tokom pri stotih kilovatih, kar bo omogočilo, da bo prazna baterija do 80 odstotkov prilezla v 47 minutah. Vožnja bo, tako napovedujejo v Seatu, športna, avto pa bo postavljen na 20-palčna kolesa.

Konkretnih mer niso razkrili, menda pa bo v notranjosti precej več prostora kot v primerljivo velikih avtih z motorjem na notranje izgorevanje, saj ta odpade in se tako lahko inženirji bolj igrajo z izkoriščenostjo prostora. Oblikovanje notranjosti sledi smeri, ki sta jo začeli že Ibiza in Arona, seveda pa dominirata velika zaslona pred voznikom in na sredini armaturne plošče. Na točne podatke, kdaj in za koliko bo el-Born v prodaji, pa bomo morali še počakati.

Minimó, ki je še malo bolj v konceptni fazi, je nekaj povsem drugega. Res zelo spominja na Renaultovega podobnega malčka, je pa seveda od tega precej bolj sodoben, tako zunaj kot znotraj. Primarno bo namenjen storitvam kratkotrajne izposoje (»car sharing«), še posebej, ker se bo dalo na hitro zamenjati baterijo z drugo, povsem napolnjeno. Tako vozilce ne bo stalo zaradi polnjenja, ampak bo lahko stalno v pogonu. V Seatu trdijo, da bo Minimó stroške car sharinga znižal za polovico. Za mesta pa bo uporaben tudi zato, ker je dolg samo 2,5 m, širok 1,24 m in zavzame 3,1 m2 prostora v primerjavi s 7,2 m2 pri običajnem avtu. Parkirati ga bo mogoče na prostor za motorno kolo. Vanj bo vgrajena povezljivost 5G, kolikšna bi utegnila biti njegova cena, pa tudi še niso povedali.

Seat se verjetno klub tem napovedim še ne bo prelevil v popolnoma električno znamko, čeprav bi verjetno samo na tak način eden od proizvajalcev lahko naredil korak naprej in se resno uveljavil pri e-mobilnosti. Toda v vmesnem času bi prodaja in s tem prihodki toliko padli, da bi bilo najbrž treba odpustiti preveč zaposlenih, zato gredo vsi postopno, znamke znotraj koncerna VW znova dokaj usklajeno.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja