Še vedno vezave, a cene so dobre in izbira tudi
Matjaž Ropret 28. novembra 2016 ob 11:00

Operaterjem mobilne telefonije je nekako v navadi, da pred decembrsko nakupovalno norijo pripravijo posebno ponudbo. Lahko so to nekoliko drugačni naročniški paketeti, z nižjo ceno, več količinami ali obojim, lahko pa izbor določenih telefonov z bolj privlačnimi cenami. Za drugo taktiko se je letos odločil Simobil, zato poglejmo, ali dejansko ponuja kaj zanimivega ali se poskuša predvsem znebiti zalog manj atraktivnih modelov pametnih telefonov.

Kot običajno so nižje cene telefonov tudi v tej akciji samo za tiste kupce, ki se hkrati odločijo za dvoletno vezave pri tem operaterju. Tak način mi že od nekdaj ni pretirano všeč, ker zmanjšuje svobodo naročnika – dve leti je vezan tako na operaterja kot na naročniški paket. Poleg tega pa zamegljuje pravo vrednost tako operaterjevih storitev kot telefonov in onemogoča razvoj resne proste prodaje in trga rabljenih telefonov. Ampak to je tema za kdaj drugič, vezave in subvencioniranje mobilnikov so še vedno realnost, kljub govorjenju, da jim to ustvarja ogromne stroške, se operaterji oklepajo takega načina prodaje.

Cene v Simobilovi akciji so dejansko nižje od tega, kar operaterji ponujajo sicer. Odvisne so od naročniškega paketa, a je skupna cena v dveh letih pri boljših telefonih za 200 ali več evrov nižja kot če bi kupec sklenil vezavo za cenejšo naročnino in telefon vzel v prosti prodaji. Približno sto evrov je razlike tudi glede na siceršnje cene pri operaterjih.

Simobil tokrat ponuja kar 17 modelov telefonov. Od teh lahko kot nepriporočljiv nakup izločimo skoraj vse tiste, ki v mesečnem obroku stanejo evro ali dva. Konkretno so to HTC Desire 530, Lenovo Vibe C, LG-ja K4 in K10, Microsoft Lumia 650 in Samsung GalaxyJ3. Ti izdelki v prosti prodaji stanejo med 150 in 200 evri in so morebiti smiselni za tiste, ki izberejo cenejši naročniški paket (Svobodni S). V dražjih paketih se njihova cena ne spusti več in za zahtevnejše uporabnike tudi ponujajo premalo. Bolje je za le nekaj evrov več poseči po Huaweiju P9 Lite ali morda Sonyju Xperii XA. Slednji je ožji, lepše oblikovan in bolj prijeten za držanje, Huawei pa vsekakor ponuja bolj zaokrožen paket v tem cenovnem razredu. Podobno ceno imajo še HTC Desire 825, Lenovo K6 in Samsung Galaxy J7. HTC in Samsung sta zanimiva zaradi večjega zaslona, a imata v primerjavi s P9 Lite več slabosti (nižjo ločljivost ekrana, nimata prepoznave prstnih odtisov), Lenovo K6 pa je kar resen konkurent omenjenemu Huaweiju.

Še malo višje po cenovni lestvici sta Microsoft Lumia 950 in Samsung Galaxy A5 (2016). Prvo, čeprav ima odlično fototipalo in objektiv, lahko priporočam samo mazohistom, saj sistem Windows ponuja zelo malo aplikacij, telefon pa je tudi po enem letu od prihoda na trg še vedno nestabilen. A5 je dober izdelek, ki ponuja skorajda vse, a je tudi v vsem (zaslon, fotoaparat, hitrost, …) nekoliko slabši od najboljših.

Od teh so v akciji štirje. Huawei P9 in Sony Xperia X compact sta cenovno nekoliko nižje kot Samsung Galaxy S7 in iPhone 7 32 GB. Od prvih dveh je P9 zmogljivejši in zdaj na voljo tudi v izstopajoči živomodri barvi, X compact pa bo všeč predvsem tistim, ki ne marajo velikih telefonov. Še vedno pa je dovolj blizu najboljšim, da upraviči svojo ceno. O S7 in iPhone 7 ni treba izgubljati besed. Sta v vrhu ponudbe in trenutno ju ceneje, kot v tej akciji, verjetno ni mogoče kupiti. Če se sprijazniš z vezavo. O tem, kateri je boljši, ne bom razpredal, vsak od njiju ima svoje navdušence. Je pa s povečanjem na 32 GB pri jabolčnem izdelku odpadel pomislek o premalo prostora za podatke pri osnovnem modelu.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja