Ljubek dojenček Grogu je še vedno velik povzročitelj sladkorne (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 8. marca 2023 ob 06:12

Prisrčen 50-letni dojenček Grogu se vrne v tretji sezoni galaktičnega lovca na glave, kar zna nekatere zmesti. Mar ga ni Luke Skywalker odpeljal konec druge sezone Mandalorijca, da bi postal njegov vajenec?

Še vedno sem navdušen nad serijo, čeprav (še) ni popolnoma zadovoljila mojih pričakovanj. Zasluži si, da so epizode daljše od kratkih trideset minut. Ko padeš v zgodbo in se navdušenje logaritmično dviguje, je že vsega konec. Obenem v zraku še vedno visi vprašanje, čemu je malček pomemben in zakaj je vsaj za nekaj časa vajeništvo za viteza svetlobe obesil na klin. Kako to, da je Grogu nazaj in kje je Djarin dobil novo nadvse hitro ladjo, je razloženo v zadnjih treh delih serije knjiga Boba Fetta. Če ste jih gledali, potlej veste, a če jih še niste in vas motijo kvarniki, potem naslednji odstavek preskočite.

Komur prigode in pripoved o Bobu Fettu ni bila pri srcu, ne ve, da se v zadnjih treh delih, ki so mimogrede za nekaj razredov boljši od prvih štirih, vrne Din Djarin. V petem delu praktično prevzame osrednjo vlogo. Obišče klan, kjer mu kovačica iz kopja skuje verižno srajčico za malega. Po dvoboju sicer obdrži temni svetlobni meč, a prizna, da je prostovoljno snel čelado, zato ga izobčijo. Vrne se na planet Tatooine, kjer s Peli Motto popravi in modificira zvezdni lovec N-1. Ko je spet mobilen, se mu zahoče obiskati Groga, toda po pogovoru z Ahsoko Tano spremeni načrt. Njej preda darilo in se vrne, da bi pomagal Bobu v vojni s kriminalnim sindikatom. Luke medtem darilo preda malčku, toda obenem ga postati pred izbor. Če vzame srajčico, potem se bo moral odpovedati treningu. Tako bodi. Djurin in Grogu sta spet skupaj.

V tretji sezoni se želi Din Djarin odkupiti, ker je malčku pokazal obraz. Večjega greha za pripadnike njegovega klana ni, čeprav drugi pripadniki bojevniške rase ne sledijo tej zapovedi. Pokesa se lahko samo ena en način. Da se okopa v sveti vodi v rudniku mandalorskega jekla (besker) na domačem planetu. Težava je zgolj ena. Imperij ga je zastrupil in spremenil v puščobo negostoljubno do vsakršnega življenja. Nova naloga, ki se je skupaj lotita v naše nadvse veliko zadovoljstvo.

Preblisk: poleg kroglice, s katero se nadvse rad igra, je zdaj malček navdušen še nad izrednim pospeškom vesoljskega lovca, ki pride nadvse prav v primeru sile.

Zdi se mi, da nova sezona bolj gradi na vizualni všečnosti prizorov in manj na likih. Legendarnih, kot je bil v prvi sezoni »govoril sem« Kuiili, niti v drugi ni bilo pretirano veliko. Potencial Ahsoko Tana ni bil izkoriščen, upajmo, da bomo enkrat videli zaključek iskanja Ezre Bridgerja, medtem ko sem za Boba Fetta bil in ostajam prepričan, da kot »dobričina« ni najbolj prepričljiv. Ne bo tragedija, če se v tretji ne bo pojavil. Idealistična načelnost pa preprečuje, da bi bil Luke Skywalker pretirano zanimiv. Kako se obnaša do Groga, spominja na odnos Jode do njega. Nič čudnega, da je mali pobegnil. Ampak nič od tega ne zmanjša zanimivosti tretje sezone, ki smo jo čakali dobri dve leti. Res škoda, da jo Disney dozira po en del na teden in da so epizode v primerjavi z drugimi serijami franšize Vojne zvezd nadpovprečno kratke.

Kaj: Tretja sezona vesoljnega vesterna The Mandalorian.

Kje: Pretočnik Disney +, vsako sredo.

Ocena 3,99: Tretja sezona je za odtenek bolj dinamična, slikovita in nasploh očem všečna, a zato manj gradi na zanimivih starih ali novih likih.

Priporočilo: Navdušenje nad velikimi ljubkimi očmi 50-letnega dojenčka je še vedno osrednja nit sage, ki je drugače primerna za gledalce vseh dob in okusov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja