Še vedno ne vem, kaj bi z njim, a Chipolo je izboljšan in poenostavljen
Matjaž Ropret 11. novembra 2016 ob 10:26

Iskalni obesek Chipolo je pravkar doživel tretjo inkarnacijo. Tokrat nista predrugačeni samo notranjost in aplikacija, ampak je razlika vidna tudi na zunaj. Žetonček, zdaj z dodatkom Plus v imenu, je večji kot v prvih dveh izdajah. In popolnoma zlepljen skupaj, nič več se ne da menjati baterije. Zato tudi vodotesen. Je pa cena ostala enaka – 25 evrov za enega ali 70 evrov za paket štirih.

V prvi nadgradnji so Chipolovci poskušali narediti več. Tokrat pa so se oprijeli taktike, da je manj v bistvu več. Glavna izboljšava novega iskalnika stvari je v tem, da je še glasnejši. Drugo pa so večinoma poenostavitve. V aplikaciji je manj možnosti in zato mogoče nekaj več preglednosti. Ni več prikaza temperature. In z zamenljivo baterijo je odšlo v pozabo tudi tresenje obeska, nadomestilo pa ga je precej lažje in zanesljivejše dvakratno pritiskanje.

Tako izgleda osnovni zaslon aplikacije, ki ni najbolj logična za uporabo.
Tako izgleda osnovni zaslon aplikacije, ki ni najbolj logična za uporabo.

Osnove so enake kot že ves čas. Ko sta telefon in obesek povezana (bluetooth, seveda), je v aplikaciji vidna razdalja med njima. Pritisk na ponazoritev Chipola v aplikaciji povzroči njegovo cingljanje. To je dejansko glasno. Povečanje z 90 na 100 decibelov se na prvi pogled na sliši veliko, a je v bistvu ogromno, ker se jakost zvoka povečuje po logaritemski skali in je zato glasnost v resnici nekajkrat večja. Končno dovolj velika. V večini stanovanj bi se moral Chipolo Plus slišati iz katerega koli kota v katerega koli na drugem koncu. Dvakratni pritisk obeska pa sproži melodijo na telefonu. Tudi, če je ta v tihem načinu. Torej, osnovna funkcionalnost je še vedno ista – sprožanje hrupa, ko ne najdemo enega ali drugega. Sam te težave večinoma nimam, psa tudi ne, da bi na njegovo ovratnico navesil Chipolo, kje drugje bi zadevo še lahko uporabil, pa nimam ideje.

Kljub poenostavitvi je ostala možnost uporabe Chipola kot daljinskega sprožilca za selfieje, seveda s hitrim dvakratnim pritiskom. To je uporabno, ampak spet ni nekaj, kar bi počel prav pogosto. Še naprej je mogoče isti žetonček povezati z več telefoni, kar v začetku ni bilo možno. Zdaj je vsak registriran v oblaku, saj mora biti uporabnik prijavljen v aplikacijo. Ampak takoj, ko se vanjo prijavi na drugem telefonu, ta prevzame izbrani obesek, na prejšnjem telefonu pa ga ni več. Možno ga je tudi deliti med štirimi uporabniki, ampak ga ima naenkrat seveda lahko povezanega samo eden. Vse skupaj ni najbolj elegantno. Kot tudi ni vmesnik aplikacije. Na levi so spodaj tri črtice, na desni trije krogci (govorim za androidno), na prvi pogled ni ravno očitno, kaj naj bi bilo kaj. Desni krogci odprejo funkcionalnosti – deljenje Chipola, zajemanje selfieja, itd Leve črtice pa dajo možnost preklapljanja med različnimi obeski, če jih ima uporabnik prijavljenih več, in dostop do zemljevida, ki pokaže aktualno lokacijo. To bližnjico bi res morali prestavit nekam drugam, po možnosti na osnovni zaslon aplikacije. Z naključnim klikanjem po aplikaciji uporabnik kaj hitro nekam zaide.

Funkcionalnosti ni prav veliko, kar je mogoče celo dobra stran nadgradnje.
Funkcionalnosti ni prav veliko, kar je mogoče celo dobra stran nadgradnje.
Chipolo je še vedno daljniski sprožilec za selfieje.
Chipolo je še vedno daljniski sprožilec za selfieje.

In še zadnja velika sprememba. Po eni strani pametna in dokaz, da trboveljsko podjetje postaja zrelejše. Po drugi strani pa do kupcev manj prijazna kot doslej. Kot rečeno, baterije ni več mogoče zamenjati. Ker je večja, menda zdrži do enega leta. Glede na prejšnje izkušnje bi rekel, da verjetno manj, ampak kakor koli. Ko zadeva crkne, lahko kupec obesek vrne, če se prej prijavi v program zamenjave, da ga v Chipolu reciklirajo in mu prodajo novega s popustom. V poštev pride ena zamenjava na leto. Za kupce to pomeni manj dela s kupovanjem in menjavo baterij, a več s pošiljanjem, in tudi višje stroške. Za proizvajalca pa zagotovljene prihodke, če bodo uporabniki pograbili ta način.

Smisla Chipola tudi z dodatkom v imenu ne razumem najbolje, je pa čisto simpatičen obesek za ključe, ki mogoče kdaj celo pomaga v izgubljeni situaciji. In je navsezadnje vodotesen in na voljo v sedmih barvah, od tega v petih kar posrečenih pastelnih.

***

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.