Se trudi, da bi poživil Twitter ali da bi ga dokončno sesul?
Matjaž Ropret 29. novembra 2022 ob 05:52

Ne vem, kaj bo s Twitterjem. Rad bi, da ne samo ostane, ampak je tudi še naprej prostor za promptne informacije in vsaj približek solidne debate. Obenem še nimam volje vzpostavljati »občestva« kje drugje, iz radovednosti in za vsak slučaj sicer malo pogledujem na Mastodon (@mropret@toot.si), ki pa se mi (še) ne zdi enakovredna alternativa (ker menda niti noče biti). Problem je, da Elon Musk vse od prevzema naprej daje bolj vtis lunatika kot resnega in premišljenega menedžerja.

Novi prvi mož Twitterja (podjetja), pa zraven Tesle in še nekaj podjetij, me spominja ne nekoga iz domačih logov. Enako se rad prepira z vsemi povprek, jim »soli pamet« ter uveljavlja svojo voljo navkljub dobrim argumentom za drugačne odločitve, ki jih lahko prebere in sliši z vseh strani. Obenem pričakuje, da bodo naslovniki njegovih kritik ali pozivov, kljub temu ali morda prav zato, ker jih po tem družabnem omrežju nadira, z veseljem njegovi poslovni partnerji, ga občudovali kot voditelja, mu priznavali avtoriteto, odločnost, vizionarstvo in še kakšno vrlino. Sinoči se je lotil direktorja Appla Tima Cooka, češ da je njegovo podjetje začelo groziti z umikom aplikacije Twitter iz trgovine App Store in skoraj nehalo oglaševati na tej platformi. Javna eskalacija »spora« (ki ga morda sploh ni) pa naj bi drugo stran pripravila do vnovičnega dobrega in plodnega sodelovanja, očitno meni eden najbogatejših ljudi na tem planetu. V bistvu je jezen na vse, ki na Twitterju ne oglašujejo dovolj, že zaradi tega bi menda morali odpreti pipice. Obup(a)no si želi povečati prihodke. Sam si sicer izgradnjo dobrih odnosov predstavljam precej drugače, a po drugi strani nimam v lasti več deset (ali sto) milijard vrednih podjetij in nisem njihov direktor, zato sem morda o vsem tem premalo podučen.

Vseeno pa najboljšega občutka glede prihodnosti platforme, na kateri sem aktiven več kot desetletje (@mropret), ki jo imam rad in ki se mi tudi zdi koristna, žal nimam. Ne verjamem sicer, da bi kar propadla, a lahko se še dodatno zmanjša njena pomembnost in tudi kakšen večji osip uporabnikov ni izključen. Odpiranje (dodatnega) prostora verbalnim nasilnežem pod krinko svobode govora – slednje čisto nič ne manjka, kvečjemu je še premalo preganjanja sovražnega govora, blatenja, hujskanja in drugih izpadov – me ne navdaja z optimizmom za zdravo okolje. Na Twitterju je sicer tako, da marsičesa niti ni treba spremljati, v bistvu skorajda ne opaziš, če slediš samo tistim uporabnikom, ki te zanimajo, s katerimi se lahko zapleteš v tvoren pogovor, ki te nasmejijo, ti prinašajo uporabne, tudi ekskluzivne informacije in jim lahko zaupaš, da se bodo znali obnašati. Že na Facebooku je mnogo težje vzdrževati tak prostor. Seveda pa je vse skupaj veliko lažje, če ne tvitaš o politiki in še kakšnih aktualnih temah, ki so bolj kot kaj drugega sprožilec prepirov, razdorov in vsakokratnih delitev na naše vijolične in vaše sivokodrlajsaste, če opis vsega skupaj malo omilim.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ne vidim prave alternative Twitterju. Nekateri omenjajo Youtube, vendar niti približno ne gre za podobno platformo, saj je še vedno primarno »knjižnica« video vsebin, resda s komentarji, toda prave debate tam ni, še manj objavljanja sprotnih informacij, novičk, dovtipov, šal, opažanj, anekdot, graj, zahval, mnenj in tako naprej. Niti na Mastodonu za zdaj ni pravega dogajanja. Je nekaj podobnega Twitterju, vendar brez resne usmeritve in pozornosti do detajlov, funkcionalnosti ter uporabniškega vmesnika (in nasploh izkušnje). Nič od tega seveda ni presenetljivo, saj platforma ni v lasti nikogar, kar je lahko prednost, a tudi velika slabost, in uporabnikov še premalo, pa tudi večina, se mi zdi, za zdaj pretežno opazuje sceno. Se ne čudim, ker res nimamo energije za še eno dodatno »omrežje«, dokler staro še kolikor toliko funkcionira in poskušamo tam vzdrževati aktivnost, da res vse skupaj ne zamre, pa tudi neko skupnost smo vzpostavili. Največja muka teh omrežij je prav v pridobivanju prijateljev oz. sledilcev, da ima vse skupaj sploh kaj smisla, da kdo sliši oz. prebere zapisano, se tudi odzove in se iz vsega tega nekaj razvije. Seveda so po desetletju in več uveljavljeni igralci v veliki prednosti, enako kot denimo državni telekomi po liberalizaciji trga, kajti uporabniki moramo videti kakšno potencialno korist, da znova namenjamo čas in energijo v začetek skoraj iz ničle. To bomo počeli samo, če obstoječa platforma postane popolnoma nezanimiva, nevzdržna ali celo propade. Še je upanje, da se nič od tega ne bo zgodilo, čeprav ne preveč trdno, ker so poteze lastnika in direktorja resnično nepredvidljive in ne izgledajo nič kaj konstruktivne. A tudi lastniki in direktorji drugih velikih družabnih omrežij niso dosti bolj pozitivni liki, vsaj eden mi pade na pamet, pa tudi te platforme še naprej dobro živijo in jih uporabljamo. Mogoče so že na točki, ko so prevelike, da bi padle?

Naslovna ilustracija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Ocenjevanje na podlagi občutka je izredno neprofesionalno za “nevtralnega” novinarja/blogerja… Že v oddaji od bitadobita so čivkarju namenili polno negativizma, številke pa kažejo ravno nasprotno in to je tista večina, ki svobodno misli, le ne zagovarja tega glasno, saj se jim zdi to nekaj samoumevnega.

    • Bolj ali manj vsi komentatorji se čudijo in križajo ob njegovih potezah. Ravno ocenjevanje (seveda vedno in pri vseh z enakimi merili) na podlagi občutkov, dolgoletnega spremljanja in poznavanje panoge, izkušenj, zgodovinskega spomina, primerjav in še česa je poanta Tehnozvezdja. Nikoli se nismo profilirali kot nevtralen novičarski medij.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.