Še Telekom Slovenije se je dokopal do hibridnega modema ter bo združeval fiksno in mobilno omrežje
Matjaž Ropret 22. decembra 2017 ob 12:35

Minuli petek je A1 za začetek prihodnjega leta napovedal uvedbo »hibridnega« modema za svoje naročnike, ki bodo tako deležni dobrobiti fiksnega omrežja za televizijo in telefonijo ter mobilnega za internet. V slogu dobrih starih časov, ko so bili operaterji sposobni v tednu ali dveh skopirati novost najbolj inovativnega, se je danes oglasil Telekom Slovenije. Naznanil je, kdo bi si mislil, da bo januarja ponudil »hibridni dostop«.

Že ob poročanju o novosti A1 sem omenil, da to kakšna huda inovacija pač ni ter da bi lahko tudi kakšen drug operater posegel po tovrstnem modemu. Očitno so v Telekomu storili prav to, tekli k predstavnikom podjetja ZTE (ali pa h kakšnemu drugemu proizvajalcu takih modemov) in zahtevali, da reč prodajo tudi njim. In jo dobavijo že naslednji mesec.

V vodilnem operaterju sicer poudarjajo, da so letos začeli aktivno nagrajevati omrežje LTE s tehnologijo LTE-Advanced – ta z združevanjem več frekvenčnih območij na eni bazni postaji omogoča višje hitrosti, uporabniki pa jo običajno, vsaj na androidnih telefonih prepoznajo po oznaki 4G+. In da so nadaljevali s širitvijo optičnega omrežja. Z januarjem pa bodo imeli rešitev tudi za tiste uporabnike, do katerih so še vedno speljane bakrene povezave (xDSL), a imajo na voljo signal omrežja LTE. Realnost vse večjih internetnih in televizijskih potreb in želja je operaterje dohitela nekoliko hitreje, kot so verjetno pričakovali.

Telekom Slovenije bo uporabnikom omogočil sočasno uporabo bakrenega (xDSL) in mobilnega omrežja, na ta način kombiniran prenos podatkov pa bo prek t. i. hibridnega dostopa zagotovil še boljšo uporabniško izkušnjo ob hkratni uporabi interneta in televizije. Postopno integriramo različne tehnologije v enovito infrastrukturo,

so zapisali v tem operaterju. Podobno kot A1 bodo podrobnosti ponudbe razkrili v januarju. Za zdaj so povedali le to, da bodo hitrosti omejene na »realno dosegljive« oz. take, ki ne preobremenjujejo omrežja. Naročniki paketov TopTrio, ki se bodo odločili za hibriden dostop, bodo torej dobili zgoraj omenjen modem kartico SIM, za televizijo pa sprejemnik Box S. Domnevamo, da bo tudi tu mobilne omrežje v vlogi dodatne pasovne širine za spletne storitve, televizija pa bo, zaradi zagotavljanja konstantne kakovosti, tekla po bakrenih paricah. Vendar v Telekomu teh informacij še niso podali.

Pred tem so operaterji poskušali celotnega »trojčka« prenesti na mobilno omrežje. Telekom je že pred več kot dvema letoma predstavil rešitev za dostop do interneta, IP-telefonijo in IP-televizijo čez LTE. Kasneje je nekaj podobnega ponudil tudi A1, vsi trije glavni operaterji, poleg omenjenih dveh še Telemach, in zraven tudi navidezni HoT, pa prodajajo mobilni nadomestek fiksnemu širokopasovnemu internetu. Zdaj pa smo v razmaku enega tedna deležni dveh napovedi združevanja tehnologij, ki se bo začelo kmalu po novem letu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja