Še T-2 zvišuje internetne hitrosti v optičnem omrežju
Matjaž Ropret 9. decembra 2020 ob 14:08

Neprijazno 2020. je prineslo malo dobrodošlih sprememb, a vsaj ena je na internetnem področju. Operaterji namreč eden za drugim dvigujejo hitrosti dostopa do interneta, ki se je pokazal za še bolj ključno dobrino, kot smo ga obravnavali pred tem. Naslednji s pohitritvami na (svoji in Telekomovi) optiki je T-2.

Podobno kot že Telemach in Telekom pred njim, T-2 zvišuje hitrosti v obstoječih naročniških paketih, katerih cene ostajajo enake. Pohitritev bodo izvedli v optičnem omrežju, nekateri uporabniki so je že bili deležni, vsi pa naj bi je bili do konca tedna. Potem bo seveda veljala trajno ali, bolj natančno, dokler operater ne sprejme kakšne drugačne odločitve.

»Potrebe naših naročnikov so se v danih razmerah, ki nam jih narekuje zdravstvena kriza, izjemno povečale, saj smo se praktično vsi znašli pred izzivom opravljanja dela ali šolanja od doma. V času prve faze epidemije smo v T-2 uredili vse potrebno za nadgradnjo naših sistemov, tako da se lahko odzovemo na potrebe naročnikov in jim omogočimo hitrejše povezovanje v splet. Še posebej smo bili pozorni na dvig hitrosti od naročnika v internet (upload), ki so odslej v nekaterih paketih tudi petkrat višje,« je v vnaprej pripravljeni izjavi pojasnil Jože Zrimšek, član poslovodstva T-2 za tehniko.

Tule je tabela s paketi in hitrostmi:

PaketStara hitrostNova hitrost
Oranžni Diamant HBOdo 500/100 Mbit/sdo 750/150 Mbit/s
Oranžni Diamantdo 500/100 Mbit/sdo 750/150 Mbit/s
Oranžni Optimumdo 100/10 Mbit/sdo 300/50 Mbit/s
Oranžni Startdo 10/10 Mbit/sdo 50/20 Mbit/s
T4do 100/10 Mbit/sdo 200/50 Mbit/s
T3do 10/10 Mbit/sdo 50/20 Mbit/s
T2 NET + MOBILdo 50/10 Mbit/sdo 200/40 Mbit/s

Najvišja hitrost v teh paketih je tako 750 megabitov (na sekundo) v smeri proti uporabniku in 150 megabitov v nasprotni smeri. Prvo naj bi se dalo za doplačilo nadgraditi do gigabitne hitrosti (oz. 1000 Mb/s, kar ni enako 1 Gb/s), vendar spletna stran operaterja pravi, da je v tem primeru hitrost proti omrežju 100 Mb/s, kar pa je lahko napaka oz. še star podatek.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslednje, kar bi si želel pri operaterjih, pa verjetno lahko uganete, kaj je. Samostojen dostop do interneta z enakimi ali vsaj primerljivimi hitrostmi, kot so v trojčkih in četverčkih, za katerega ne bo treba plačevati skoraj enako, kot stane celoten paket. Drugače povedano, zdajšnjo vstopno tovrstno naročnino – mimogrede, nekateri operaterji take možnosti sploh ne ponujajo – bi morali ali pohitriti za desetkrat (in več) ali pa najvišje tovrstne možnosti poceniti za vsaj polovico.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja