Še T-2 je popustil pod težo televizijskih pravic in bo vsaj del višjih stroškov prenesel na naročnike
Matjaž Ropret 26. januarja 2018 ob 17:19

Bilo je neizbežno in danes je še T-2 kot zadnji od četverice velikih operaterjev napovedal podražitev svoje ponudbe. Večini naročniških paketov se bo s prvim marcem se bo s prvim marcem cena zvišala za dva evra.

Spremembe pogojev na trgu distribucije TV programov v Sloveniji lani in letos ob rasti indeksa cen življenjskih potrebščin so tudi v T-2 povzročile prilagoditve TV vsebin. Nekateri izdajatelji najbolj gledanih televizijskih programov so namreč napovedali znatno zvišanje cen svojih vsebin tudi letos. Stroški programskih pravic so se tako povečali do te mere, da v T-2 ne moremo prevzeti celotnega bremena nase, zato smo z marcem primorani prilagoditi cene paketov in TV-shem.

Tako so podražitev obrazložili v omenjenem operaterju in verjetno ne bodo presenetili nikogar. Enake ali podobne razloge so navajali že v A1, pa tudi za Telemach in Telekom Slovenije, ki sprememb cen nista pospremila s kakšnim komentarjem, je bilo jasno, da jih narekujejo predvsem višji stroški za programe Pro plusa (Pop TV, Kanal A, Kino, Oto, Brio), Planeta TV in Sportkluba. Več kot petih evrov dodatka pač ne bo prenesel noben operater.

Pri T-2 so spremembe take:

– Naročnina na pakete, ki vključujejo televizijo (Oranžni diamant, Oranžni diamant HBO, T4 King, T4 Start in Brezčasni VDSL), bo višja za dva evra.

– Naročnina na pakete brez televizijskih shem (T2 TV+TEL, T2 TV+NET, T2 NET+MOBIL, T3 MEGA, T3 GIGA, T3 TERA, T4 20M, T4 OPTIKA, T4 MEGA, T4 GIGA in T4 TERA) se bo podražila za en evro.

– Najemnina za dodatni televizijski sprejemnik (set-top-boks) bo po novem znašala 3,99 evrov na mesec (zdaj tri evre). Kar v T-2 utemeljujejo tudi s skorajšnjim prihodom vmesnikov 4K »z novimi funkcionalnostmi.«

– V paket T4 Start, bo odslej namesto osnovnega mobilnega paketa vključena mobilna opcija Brezčasni Mini, ki prinaša po 200 minut, 200 sporočil in 200 MB prenosa podatkov.

V T-2 poudarjajo, da podražitve zajemajo samo fiksno ponudbo, medtem ko se na področju mobilne telefonije ne spreminja nič. Za dvig cen tam tudi ni razloga.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Zakaj ne ponudijo možnosti brez teh Pro plus programov? Jih res toliko ljudi gleda?
    Dobesedno vsiljujejo te kanale, ki jih niti pomotoma ne morem gledat dlje kot pet minut. 🙁

    • Pro plusova zahteva je, da so vsi programi v osnovni shemi. Če jih ne dajo tja, jih ne morejo dobiti. Za zdaj se je pokazalo, da ima konkretni izdajatelj večjo moč od operaterjev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja