Še Sonos na vlak simuliranega prostorskega zvoka
Matjaž Ropret 8. marca 2023 ob 16:56

Ameriško podjetje Sonos, verjetno najbolj prepoznavno na področju pametnih (ali, če hočete, povezanih) zvočnikov, je predstavilo nova modela Era 300 in Era 100. Prvi uvaja povsem novo kategorijo v ponudbi tega proizvajalca, drugi pa je naslednik enega dozdajšnjih ključnih modelov, zvočnika One.

Začnimo s cenejšim Era 100, ki neposredno pri Sonosu stane 279 evrov (upamo, da bo tudi v Big bangu cena taka). To je sicer za 50 evrov od predhodnika in že ta je lani doživel podražitev, poleg tega z novo generacija ni več različice SL brez glasovnega pomočnika (Sonosovega ali Amazonove Alexe), ki je bila za 30 evrov cenejša. Vendar nekoliko večji, sicer pa vizualno podoben Era 100 vsaj na papirju podražitev več kot upraviči, saj ima nekaj konkretnih in dobrodošlih izboljšav.

V prvi vrsti naj bi zvočnik ponujal boljši zvok z večjim stereo učinkom. Premora namreč dvojico visokotoncev, ki sta postavljena vsak v svojo stran, da poskušata narediti kolikor se da ločitve med obema kanaloma. Drugi večji novosti sta povezani z dodatnimi zvočnimi viri. Naprave Sonos so odlične, dokler je uporabnik zadovoljen s tem, kar lahko na njih predvaja prek aplikacije oz. prek drugih načinov znotraj istega domačega omrežja (denimo prek protokola Airplay ali podobnih načinov v aplikacijah Spotify in Tidal), zmanjka pa jim pri drugem povezovanju. Novinec tako vendarle ponuja tudi možnost povezave bluetooth in ima priključek USB-C, v katerega je mogoče vstaviti prilagojevalnik na vhod 3,5 mm. Tako se da končno priključiti tudi kakšen drug predvajalnik. Za isti priključek je na voljo še prilagojevalnik, ki znova doda tudi fizični omrežni vtič (ethernet), saj ga zvočnik po novem v osnovi nima (prejšnja generacija ga je imela). Novost je še fizično stikalo za izključitev mikrofonov za glasno upravljanje, če koga skrbi, da zvočnik preveč posluša.

Era 300 je še večja novost, saj gre za zvočnik dokaj nenavadne oblike, kot bi bil na sredini nekoliko vdrt ali kot bi dva spojili skupaj. Poanta je v tem, da je zasnovan za prostorski zvok. Vendar za razliko od pravega kompleta prostorskih zvočnikov (angl. Surround) v eni napravi poustvarja prostorski učinek, kar dosega z različno usmerjenostjo zvočnikov, zamiki in drugimi triki. Temu v angleščini rečejo Spatial Audio in mnogi ponudniki se v zadnjem času zelo trudijo uveljaviti to tehnologijo, najsi bo v slušalkah ali v zvočnikih. Era 300 tako podpira format Dolby Atmos in Applov Spatial Audio v storitvi Apple Music. Več tovrstnih zvočnikov je sicer v povezavo z zvočno letvijo Arc ali Beam (druge generacije) mogoče uporabiti za pravi prostorski sistem.

Tudi ta zvočnik podpira bluetooth in ponuja žični vhod za predvajanje z drugih naprav. S 499 evri bo precej dražji od stotice, vendar smo takih cenovnih skokov pri Sonosu že navajeni.   

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Sonos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja