Se res prilagajajo potrebam mladih?
Marjan Kodelja 20. maja 2016 ob 14:03

Me2 je novi navidezni operater na slovenskem trgu, ki želi do konca leta pritegniti 10 tisoč, predvsem mladih uporabnikov. Veliko sreče pri tem na nasičenem slovenskem trgu!

Priznam, da sem že nekoliko v letih, vendar se trudim razumeti mlade, ki so jim bili pametni telefoni položeni v zibelko. Njim telefonski klic ni na prvem mestu. Bolj pomembna so orodja za hipno komuniciranje ter dostop v internet. Vseeno kako. Prek mobilnega omrežja ali brezplačnih omrežij wi-fi. Teh pa v slovenskih urbanih središčih ni težko najti. Zavedam se tudi, pa še kako, da če mladi nimajo ravno bogatih staršev, ki na svoja pleča prevzamejo »komunikacijski« strošek, potem jim je mar za vsak evro.

Menim, da jim je ponudba operaterja me2 pisano na kože. Da, ker so cene dokaj ugodne, čeprav ne odstopajo veliko od cenenih podobnih paketov drugih operaterjev in hkrati tudi ne, ker operater ne more delati čudežev in mora gostujoč na omrežju Telekoma Slovenije upoštevati veleprodajne cene ter omejitve pri količinah prenesenih podatkov.

A začnimo pri dnu. Paket Easy, mimogrede lahko bi si izmislili slovensko ime, za mesečno pet evrov nudi 50 minut pogovorov, 50 sms-ov ter 500 MB podatkov. Če predpostavimo, da mladi ne kličejo veliko, potem sta prvi dve postavki dovolj. 500 MB bo tudi zadostovalo, če bo uporabnik večino komunikacije opravil v domačem omrežju, zunaj pa »lovil« brezplačni internet. Mimogrede, presežene količine računajo po 5 centov. Easy plus količine in naročnino podvoji, a zaradi 1GB bo manj iskanja brezžičnega omrežja. 15 evrov pa hočejo za paket Kul. Ni ravno malo. Za enak denar Telemachov paket »Še več« nudi precej več klasičnih storitev. Dražji paketi, predvsem Open za stotaka, pa so manj zanimivi. Ni namreč vse neomejeno, še najmanj prenos podatkov. 30 GB mesečno, potem pa nastopi pravilo pravične uporabe in znižanje dostopa na neuporabno hitrost.

Ampak če uporabnik »špara«, potem lahko to počne še bolj učinkovito. Paket Bob 4 cente, brez naročnine, vsaka storitev pa stane natanko omenjen znesek. Razen prenosa podatkov, ki ga brez podatkovne opcije ni več. Pa je bil, tega se še kako spomnim, se spraševal sem pred leti, ali pomeni, da če mesečno ne opravim nobene storitve, potem ničesar ne bodo računali. Zakaj sem spraševal? Ker je omenjen naročniški paket idealen za povezavo naprav, ki le sprejemajo ukaze iz interneta v omrežje. Pustimo to ob strani. Naročimo se na omenjeni paket, dobimo telefonsko številko, lahko nas kličejo, lahko sprejemamo sms-je, na nujne se lahko odzovemo in če uporabljamo le zastonjska omrežja, potem plačamo zelo malo. Veliko manj od cene najcenejšega paketa na trgu.

Zato sem skeptičen, da bo nov operater dosegel, kar se je namenil. Trg je namreč zasičen, uporabniki pa zaradi nakupa telefona na obroke, vezani na operaterje. Ponudba kljub vsemu ni tako zelo preprečljiva, da bi sprožila masovne prestope. Morebiti pa česa ne vem in je v ozadju drugačna igra. Čas bo pokazal, kako in kaj. In če sem iskren, mi me2 na prvi žogo deluje kot zapoznel odgovor Telekoma Slovenije na Si.mobilov Bob! Ali pa celo kot odgovor na agresivne cene Telemacha!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja