Še pred poletjem integracija Google Pay v NLB Pay
Matjaž Ropret 17. marca 2023 ob 06:30

Pred dnevi smo opisali prenovljeno mobilno denarnico NLB Pay in ob tem omenili, da bo prešla na drugo zaledno tehnologijo, ki bo pomembno izboljšala izkušnjo pri brezstičnem plačevanju s telefonom. Odpadlo bo namreč vpisovanje kode PIN v terminal POS. Pridobili smo še nekaj dodatnih informacij in lahko potrdimo, da NLB Pay prehaja na tehnologijo Google Pay.

Obstoječa mobilna denarnica uporablja način digitalizacije plačilnih kartic v aplikacijo, pri katerem se slednje plačilnim terminalom predstavljajo enako kot fizične. To v praksi pomeni, da veljajo iste zapovedi glede vpisovanja PIN-a. Tega bo terminal zahteval pri vsakem nakupu z zneskom nad 50 evrov in praviloma na vsakih nekaj zaporednih brezstičnih transakciji, če so bile vse pod omenjeno mejo. Toda denarnice, kot so Apple Pay, Garmin Pay, Google Pay ali Samsung Pay, se terminalom POS »dogovorijo« po metodi, ki jo označuje kratica CDCVM (Consumer Device Cardholder Verification Method). Tu velja, da kupec avtentikacijo opravi že na svoji napravi. Ko biometrično odklene telefon ali (s PIN-om oz. kako drugače) odklene plačilno funkcijo na uri na zapestju, se s tem že izkaže za lastnika denarnice, in potem ni treba plačila še dodatno potrjevati. Tako tudi nakup z višjim zneskom opravi enako kot tistega z nižjim.

Google svojo implementacijo omenjene tehnologije (zastonj) ponuja tudi drugim ponudnikom mobilnih denarnic. V NLB so potrdili, da so jo vzeli kot prihodnjo osnovo in na tem razvijajo naslednjo veliko posodobitev NLB Pay. Zgodila naj bi se še pred poletjem (2023). To pomeni, da bodo lahko komitenti te banke plačevali z androidnimi telefoni in tudi nekaterimi pametnimi urami, ki podpirajo Google Pay, z avtentikacijo na napravi, brez kakršne koli interakcije s terminalom POS. Verjetno pa tudi, da bo mogoče kartice vnesti v Googlovo denarnico. Od klasičnih bank na slovenskem trgu ima sicer ta čas z Googlom, glede na njegov uradni seznam, dogovor le Intesa Sanpaolo za kartice Visa Debit.  

Medtem ko Google Pay prihaja v roku nekaj mesecev, je časovnica za morebiten vstop banke NLB v sistem Apple Pay precej bolj nejasna. V banki zatrjujejo, da želijo podpreti tudi to možnost plačevanja, več od tega pa ne želijo komentirati. Kot je znano, je na napravah z operacijskim sistemom iOS Apple Pay edina denarnica, ki omogoča brezstično plačevanje, saj Apple drugim razvijalcem omejuje dostop do tehnologije NFC.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za malce bolj oddaljeno prihodnost ostaja še podpora ostalim plačilnim platformam, ki jih običajno označuje Pay v imenu. V Garmin Pay je denimo od slovenskih izdajateljev kartic vključen mBills, nekateri tovrstni sistemi pa (še) niso prisotni na našem trgu.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja