Se lahko še pri telefonih princip staro za novo uveljavi, kot se je pri avtih?
Matjaž Ropret 16. junija 2017 ob 18:10

Pri avtih se je sistem staro za novo že popolnoma uveljavil in verjetno danes večina teh, ki si privoščijo novo vozilo, starega pusti pri trgovcu, pa naj se on ukvarja s prodajanjem. Nedeljski sejmi so precej zamrli, spletni oglasi seveda še živijo, ampak tam avte verjetno večinoma poskušajo prodati tisti, ki bodo potem kupili drugega rabljenega. Telefone Slovenci v glavnem kupujemo pri operaterjih, prodajamo pa na Bolhi ali po drugih kanalih. A1 pa je prvi od operaterjev, ki bo odkupoval rabljene.

Postopek bo tak, kot bi ga človek tudi pričakoval. Kdor bo želel izkoristiti to možnost, bo v trgovino A1 prinesel stari telefon, skupaj s polnilnikom in morebitno drugo dodatno opremo, tam mu ga bodo ocenili, in če bo zadovoljen s ceno, mu bodo ta znesek odšteli od cene novega telefona. V A1 pravijo, da si uporabniki (obstoječi in novi) s tem »znižajo ceno telefona,« kar se mogoče sliši, kot da nekaj velikodušno podarjajo. V resnici pa bo človek prodal svojo lastnino in zanjo upravičeno nekaj pričakuje. Že pri sami cenitvi se lahko zaplete, celoten sistem pa odpira še nekaj vprašanj.

V A1 računajo na to, da bo marsikomu taka prodaja telefona najlažja in najmanj stresna, kar se je pri avtih zagotovo izkazalo za resnično. In s tega vidika je najbrž upravičena nekaj nižja cena, kot bi jo prodajalec mogoče dobil, če bi se z iskanjem novega lastnika telefona trudil sam. Pričakujejo tudi, da bo kakšen telefon več odšel v trgovino in od tam naprej vsaj v reciklažo, namesto, da bi obležal doma v predalu.

V podjetju obljubljajo, da bo na spletni strani objavili tabelo z modeli telefonov in njihovimi vrednostmi, vendar je za zdaj še niso pripravili. Te vrednosti bodo nekakšna osnova in bodo veljale, če bo telefon dobro ohranjen in bo zraven polnilnik. Če bo stanje izdelka slabše in če bo dodatna oprema manjkala, bodo vrednost ustrezno znižali. V tabeli bodo menda tisti modeli, ki jih je ta operater prodajal, vendar program staro za novo ne bo omejen samo nanje, mogoče bo prinesti tudi kaj tretjega. Tako vsaj obljubljajo predstavniki tega operaterja.

Storitev je na voljo samo tistim, ki bodo telefon kupili z vezavo. To so tako ali tako vsi, ki pri operaterju, ne samo tem, nabavijo mobilnik. Pa vendar, ali je res treba vedno vse zanimivo in ugodno nuditi samo tistim, ki bodo s podpisom obljubili dvoletno zvestobo? To je sicer mogoče prekiniti, ampak ob odplačilu ugodnosti.

S telefoni se ne ukvarja A1 sam, ampak pogodbeni partner, kot že pri storitvi vsako leto nov telefon. Ta mimogrede ni zaživela po željah in pričakovanjih operaterja. Ram2 telefone ali obnovi ali pošlje v reciklažo. Kje obnovljene prodaja, ne vemo, povsem možno pa je, da jih bo večina romala kam v tujino. Koliko jih bo, pa bo zanimivo izvedeti nekje ob koncu leta ali pred naslednjim poletjem.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja