Še HoT si je izmislil popuste na »paketiranje«
Matjaž Ropret 27. novembra 2019 ob 06:34

Paket Giga pri operaterju HoT je že odkar obstaja, to je skoraj natanko dve leti, ena najugodnejših možnosti za samostojen dostop do interneta. Vsaj za manj zahtevne uporabnike, ki ne pretakajo enormnih količin videa. Zdaj to tarifo za obstoječe uporabnike, z enako vključeno količino gigabajtov in hitrostjo, ponujajo še za dodatnih pet evrov ceneje. Upamo, da bo še kateri od ostalih ponudnikov uvidel, da obstaja potreba po internetu brez vse televizijske in telefonske navlake.

Pri Hoferju niso spreminjali samega paketa, ki še vedno vključuje 200 GB, veljavnih 30 dni, so pa s plusom v imenu označili nižjo ceno za zveste uporabnike. Tako Giga+ stane deset evrov na vsako polnitev (natančno 9,99 evrov), Giga pa ostaja na petnajstih evrih. Ponudbo je treba izkoristiti do konca leta, znižana cena pa nato velja do konca prihodnjega leta, torej do 31. 12. 2020.

Predpogoj za Giga+ je aktivna tarifa Mini, Maxi ali Extra. Vsakdo, ki jo že ima vključeno ali jo bo vključil, lahko potem na dodatni kartici SIM aktivira še Giga+. Enako lahko preide z Giga na (cenejši) Giga+, a seveda le, če je poleg tega še »telefonski« uporabnik. Čim bi prekinil podaljševanje tarife Mini, Maxi ali Extra, bi odpadla tudi ugodnost z Giga+, kajti to v HoT-u vidijo kot »nagrajevanje zvestih uporabnikov.« Logika je enaka kot povsod – popusti odvračajo uporabnika, da bi šel drugam. Telefonija z neomejenimi minutami in sms-i ter 30 GB plus internet z 200 GB za dvajset evrov je verjetno za marsikoga že dobra »računica«. V praksi pa je skoraj treba prišteti vsaj še dva evra na mesec oz. na vsako obračunsko obdobje za internetno tarifo (ker lahko 200 GB poide prej kot v 30 dneh), kajti zelo verjetno bo doma prav prišla višja hitrost (50/10 Mb/s), če je omrežje tako, da jo zagotavlja.

Pri drugih (infrastrukturnih) operaterjih je sicer mogoče za podobno ceno priti do podobnih količin prenosa podatkov v osnovnem naročniškem paketu. Kdor ima več kot sto gigabajtov mesečne kvote, se mu s telefonom najbrž sploh ni treba priklapljati na domači Wi-Fi. Je pa ponudba HoT bolj namenjena uporabi z računalniki in televizorji, v Hoferju se da kupiti tudi mali usmerjevalnik oz. dostopno točko, vendar ima vse skupaj nekaj omejitev. Za gledanje televizijskih programov HoT nima svoje aplikacije oz. storitve (kot je denimo EON ali Xplore TV), treba si je pomagati z drugimi naročninami, denimo Voyom, Netflixom in ostalimi. Te vsebine, še posebej, če so v 4K, kar hitro popijejo teh 200 GB, in zanje je res priporočljiva naročnina na višjo hitrost, sploh če zraven želi še kdo v stanovanju oz. v hiši »viseti na netu.«

Modem oz. dostopna točka ZTE v paketu WiFi2GO pa je prenosne vrste, ki doma ni najbolj uporabna. Napravo, ki v osnovi deluje na baterijo, imeti ves čas priključeno na elektriko, ni najbolj zdravo (zanjo), njen doseg je dokaj boren, pa tudi žičnih priključkov ni. Zato svetujemo nakup kakšnega malo resnejšega usmerjevalnika, ki podpira LTE, denimo TP-Link s štirimi priključki Ethernet, ali Alcatel z dvema. Oba je mogoče uporabiti tudi v kombinaciji s fiksnim internetnim priključkom.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja