Še hitreje kot GPON in 5G!
Matjaž Ropret 10. junija 2020 ob 13:10

Ob vsem govoričenju glede pete generacije mobilnih omrežjih in kaj vse bodo omogočala, od visokih hitrosti do (enostavnega) povezovanja enormnega števila uporabnikov, kar malo pozabljamo na kable. Tudi pri teh so še možne nadgradnje in doseganje višjih hitrosti. Tako so se v Telekomu Slovenije pohvalili, da testirajo povezave s simetričnimi hitrostmi 10 Gb/s.

Optična omrežja so bila prva, ki so omogočala gigabitne hitrosti, a še zdaj jih ima v praksi naročene peščica uporabnikov. Pri večini se ustavi pri (nekaj) sto megabitih na sekundo. Da se sicer doplačati gigabitno pretakanje podatkov v smeri proti uporabniku, toda cena ni zanemarljiva in je treba tako hitrost res potrebovati. Marsikdo bi veliko raje naročil resno hitrost tudi v obratni smeri, saj nalaganje videa, fotografij in še česa lahko traja izredno dolgo. Prav odtočna hitrost pa je hiba čisto povsod in zato se napoved o desetih megabitih na sekundo v obeh smereh sliši obetavno.

V Telekomu pravijo, da je 10 Gb/s »osemkrat višja prenosna hitrost v smeri od uporabnika, kot jo  omogoča trenutno najbolj razširjena tehnologija GPON.« S slednjo je mogoče dosegati hitrosti 2,488 Gb/s proti uporabniku in 1244 Gb/s proti omrežju. Nova tehnologija je sicer še globoko v testni fazi, kdaj bo čas za njeno uvrstitev v ponudbo, še ne govorijo. Po laboratorijskih preizkusih se zdaj začenjajo še pilotna testiranja v pravem omrežju, z nekaj deset naročniki v Ljubljani, Celju in Grosuplju. Pri uporabniku bo Telekom za doseganje omenjenih hitrosti zamenjal modem, hkrati pa bo nadgradil tudi zmogljivosti v omrežju, torej bo namestil nekaj nove opreme v vozliščih.  

Pri tem niti ne gre toliko za zagotavljanje desetih gigabitov posameznim naročnikom, ampak za skupne kapacitete omrežja, da to zdrži tudi večje obremenitve. Ko nekaj uporabnikov na določenem območju prenaša datoteke z več sto megabiti na sekundo ali celo z gigabitnimi hitrostmi, to ni večja težava. Če pa je teh uporabnikov nekaj sto ali če vsi hkrati »visijo na netu«, gledajo serije v 4K in v živo prenašajo igranje iger, kot se je dogajalo med karanteno, pa so zmogljivosti na resni preizkušnji. V vodilnem operaterju zatrjujejo, da so dodatne potrebe zaradi dela od doma, video konferenc, iger in vsega ostalega pri marsikaterem naročniku sprožile premislek. »Veliko uporabnikov je svoje priključke nadgradilo, saj dotlej zadostne povezave v tem obdobju niso več zadoščale.« Tak trend pričakujejo tudi v prihodnje, »saj količina prenesenih podatkov nenehno narašča, prav tako se povečujejo potrebe po visokih hitrostih.«

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Telekom ta čas po lastnih navedbah omogoča priklop na optično omrežje več kot 345 tisoč gospodinjstvom, ali drugače povedano, nekaj več kot dve petini lahko dobita tovrstno povezavo. Lepo številko verjetno dosega še T-2, a je pri tem precej podvajanja, tako da realno nima dosti več kot polovica gospodinjstev možnosti priklopa na optiko. Telekom je sicer lani zgradil 44 tisoč optičnih priključkov.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja