Še Google bi brez pardona »svojih« 30 odstotkov
Matjaž Ropret 29. septembra 2020 ob 11:25

Apple in Epic Games se pravdata na kalifornijskem sodišču in o primernosti dejanj prvega presojajo varuhi konkurence v ZDA in v Evropi, v zakulisju pa Google uvaja »strožje« uveljavljanje pravil poslovanja za ponudnike v Trgovini Play. Z drugimi besedami – bo bolj kot Apple in ne bo več toleriral izjem z drugimi plačilnimi sistemi.

V sistemu iOS je povsem jasno, da je edina pot za nameščanje aplikacij tržnica App Store in da so v njej ter znotraj aplikacij mogoče nakupi samo prek Applovega plačilnega sistema. Pri čemer to podjetje pobere 30-odstotni delež, kar gre vse več razvijalcem hudo v nos. Okrog Epica so se celo zbrali v »koalicijo za bolj poštene pogoje,« na kar je mogoče gledati z vsaj dveh vidikov. Vendar pri Applu izjem glede plačevanja ni, le (redki) določeni razvijalci oz. ponudniki storitev so dobili nekakšen spregled, da upravljavec platforme od njih ne zahteva nakupov v aplikacijah ali da jim zniža »maržo« na 15 odstotkov.

V Googlovi tržnici so nekateri doslej ponujali plačevanje s kreditno kartico, s čimer so se izognili »Googlovemu davku«. Zdaj pa bodo imeli eno leto časa, da preidejo na GPay in prepustijo cesarju, kar je cesarjevega. Menda je že doslej 97 odstotkov razvijalcev uporabljalo ta sistem, ki je seveda za uporabnike najbolj enostaven, saj imajo plačilne podatke shranjene v sistemu in nakup zgolj potrdijo z geslom, kodo ali biometrično, a odvaja omenjeni odstotek eni najbolj dobičkonosnih korporacij na svetu. Med tistimi tremi odstotki, ki so uporabljali lasten plačilni sistem, pa so prav ponudniki, ki se najbolj pritožujejo čez Applov davek. To so Epic Games, Spotify, Netflix in podobni, ki svojih naročnin in digitalnih prodaj nikakor ne želijo deliti še s kom, ali pa vsaj ne v takem obsegu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Glede ostalega, česar Apple na svoji platformi ne dovoli, pa Google ne bo enako strikten. Dovolil bo komuniciranje z uporabniki, česar v sistemu iOS ni. Če denimo Netflix ne bo hotel ponuditi možnosti, da bi se uporabnik lahko naročil na storitev znotraj androidne aplikacije, mu bo lahko jasno povedal, kje lahko sklene naročnino. In še naprej bodo dovoljene alternativne tržnice, kot so APK Pure, Aurora Store, Galaxy Apps in druge. Google celo napoveduje, da bo naslednje leto v Androidu 12 poenostavil nameščanje alternativnih tržnic, ne da bi s tem poslabšal varnost sistema. Več podrobnosti za zdaj ni znanih, predpostavljam pa, da bo nekaj sprememb pri tem, kako uporabnik daje dovoljenje za nameščanje česar koli iz drugih virov (ne iz Trgovine Play) in pri samodejnem posodabljanju aplikacij prek drugotnih tržnic.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.