Še ena, tokrat igričarska novost v telefonski ponudbi
Matjaž Ropret 11. marca 2019 ob 11:24

Še druga telefonska novost je nedavno zašla k slovenskim operaterjem (prodajajo jo A1, Telekom Slovenije in Telemach) in je, tako kot Pixel 3, tudi že pri meni na testu. Ne, ni tista z desetico v imenu, ampak govorim o drugi generaciji Razerjeve igričarske zverine. Razer Phone 2 je še vedno nekaj posebnega in tudi prinaša precej izboljšav v primerjavi s prvim modelom.

V »posvetilu« direktorja podjetja, ki pričaka kupca, še preden sploh vidi telefon, je omenjen nov dizajn. Toda, bodimo pošteni, tako kot enica je tudi Razer Phone 2 velik in oglat z ogromnim robom nad zaslonom in pod njim, kjer sta glasna in kakovostna stereo zvočnika. Kar se je spremenilo, je zadnja stran, zdaj steklena in z »žarečim« kačjim znakom proizvajalca. Zaradi stekla je prišla tudi podpora za brezžično polnjenje, ki omogoča celo hitrih 15 W. Pa še vodotesnost in zaščito proti prahu po standardu IP67 so dodali.

V osnovi je to seveda igričarski fon. Glede na sam procesor in njegovo hitrost sicer ni razlik glede na druge telefone zgornjega cenovnega razreda. Snapdragon 845 je bil takrat, ko je ta telefon prišel na trg, torej lani jeseni, na vrhu ponudbe. Se pa pri Razerju niso odločili za kakšen »overclocking«, ostali so pri standardni frekvenci delovanja, so pa menda poskrbeli za boljše hlajenje. Da lahko igranje traja dlje. No, vsaj toliko, kolikor časa zdrži baterija, ki ima sicer solidnih 4000 mAh kapacitete. Prostora za podatke bi bilo lahko več kot 64 GB, še posebej, ker so grafično napredne igre res velike. Na srečo je tu vsaj podpora za pomnilniško kartico microSD, ki je lahko velika do 512 GB. Delovnega pomnilnika je 8 GB in to bi moralo zadoščati. Tudi čez leto ali dve, ne samo zdaj.

Vendar, če ta »gejmer« že ne ponuja dodatne zmogljivosti, pa ima poleg res  zanimivih zvočnikov še poseben zaslon. Res je LCD, ampak z razlogom, ker se lahko osvežuje pri 120 Hz, torej 120-krat na sekundo. Tovrstnega OLED-a pa še nisem srečal, Asus je v ROG Phone vgadil takega z 90 Hz. Tudi pri Razerju se lahko uporabnik odloči za 120, 90 ali klasičnih 60 Hz. Pri najvišji nastavitvi je pomikanje po sistemu in vsebini in vse, kar se hitro premika v igrah, res gladko, ampak to ima za posledico hitrejše praznjenje baterije. Zaslon ima ločljivost QHD in še vedno »staro« razmerje stranic 16:9, seveda zaradi zvočnikov, je pa tudi bistveno svetlejši kot pri prvi generaciji. V bistvu je zelo svetel.

Fotoaparat ni nekaj, kar bi pri igričarskem izdelku izpostavljali, vseeno pa so po kritikah prvega Razer Phona tokrat temu posvetili več pozornosti. Prvi vtisi so kar obetavni, ponuja pa glavni fotoaparat standardno goriščnico in še »teleobjektiv« (50 mm). Video je mogoče snemati tudi pri 4K in 60 sličicah na sekundo. Operacijski sistem je pred kratkim napredoval na Android 9, medtem ko so varnostni popravki trenutno pri februarskih, večjega zaostanka tako za zdaj ni.

S prenosnikov in tipkovnic tega podjetja poznamo osvetlitev Razer Chroma in kot rečeno se je ta pretihotapila v logo na zadnji strani. Lahko ga uporabnik vključi, da sveti venomer (kadar je telefon odklenjen), lahko pa samo takrat, ko se kaj zgodi – pride obvestilo ali pri kakšnem drugem dogodku. Seveda v poljubni barvi, čeprav njihova natančnost ni najboljša. Tehnozvezdna turkizna izpade bolj modra kot zelena.

Videli bomo, koliko časa bo ta proizvajalec vztrajal na telefonskem področju, tudi v igričarskem segmentu, ki ga je pomagal vzpostaviti, dobiva vse več resne konkurence. Je pa Razer Phone 2 vseeno še vedno izstopajoča in atraktivna naprava, zdaj tudi ne predraga, kaj več pa povemo in pokažemo, ko jo resneje preizkusimo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja