Še ena prijava na cepljenje, škoda da je niso vzpostavili že pred pol leta
Matjaž Ropret 6. maja 2021 ob 12:35

Od danes torej deluje napovedana »aplikacija« za prijavno na cepljenje proti Covid-19. To je centralizirana prijava, ki jo upravlja Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ), od koder nato razporejajo državljane po posameznih cepilnih mestih. Aplikacijo so vzpostavili, ker od ponedeljka (10. maja) napovedujejo cepljenje za splošno populacijo.

Na seznam, kamor gredo prijave iz aplikacije, bodo vpisani tudi vsi, ki so se že prijavili, in še niso bili cepljeni. Bodisi pri svojem osebnem zdravniku ali so izrazili interes prek eUprave. Kot je povedal minister za zdravje Janez Poklukar, bodo iz eUprave na novi seznam prenesli 78 tisoč vlog. Ostalih nekaj deset tisoč je očitno že prišlo na vrsto za cepljenje. Prijavijo se lahko tudi tisti, ki so še znotraj šestih mesecev, odkar so preboleli Covid-19, in še ne bodo takoj na vrsti, a bo njihova prijava veljala za kasneje, denimo poleti ali jeseni, ko se izteče tiste pol leta (administrativno določene) imunosti po okužbi.

Osebno se mi torej ne bi bilo treba prijaviti znova, ker naj bi prenesli mojo »prijavo« iz portala eUprava, pa tudi pri osebnem zdravniku sem že priglasil svoj interes. Ker pa od zdravnika nisem dobil nobene povratne informacije, kakšen je dejansko status moje prijave, ali je sploh kam vpisana, in ker sem želel iti skozi postopek, sem se prijavil še tretjič. Pravijo, da od viška ne boli glava.

Postopek je sicer dokaj enostaven, poteka brez kvalificiranega digitalnega potrdila in uporabnik se vpraša, zakaj ga niso, skupaj z zalednim sistemom, vzpostavili že decembra, ko so se začele priprave na dejansko cepljenje. Vstopna stran v okviru portala eZdravja zVEM je https://zvem.ezdrav.si/cepljenje. Najprej obiskovalca pričakata dve možnosti. Lahko klikne na oddajanje naročila zase ali pa na prijavo nekoga drugega. Ta možnost pride v poštev, če prijavljamo nekoga, ki tega sam ni vešč. Na drugem zaslonu je treba vpisati svoj EMŠO, devetmestno številko zdravstvene zavarovanja (ZZZS), ki je na sprednji strani kartice zdravstvenega zavarovanja, ter začetnici imena in priimka, vsako v svoje polje. V tretjem koraku, če so podatki pravilni, sistem že najde uporabnika (po imenu in priimku), vpisati pa je treba še svojo (mobilno) telefonsko številko in naslov elektronske pošte. Številka mora biti mobilna, ker nanjo v zadnjem koraku pride sms s potrditveno kodo. Še pred tem lahko obljukamo še morebitne bolezni in alergije, potem pa na naslednji strani pride na vrsto vpisovanje kode iz sms-a, ki istočasno pride na telefon. S klikom pa Potrdi oddajo je postopek prijave končan. Prijavljeni potem dobi še en sms, v katerem mu povedo, v katerem cepilnem centru so ga vpisali na seznam, in da bo o terminu obveščen z sms-om ali klicem.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.