Še en premijski računalnik, ki ni niti dovolj poceni niti ne nadomesti resnih PC-jev
Matjaž Ropret 10. julija 2018 ob 12:19

Upravitelji, lastniki, čuvaji glavnih računalniških platform se že leta trudijo popularizirati majhne in lahke, pa vseeno dovolj zmogljive naprave, ki naj bi (vsaj delno) nadomestile klasične prenosnike. Tako smo že večkrat srečali tablice iPad Pro, pa Googlove računalnike Pixel in Microsoftove »križance« Surface. Ta družina zdaj dobiva novega najmanjšega in najcenejšega člana Surface Go. Zanj se zdi, da bo še najbolj zanimiv za ameriške šole in kakšne terenske delavce, ki rabijo sistem Windows.

»Surface, ki se prilagaja dinamičnemu življenjskemu slogu,« so novo napravo opisali v Microsoftu. Jasno je torej, da ga sami pozicionirajo kot računalnik za osebno uporabo, ne za specifične namene. Še posebej zaradi mase, ki le malo presega pol kg – brez opcijskega ovitka s tipkovnico, z njim je masa približno 675 g. Na zunaj je malo bolj zaobljen kot Surface Pro, a zelo podoben in z enakim prilagodljivim »stojalom«. Se pa pri tovrstnih križancih po navadi vse začne in konča pri dveh postavkah – zmogljivostih in ceni. Applov iPad Pro prve lastnosti ponuja v izobilju, vendar je sistem iOS in aplikacije ne izkoristijo povsem. Reč pa tudi ni poceni, saj za (skoraj) enak denar kupec dobi resen »ultrabook«, ki je sicer malo večji in težji, a tudi omogoča marsikaj, česar se iPadom ne gre lotevati.

Zelo podobna zgodba utegne biti s Surface Go. Microsoft se je odločil za Intelov procesor Pentium Gold 4415Y, ki naj bi ponujal najoptimalnejše razmerje med zmogljivostmi, trajanjem baterije in majhnostjo ohišja, brez aktivnega hlajenja. Tablica je torej povsem neslišna. Procesor spada v sedmo generacijo in ima dve jedri ter omogoča štiri hkratne programske niti, deluje pa pri 1,6 Ghz ter normno porabi šest vatov energije. V osnovi na tablici tečejo Windows 10 v načinu S, kar pomeni, da lahko poganjajo samo aplikacije iz Trgovine, toda uporabnik lahko preklopi v bolj poznani način Home, kjer delujejo vsi programi za okolje Windows. Koliko so ti primerni za 10-palčni zaslon, je vprašljivo, a verjetno se da. Ekran ima sicer razmerje 3:2 in ločljivost 1800 x 1200, pričakujemo, da bo v maniri naprav z oznako Surface kakovosten. Glede na izkušnje z računalniki, ki jih poganja manj zmogljivi procesor Celeron, ki pa je resda štirijedrni, bi Pentium moral zadoščati za običajne potrebe. Ne pa seveda za urejanje fotografij, montažo videa, delo z velikimi preglednicami ali igranje iger. Tokrat so vgradili priključek USB-C in prek njega je mogoče priklopiti zunanji monitor, tudi z ločljivostjo 4K.

V ZDA bo začetna cena 399 dolarjev (brez davka) zagotovo delovala dovolj atraktivno, četudi bo potem treba poseči po različici za 549 dolarjev in za stotaka dokupiti še tipkovnico. Še vedno 650 dolarjev (dobrih 700 z davkom) ni pretirano za ljubek in funkcionalen sistem. Kot vedno pa bo situacija v Evropi rahlo drugačna. Tu naj bi Surface Go stal najmanj 499 evrov, za ta znesek pa bo kupec dobil konfiguracijo s 4 GB pomnilnika in 64 GB shrambe eMMC. Za 8 GB pomnilnika in 128 GB pravega diska SSD bo treba plačati več, najbrž 649 evrov. Še tipkovnica in morda pisalo, pa smo na 750 oz. 850 evrih. To pa je teritorij, kjer se začenjajo povsem solidni prenosniki s procesorji core i5, tudi z vrtljivimi zasloni. Medtem ko bo za tablične potrebe, tudi zmogljivostne, še vedno boljša izbira iPad Pro. Kupci tablic, kolikor jih je še ostalo, gledajo bolj naprave za nekaj sto evrov. Pred Microsoftom je tako znova težka marketinška naloga ali obsojenost na nišo znotraj niše.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografije: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja