Še dve konzoli, ki bi ju radi takoj, a bomo nanju čakali mesece
Matjaž Ropret 10. novembra 2021 ob 11:17

Neizpodbitno dejstvo je, da sta konzoli Playstation 5 in Xbox Series X prišli v prodajo v najmanj primernem obdobju. Bili bi odlični spremljevalki samotnih večerov v času omejenega druženja, a ju zaradi pomanjkanja čipov še leto po izidu ni mogoče kupiti. Povsem enaka usoda lahko doleti Nintedovo Switch OLED in Steam Deck podjetja Valve.

Že pred lanskim novembrom, ko sta Microsoft in Sony šele napovedovala konzole nove generacije, je bilo zanimanja ogromno. Obljuba igranja v pravi, ne zgolj umetno povišani ločljivosti 4K, in pri (maksimalno) 120 sličicah na sekundo brez priklapljanja računalnika za nekaj tisoč evrov, se marsikomu sliši še kako vabljivo. PS5 in Xbox Series X namreč staneta 500 evrov. Bolje rečeno, bi stali toliko, morda v kakšni akciji še manj, če bi bile razmere »normalne«. Izid konzol in precejšnje navdušenje prvih uporabnikov je še povečalo vznemirjenje, toda hitro je posegla koronska realnost s prvimi znaki, da proizvodnja procesorjev za te naprave ne bo mogla dohajati povpraševanja. Kar se je skoraj takoj v enakem obsegu pokazalo še pri novih grafičnih karticah in tudi leto kasneje ta krč ne kaže pravih znakov popuščanja.

Tako novega najhujšega Xboxa-a še vedno nismo niti videli in česarkoli poskusili na njem, kaj šele, da bi si ga lahko omislili za domačo zabavo. Nekaj boljša je situacija s cenejšim in manj zmogljivim modelom Xbox Series S. Tega sem dejansko videl v trgovinah in to celo po priporočeni ceni 300 evrov. Vendar se mi z vidika nadgradnje z Xbox One S ne zdi dovolj zanimiv, saj ponuja približno enako izkušnjo, za resen napredek je pač nujen Series X. Playstation 5 smo vsaj lahko testirali, a ga tudi ne bi bilo odveč še enkrat dobiti pod prste, ker se je od takrat glede delovanja, podpore ključnim zmožnostim in nabora iger marsikaj spremenilo.

Poleti je Valve, ponudnik priljubljene platforme za kupovanje in igranje iger na PC-ju Steam, napovedal prenosno konzolo Steam Deck. Zanjo so v sodelovanju s podjetjem AMD pripravili namenski procesor, podobno kot Microsoft in Sony za svoje konzole. Ta združuje tako glavno procesorsko enoto (CPU) kot grafične (GPU) in naj bi bil zlahka dovolj zmogljiv za poganjanje iger na vgrajenem 7-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1280 x 800 in osveževanjem 60 Hz. Konzola bo na voljo v treh izvedbah, ki se razlikujejo po velikosti in hitrosti vgrajenega diska. Osnovna s 64 GB počasnega pomnilnika eMMC je namenjena zgolj temu, da lahko oglašujejo nizko začetno ceno. Ta bo v Evropi znašala 419 evrov. Toda nujno je treba preskočiti vsaj na naslednji nivo, na različico z 256 GB SSD-ja vrste NVMe s ceno 549 evrov. Za 512 GB, prav tako NVMe, bo treba odšteti 679 evrov.

Konzola ima tudi kup tipk in sprožilnikov, četudi se mi oblika ne zdi pretirano ergonomska. Ključno je seveda to, da se bo kupec zgolj vpisal v svoj račun za storitev Steam, in bo lahko naložil igre, ki jih že ima v svoji digitalni zbirki. Težava pa bo znova dobavljivost. Valve je za severnoameriške kupce napovedal začetek dobav decembra, a jo je prestavil na februar. Razlog je znan. Toda evropski kupci konzol takrat ne bodo videli. Niti tisti, ki so jo že naročili, kdor pa bi jo naročil zdaj, bo čakal najmanj do prihodnjega poleta. Za vse tri izvedbe namreč ta čas piše »po drugem četrtletju 2022.«

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Morda se bo kaj prej dalo kupiti »novi« Nintendo Switch, a tudi glede tega nisem zelo optimističen. Konzola je uradno že izšla, vendar je prav tako ni v trgovinah niti v Sloveniji niti v sosednjih državah. Glede na priporočeno ceno pod 400 evri in na poglavitno novost – zaslon OLED – bi bila več kot primerna za darila v predbožičnem oz. prednovoletnem času. Vendar se bojim, da bodo marsikateri otroci in starejši ostali razočarani.

Konzola je sicer skoraj enaka kot originalni Switch, opravili so le malenkostne popravke, tudi štiri leta stare strojne zasnove niso spreminjali, za kar pa glede na naravo večine iger niti ni bilo potrebe. Toda zaslon so povečali na sedem palcev diagonale in je po novem vrste OLED, kar zadevo povsem spremeni v vizualnem smislu. Saj vemo, da po uporabi telefona z zaslonom OLED ne moremo nazaj na takega z LCD-jem. Seveda je vprašanje, če se zamenjava splača obstoječim lastnikom Switcha, toda novim kupcem ne bi več priporočal »starega« modela. Če bi se le dalo dobiti novega.

Fotografije: Nintendo in Valve

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Razlika in igralna izkušnja med xbox one s in series s je kar očitna in nakup slednje se absolutno splača. Še posebej, ker lahko z malo iznadljivosti prideš do naročnine zajetne knjižnice iger za obdobje treh let za res malo denarja. X series S je trenutno daleč najboljši nakup kar se tiče razmerja cena-zmogljivost-katalog iger. Seveda, če nekdo hoče top zadevo, je treba pač preplačati series x pri preprodajalcih in vložiti denar tudi v nakup vrhubskega televizorja.

    • Z vidika, da je pravi generacijski preskok na Series X in da bi prej ali slej kupil to konzolo, se mi (vmesno) kupovanje Series S zdi malce nesmiselno. OK, ne rečem, da je ne bi testiral, ampak …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja