Se bo Googlu še kolcalo po Huaweiju?
Marjan Kodelja 3. marca 2020 ob 06:47

Google je opozoril uporabnike Huaweievih telefonov brez tržnice Play, naj aplikacij ne nameščajo iz nepreverjenih virov. Vprašanje pa je, ali ga skrbi, da se ne bi okužili s škodljivimi kodami ali pa gre za nadaljevanje pritiska na kitajskega izdelovalca?

Karkoli si lahko mislimo o njem in nasploh o želji Kitajske po tehnološki prevladi, se Huawei ni odločil, da noče več uporabljati Googlovih storitev, temveč je bil v to prisiljen. Tega ne spremeni niti dejstvo, da Google ne sme delovati na Kitajskem, ker oblast ne dovoli svobodnega interneta in je morda tudi zato, tako zelo hitro in brez večjih pritožb, uveljavil zahteve Ameriške vlade.

Na Google sicer ves čas gledam z mešanimi občutki. Ni mi všeč, kaj počne s podatki, ki jih o meni zbira, vendar sem pod drugi strani podlegel zastonj storitvam. Težko si predstavljam, da bi po svetu hodil brez njegovih Zemljevidov, kajti podobno zmogljive in preproste alternative skoraj ni. Če ima dobre zemljevide, nima podatkov o prometu, če ima tudi te, potem nima podatkov o javnem prometu. So še druge aplikacije in storitve na katere me je milo rečeno navadil, tudi na digitalnega pomočnika, in v večini primerov mu ostajam zvest. Eden od razlogov, da ni pravih nadomestkov, je tudi, da je Google prevelik, da bi kdorkoli lahko z njim tekmoval, ampak o tem sem že pisal. Po drugi strani pa na vse skupaj gledam ozkogledno, z očmi razvajenega evropskega uporabnika. Milijarda in pol Kitajcev Googla nima, prav tako ne prebivalstvo še nekaterih držav s takšnimi ali drugačnimi diktatorskimi režimi. Sprašujem pa se, koliko uporabnikov v Rusiji, Indiji, Afriki, Južni Ameriki in še kje, Google uporablja oziroma bi jih močno zabolelo, če njegovo kraljestvo ne bi bilo več na voljo. Morda bi bil Google presenečen nad odgovorom.

Izdelovalci telefonov s sistemom Android se morajo zadovoljiti z dobičkom od prodaje naprav, smetano pa, ne da bi s prstom mignil, pobere Google.

Huaweijevi telefoni bodo v prihodnje brez Googla, zato sta možna bolj kot ne dva scenarija. Huawei se umakne s trgov, kjer brez Googla uporabnikov njegove naprave ne zanimajo, ali pa poskuša uveljaviti lasten ekosistem aplikacij in morda še česa. Pravzaprav to počne že zdaj, vprašanje pa je, koliko časa bo pri tem vztrajal in kako uspešen bo v privabljanju razvijalcev. Gotovo pa še ni napočil čas, da bi lahko resno ocenjevali napredek, saj od razhoda z Googlom ni minilo niti eno leto. Primerjati Huawei z Microsoftovim ponesrečenim poskusom prodora na trg pametnih telefonov pa tudi ne zdrži. Ni imel domačega trga z milijardo in pol lojalnih prebivalcev, ki bi ga lahko izkoristil kot temelj na samostojni poti. Če pa mu uspe v igri pritegniti še druge izdelovalce pametnih telefonov, ki jim lahko ponudi tudi svoje procesorje, pa se lahko zgodi celo nezamisljivo in na Googlovi strani ostanejo Samsung, LG in Sony. Tako drastičnega razpleta zgodbe gotovo ne bo, kot je tudi malo verjetno, da bi Huawei zaradi blokade Američanov propadel. Bo pa v tem in naslednjem letu imel ogromno težav prepričati uporabnike v Evropi in tudi drugje, da kupijo njegove telefone, ne glede na njihovo kakovost na vseh področjih – razen v številu in raznovrstnosti aplikacij v svoji tržnici.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Spremeniti pa se bomo morali tudi mi oziroma prilagoditi preizkušanje novih pametnih telefonov, saj bomo morali v primeru Huaweijevih preveriti tudi napredek ponudbe aplikacij v njihovi tržnici in uporabnikom jasno povedati, kaj jim je na voljo in česa ne morejo pričakovati. Pošten pa bo moral biti tudi Huawei, kajti najslabše bo, če bo stanje prikazoval v lepši luči, kot je, v slogu, glavno je kupce prepričati, naj napravo kupi, težave pa bomo reševali kasneje. Dolgoročno to zanj ne bi bilo dobro, saj bo pošten odnos do kupcev njegov največji adut na trgu. Prav tako pa bodo morali resneje poskrbeti za pravočasne varnostne nadgradnje telefonov, tako premijskih modelov kot predstavnikov nižjih cenovnih razredov. Če bo Huaweiu vse to uspelo, se lahko zgodi, da celo prevzame vodenje razvoja sistema Android. Za kaj takšnega je vsekakor dovolj velik, ima dovolj virov in celo Kitajsko, ki mu bo zelo verjetno stala ob strani.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
5 komentarjev
 • Ideja ni slaba. Od ideje do realizacije je pa se dolga pot. Bi pa bil ze skrajni cas, da nekdo napove vojno googlu.
  Za zemljevide imamo here maps ali sygic, pdfje in office dokumente tudi lahko beremo, za posto so odjemalci,…
  Mogoce bi lahko zaradi tega huawei bil prisiljen v pocenitev produktov ( tezko verjamem) jaz bom ostal fan huaweija

 • Naj že nekdo potestira in napiše, ali lahko na recimo p30 mate pro ali p40 namestimo offline aplikacije od googla? In ali obstaja bojazen, da nehajo delovati? To so ključna vprašanja. Ker če bo to šlo, potem ne vidim težav…

  • Ko bo P40 (ne prej, kot čez en mesec) ali vsaj P40 Lite (verjetno prej), bomo verjetno lahko vsaj preizkusili, kaj se da namestiti. Glede tega, ali lahko nehajo delovati, pa utegne biti preizkušanje težje, ker običajno dobimo telefon na test za teden ali dva. Vsekakor pa si bomo poskusili organizirati dolgoročni test Google-free Huaweijevega telefona.

  • Možmno je marsikaj. Na Mate 30 Pro so nekateri namestili tržnico Play, mi smo za to imeli premalo časa. Namestili pa smo Chrome in Google Maps in ta dve aplikaciji sta delovali, nadgradnja pa je v tem primeru potekala ročno. Ko je na voljo nov apk, namestite aplikacijo. Sicer pa se dogovarjamo, da bi ta telefon prejeli za dlje časa, da bi lahko preverili še druge Googlove aplikacije. Marjan

 • Vrhunski članek! Sam sem celo bolj optimističen na temo Huawei. Naš svet je pač tak, da potrebuje vsake toliko spremembe. In to bo ena od teh. Edini problem ki ga vidim je v tem, da morda ponudniki ne bodo dajali na njihovo tržnico svojih aplikacij. Ampak če imamo v LJ v Hofru Alipay (morda še kje – jaz pač hodim v Hofer), potem si lahko mislimo svoje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.