Še aprila naslednja večja posodobitev za Windows 10
Matjaž Ropret 28. aprila 2018 ob 08:25

Nekaj dlje je trajalo, hrošč, ki je povzročal modri zaslon (smrti), je izid preložil za nekaj tednov. Govorim o Microsoftovi prvi letošnji večji nadgradnji sistema Windows 10. Zdaj smo vendarle izvedeli, da bo za (ročni) prenos na voljo od ponedeljka naprej, v središče za posodobitve (Windows Update), kjer se namesti samodejno, pa prihaja dober teden kasneje, 8. maja. (dodatna pomoč: Posodobitev je za prenos že na voljo. Ko klikneš na posodobi zdaj, se prenese Pomočnik, prek katerega nato izvedeš celoten postopek.)

Po lanskih dveh nadgradnjah »za ustvarjalne«, tokratna prinaša eno večjo novo funkcionalnost. Poimenovali pa so jo kar po mesecu izida. Četudi jo bo večina od 700 milijonov uporabnikov tega operacijskega sistema dobila maja ali še kasneje.

Glavna novost, ki bi jo Microsoft moral sploviti že lani, a mu ni uspelo, je Timeline, po slovensko bi lahko rekli časovnica. S pritiskom na ikono Pregled opravil v opravilni vrstici (zraven ikone za iskanje oz. Cortane) se po novem ne bo pokazal le pregled odprtih oken in možnost ustvarjanja novega namizja, ampak se bo mogoče pomikati po časovnici za 30 dni nazaj. Tako bomo lahko videli, na čem smo delali, katere spletne strani brali, fotografije urejali, dokumente tipkali in tako naprej. Kaj vse bo vključeno, bomo še morali preveriti, zdi pa se, da pretežno Microsoftovi programi. Tako bodo na seznamu spletne strani, odprte v brskalniku Edge, ne pa tudi tiste iz Chroma. Dejavnost iz Edgea in Microsoftovih pisarniških programov (Office 365) se bo pribeležila tudi, če jo uporabnik ustvari na mobilnih napravah.

Brskalnik Edge bo dobil zelo koristno možnost utišanja zavihkov z enim klikom. Bralnik način bo po novem mogoče odpreti celozaslonsko. Vsaj v angleščini naj bi bil bolj natančen črkovalnik, sicer pa je menda brskalnik tudi hitrejši, stabilnejši in porablja manj sistemskih virov. Še vedno pa ga bo verjetno večina uporabila zgolj zato, da bo prenesla Chrome. Ali pa mogoče Firefox. In še naprej ni jasno, zakaj brskalnik ne živi samostojnega življenja, temveč ga posodabljajo samo skupaj z operacijskim sistemov. Tako Microsoft z brskalniki vsi prehitevajo po levi in po desni.

Focus Assist bo funkcija z utišanje obvestil. Dvomim sicer, da okenska obvestila kdo namensko vključuje, prej se aktivirajo sama in na nejevoljo uporabnika, zato ta možnost zmanjšanja motenj celo utegne biti koristna. Kot bi lahko bilo tudi prenašanje datotek prek povezave bluetooth ali wi-fi, čemur se reče nearby sharing. Verjetno bo to deljenje datotek v slogu Applovega AirDropa delovalo predvsem med PC-ji, skrajno fino pa bi bilo, če zaradi tega končno zaživele opcije za brezžičen prenos datotek na fotoaparatih, saj v praksi zdaj ti dobro delujejo v navezi z mobilnimi napravami, s prenosniki pa se običajno precej slabše razumejo. Enako bi bil hiter in enostaven prenos fotografij in drugih podatkov s telefona na PC po zraku dobrodošla pridobitev. Že čez nekaj dni bomo novost lahko preizkusili v praksi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.