Samsungove rahlo polepšane ure in slušalke s 24-bitnim zvokom
Matjaž Ropret 10. avgusta 2022 ob 17:05

Poleg dvojice preklopnih telefonov je Samsung predstavil še novo generacijo pametnih ur in svojih najbolj izpopolnjenih popolnoma brezžičnih slušalk. Kaj prinašajo Galaxy Watch5 in Galaxy Watch5 Pro ter Galaxy Buds2 Pro?

Tudi tu sicer velja, da gre za nekaj podobnega kot je osvežitev modela sredi življenjske dobe (»facelift«) pri avtomobilih. Večinoma gre za nekoliko izpiljen dizajn in rahle posodobitve v posameznih gradnikih, ki morda niti niso hardverske.

Galaxy Watch5 in Galaxy Watch5 Pro

Že poznana linija pametnih ur, na voljo v dveh velikostih (44 in 40 mm), je doživela rahlo prenovo, zraven pa so dodali še model Pro (45 mm) z večjo baterijo in nekaj dodatnimi funkcionalnostmi. Ta ura je tudi debelejša in deluje robustneje ter bo verjetno nagovarjala kupce, ki imajo na svojih podvigih v naravi večje zahteve.

Poglavitna novost petice je za 13 odstotkov večja baterija (410 mAh ali 284 mAh). To sicer po vseh verjetno še vedno pomeni polnjenje vsak dan, a morda z nekaj manj nervoze, kdaj bo ura »umrla« in tudi za približno uro ali dve več spremljanja aktivnosti s satelitskim določanjem položaja. Ostajajo vse športne in funkcije za spremljanje zdravja, ki jih je ponujal že lanski model, torej tudi merjenje indeksa telesne. Pri čemer je združeno tipalo menda izboljšano in bolj natančno. Predvsem za spremljanje spanja, pri katerem ura zaznava tudi smrčanje, obljubljajo natančnejše podatke. Vsak uporabnik bo tudi dobil žival, ki bo najbolje opisovala njegove spalne navade. Še naprej na urah teče Googlov operacijski sistem WearOS (3.5), vendar z močno Samsungovo preobleko (OneUI Watch 4.5).

Model Pro se ponaša z baterijo kapacitete 590 mAh, ki naj bi ponujala do 80 ur delovanja brez GPS-a in do 20 ur z njim. Ohišje te ure je iz titana, zaščitno steklo iz safirja. Omogoča merjenje nekaj dodatnih aktivnosti in izvoz podatkov v formatu gpx ter zna uporabnika pripeljati nazaj do izhodišča poti.

Enako kot telefone gredo ure v prodajo 26. avgusta. Izhodiščna cena za Galaxy Watch5 bluetooth bo 269 evrov in za izvedbo LTE 299 evrov. Za Galaxy Watch5 Pro bo treba odšteti najmanj 399 ali 449 evrov (LTE).

Galaxy Buds2 Pro

Nove popolnoma brezžične slušalke, ki bodo stale 230 evrov, so za 15 odstotkov manjše od prejšnjih, zaradi česar so nekoliko udobnejše za nošenje. Vgrajene imajo tri mikrofone za prepoznavanje zunanjega hrupa in njegovo aktivno odpravljanje (ANC). To naj bi bilo za 40-odstotkov zmogljivejše kot pri prvi generaciji Galaxy Buds Pro.

Velika novost je podpora predvajanju 24-bitnega zvoka in kodeku Samsung Seamless Codec HiFi (SSC HiFi), ki sploh omogoča prenos zvoka v kakovosti Hi-Fi s telefona ali tablice v slušalke. Ta kodek bodo podpirale Samsungove naprave s sistemom OneUI 4.0 ali novejšim. In seveda bo treba imeti ustrezen vir glasbe, denimo pretočno storitev z nivojem Hi-Fi (Apple Music, Tidal, …).

Obljubljajo do 5 ur delovanja z enim polnjenjem ob vključenem aktivnem dušenju hrupa in do 8 ur brez ANC. Te številke glede na izkušnje z drugimi slušalkami nakazujejo, da dušenje ni tako močno kot pri določeni konkurenci, kajti v tem pogledu najboljše slušalke komajda zdržijo tri ure. Skupno z zalogo v škatlici, ki se lahko polni brezžično, naj bi bilo energije dovolj za 18 ali 29 ur poslušanja.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.