Samsungove nove tablice so že v redu, ampak komu mislijo kakšno prodati?
Matjaž Ropret 27. februarja 2017 ob 07:30

V odsotnosti Galaxyja S8, ki ga bodo predstavili 29. marca (to je zdaj že uradno potrjena informacija), so pri Samsungu glavno vlogo na dogodku ob robu sejma MWC v Barceloni zavzele tablice. Bolj množična Galaxy Tab S3, ki bi se lahko imenovala tudi Galaxy Note, a se iz očitnih razlogov ne, in bolj nišni Galaxy Book v dveh velikostih. Videli smo sicer tudi nova očala za navidezno resničnost Gear VR s krmilnikom, ki smo ga prej vseskozi pogrešali, ampak zasloni za v roko so bili tisto, na kar pri korejskem podjetju stavijo, da bo pritegnilo pozornost med kupom telefonov v katalonski prestolnici. Nisem prepričan, da bo kaj iz tega.

Ne da izdelki ne bi bili dobri. Vse tablice so kovinske, delujejo kvalitetne, a kljub temu precej lahke za svojo velikost in zasloni so odlični. Imajo polno visoko ali še višjo ločljivost, velikost pa so 9,7 (Tab S3), 10,6 in 12 palcev. Edino, kar me pri vseh glede zunanjosti res moti, je izboklina za fotoaparat. Zadnja stran tablice bi morala biti povsem ravna. Ali naj bo reč toliko debelejša, da fotoaparat ne izstopa, ali pa naj bo sploh brez zadnjega fotoaparata.

Tab S3 je pravzaprav nadaljevanje tablic iz družine Note, saj ima priloženo pisalo S pen. Drugače so posebnost še štirje zvočniki ter zaslon s širokim barvnim razponom. Komu to kaj pomeni, pa je že vprašljivo.

To je seveda androidna tablica, ki jo poganja lanski najzmogljivejši Qualcommovo procesor in je po dolgem času izdelek, ki lahko konkurira iPadu. Ampak ni povsem jasno, koliko je trga za take naprave, še posebej v Sloveniji. Kajti tudi cene bodo zanesljivo na ravni Applovega konkurenta, mogoče bo različica s povezljivostjo lte nekoliko bolj konkurenčna, kajti tam si jabolčno podjetje vzame precejšnjo maržo.

Galaxy Book je novost pri Samsungu, ki je nekoč že ponujal križance med tablico in prenosnikom, a nikoli v kombinaciji z operacijskim sistemom Windows in namenskim ovitkov s tipkovnico. Zadeva bo na voljo v dveh velikostih, z 10,6-palčnim in 12-palčnim zaslonom. Veliko bolj smiselna se mi zdi večja, saj so na mali Okna videti res nekoliko težje uporabna.

 

Galaxy Book (10,6″)

Vseeno pa še vedno ne vem natančno, zakaj bi morala biti tablica tako velika. Bistveno bližje so mi koncepti prenosnikov z vrtljivimi zasloni, ki niti niso bistveno težji. Galaxy Book naj bi sicer izpolnjeval vse želje in zahteve uporabnikov, ki hočejo tako doma kot na poti s tako napravo narediti vse.

Galaktično knjigo bo poganjal procesor core i5 sedme generacije, a bo manjša po drugih lastnostih nekoliko prikrajšana. Pomnilnika bo samo 4 GB, diska SSD pa 128 GB. Na voljo bo reža za pomnilniško kartico micro sd, a bolj namenjena razširitvi prostora za podatke kot prenašanju datotek, saj bo treba pladenj izvleči z iglo, kot pri telefonih. Bo pa cena še znosna, medtem nekje okrog 700 evrov. Večji Galaxy Book bo lahko na voljo tudi z 8 GB pomnilnika in 256 GB diska, toda cena bo dvakratna v primerjavi z manjšim modelom. Povezovanje v omrežja lte pa jo bo še povišalo.

Tudi pri teh dveh tablicah bo zraven pisalo, podobno kot pri Microsoftovem izdelku Surface Pro. To bo podprto v samem operacijskem sistemu in po novem tudi v programih kot je Photoshop. Na tablici sta dva priključka USB-C, ki sta tudi polnilna.

Ne glede na vse odlike teh novih naprav zanje ne vidim veliko potencialnih kupcev. V Samsungu so sami priznali, da je vloga tablic v današnjem svetu precej slabše definirana kot še pred nekaj leti. Med drugim so ugotovili, da so to pretežno domače, ne mobilne naprave. Njihova “mobilnost” je pomembna kvečjemu za prehajanje iz ene sobe v drugo. A kljub temu poskušajo z izdelki, ki naj bi prepričali poslovneže in druge, ki so veliko na poti. Veliko sreče pri tem, a za tisočaka in pol, kolikor bo predvidoma treba plačati za res uporaben Galaxy Book, se da dobiti zelo, zelo dober in izpopolnjen prenosnik, tudi z zaslonom na dotik, ki je mogoče malo težji od kilogramske Samsungove knjige (skupaj s tipkovnico), a zato omogoča še bistveno več.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki