Samsungov Galaxy S21 Ultra je najbolj črn telefon doslej
Matjaž Ropret 15. januarja 2021 ob 08:14

Povsem jasno je, da pri Samsungu izvedbe Ultra prevzemajo osrednjo vlogo med pametnimi telefoni z običajnimi zasloni. Enako jasno je tudi, da bi podjetje rado čimprej v to vlogo postavilo naprave s prepogljivimi zasloni, a se to še ne bo zgodilo tako kmalu. Kot je že jeseni Note20 Ultra potisnil »običajnega« Note20 na stranski tir, je zdaj tudi Galaxy S21 Ultra tisti, ki prinaša resne novosti v to linijo, četudi bosta verjetno preostala dva še naprej dosegala boljše prodajne številke (ker sta cenejša in manjša).

Lanski Galaxy S20 Ultra ni bil najbolj posrečen poskus. Bil je celo eden redkih Samsungovih zgrešenih izdelkov z letnico 2020. Ni bil slab sam po sebi, toda obljube s fotoaparatom s 108-milijonskim tipalom in 100-kratno povečavo so bile pretirane, poleg tega pa je imel še težave z ostrenjem. Za naslednika so izbrali ostrenje s faznim zaznavanjem in pomočjo laserja, ki bi moralo delovati bolje in hitreje, vgradili pa so tudi drugo, izboljšano generacijo omenjenega tipala. Vse to vsaj v teoriji obeta boljše rezultate. V foto-video sklopu je še en dodaten objektiv, poleg glavnega, ultraširokega in periskopskega s tokrat kar desetkratno optično povečavo. Četrti namreč prinaša trikratno optično povečavo, tako da bodo kakovostni tudi posnetki vmes, med običajnimi in zelo približanimi, pa tudi od desetkratne povečave naprej bi lahko imeli več podrobnosti. Še posebej od 50x je bilo lani že precej slabo. Seveda fotoaparat prinaša vse izboljšave, ki sta jih zaradi novega procesorja deležna tudi S21 in S21+, pa še možnost zajema 12-bitnih fotografij RAW in snemanja videa 4K s 60 sličicami na sekundo z vsemi objektivi, tudi sprednjim, ki ima tipalo s 40 milijoni pik.

Samsung izumil pravi nič

Po videzu je sicer Ultra podobna ostalima dvema, je pa ta ploščica za foto-video del seveda večja in hrbtišče je stekleno. Poleg (fantomsko) sive bo na voljo še fantomsko črna barva. Zanjo so se v Samsungu še posebej pohvalili, kako posebna je, saj da so iznašli način, kako zmešati in nanesti res črno črno. Govorec v videu je celo pojasnjeval, kako so v njej zajeli vse barve. Toda vse barve vsebuje bela, črna pa v bistvu ni barva, ampak bi lahko dejali, da je (oz. ni) nič. Torej so v Samsungu izumili čisto pravi nič.

Na sprednji strani je zaslon z diagonalo 6,8 palcev, še vedno ob straneh malo ukrivljen, kar mi je všeč. Za razliko od zaslonov v ostalih dveh pa je ta ohranil ločljivost 1440p. Še več, celo pri tej ločljivosti lahko deluje z osveževanjem 120 Hz, gre pa tudi dinamično navzdol, vse do skoraj statičnih 10 Hz (slik na sekundo). Torej bo potencialno varčevanje z baterijo, ki ima kapaciteto 5000 mAh, še večje. Če kaj, pa pogrešam hitrejše polnjenje, kajti 25W je za 2021 precej počasi. In tudi tu menda ne bo polnilnika v škatli, kar je poteza, ki se jo da tako zagovarjati kot kritizirati. Zaslon bo sicer podpiral prikaz s formatom HDR10+, podatka o njegovi svetilnosti pa ni.

O procesorju Exynos 2100 smo glavno že napisali ob predstavitvi modelov S21 in S21+, predvsem pa upamo, da bo primerljiv s Snapdragonom 888, kajti dejstvo, da v Evropi dobivamo inferioren izdelek (za višjo ceno) se vleče že predolgo. Različici s 128 in 256 GB prostora za podatke imata po 12 GB delovnega pomnilnika, tista s 512 GB shrambe pa kar 16 GB pomnilnika.  

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Prvič doslej kateri o telefonov iz linije Galaxy S podpira pisalo S Pen ali katero drugo z Wacomovo tehnologijo. Samsung bo ponudil dve pisali, osnovnega in dražjega s podporo za »zračne« geste, ki jih poznamo s podobnega pripomočka z telefone Galaxy Note. Pisala teh telefonov bodo seveda delovala.

Celotna družina Galaxy S21.

Tu je seveda še podpora za 5G, ki jo je imel že S20 Ultra, vendar je tokrat bolj celovita. In malo manj vpliva na ceno. Tokratna izhodiščna izvedba bo stala 1249 evrov, medtem ko je predhodnik štartal na 1369 evrih. V prednaročilu, ki potega do 28. januarja, kupci dobijo še nove brezžične slušalke galaxy Buds Pro in iskalnik stvari Galaxy Smart Tag.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.