Samsungov Galaxy S20 FE proti pandemiji in iPhonu 12
Matjaž Ropret 24. septembra 2020 ob 06:21

Konkurenca in pritisk zunanjih okoliščin (pandemija!) je očitno kljub Huaweijevim težavam še vedno dovolj velika, da morajo vodilni proizvajalci telefonov v zgornjem cenovnem razredu izdajati nove modele, ki jih prej sploh niso imeli v načrtu. Tak je Samsung Galaxy S20 FE, pri čemer kratici označujeta Fan Edition ali po slovensko izdajo za navdušence. Gre za nenavadno potezo, saj je novinec cenejši od pomladnih Galaxyjev S20, tudi pri njihovi že znižani ceni, a bi lahko trdili, da je v nekaterih lastnostih celo boljši.

Prvi trije od leve so Galaxy S20 FE, nato pa sledijo S20, S20+ in S20 Ultra.

Koronavirusna situacija je nekoliko zmanjšala zmožnost in tudi pripravljenost mnogih potencialnih kupcev za kupovanje dragih telefonov. Samsung pa je verjetno ob zamujanju iPhonov 12 tudi začutil priložnost, da pridobi koga, ki bi se sicer odločil za enega od jabolčnih novincev. Morda tudi koga od tistih tehnoloških navdušencev, ki utegnejo biti razočarani, če Apple v letošnje telefone res ne bo oz. ni vgradil zaslonov s hitrejšim osveževanjem od 60 Hz. Korejsko podjetje namreč v zgornjem razredu že od S20 naprej stavi na 120 Hz. Adut novega modela pa bo še pestra barvna paleta.

Galaxy S20 FE bo sicer na voljo v več izvedbah, ključna razlika bo v omrežni podpori (4G ali 5G), potem pa še v količini vgrajenega prostora za podatke (128 ali 256 GB), ki pa se ga bo dalo v vsakem primeru razširiti s kartico microSD. Različico 5G bo menda poganjal Qualcommov procesor Snapdragon 865, vendar Samsung informacije o procesorjih skriva. V različick brez podpore za peto generacijo bo zanesljivo Samsungov Exynos 990, ki ga že poznamo iz ostalih dvajsetic. Cenovna razlika med eno drugo izvedbo bo sto evrov in mogoče jo bo smiselno plačati že samo zaradi zmogljivejšega in varčnejšega procesorja, če bo res izvedba 5G temeljila na njem. »Običajni« FE bo sicer stal 650 evrov, 5G pa 750 evrov (za 128 GB, kar je tudi dovolj za veliko večino kupcev). Trenutno je Galaxyja S20 mogoče kupiti za 750 evrov, S20+ pa za 850 evrov (seveda brez 5G).

Velikostno je novinec nekje med že znanima Galaxyjema S20, tako po diagonali zaslona kot po milimetrih. Zaslon meri 6,5 palcev pri razmerju stranic 20:9 in je raven, medtem ko je pri S20 (6,2 palca) in S20+ (6,7 palev) rahlo ukrivljen. Ima raztegnjeno polno visoko ločljivosti in, kot rečeno, osveževanje s 120 Hz. Pri drugih dveh se uporabnik lahko odloči tudi za 1440p pri 60 Hz. Raven zaslon in plastično hrbtišče, kot pri Galaxyju Note20, naredi model S20 FE nekoliko manj prestižen. Toda ogrodje je še vedno aluminijasto in barve – rdeča, oranžna, lila, zelena, modra in bela – poskrbijo za nekaj več razgibanosti.

Pri kamerah je nekaj ostalo enakega, nekaj pa se je spremenilo. Glavni objektiv in ultraširokokotni objektiv sta nespremenjena, oba z 12-milijonskim tipalom. Zato pa so pri teleobjektivu ubrali bolj klasičen pristop in je tokrat namesto 64-milijonskega tipala popolnoma optična trikratna povečava, ločljivost pa je osem milijonov pik. Tudi spredaj je v luknji v zaslonu drugačno, 32-milijonsko tipalo, ki združuje po štiri pike za 8-milijonske fotografije.

Baterija ima kapaciteto 4500 mAh, tako kot pri S20+, a se žično polni nekoliko počasneje, z zgolj 15W, namesto s 25W. Brezžično polnjenje je prisotno in je enako hitro kot žično in kot pri drugih modelih S20. Prav tako je mogoče povratno brezžično polniti druge naprave, denimo slušalke Galaxy Buds+ ali Live.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Samsung je Galaxyja S20 FE prek trgovcev in operaterjev že začel (pred)prodajati in v tem času bodo tisti, ki ga bodo naročili, dobili še nekaj daril – zapestnico Galaxy Fit2, prozoren ovitek in štiri mesece naročnine na storitev Youtube Premium. Sicer pa bo telefon na voljo oktobra. Zagotovo prej kot družina iPhone 12.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Ne vem, ali se lahko zanesem na napoved, da bo imela verzija s 5G Qualcommov procesor Snapdragon 865, kot pišete. Nekje sem to sicer še tudi prebral, a je bila spodaj opomba, da je odvisno od trga ipd.; zdajle vsaj na Samsungovi slovenski strani tega ne najdem. Sem vprašal v Telekomovem centru, pa mi je dekle priznalo, da o tem nima pojma :).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja