Samsungov Galaxy Note8 je pričakovana evolucija preverjenega koncepta
Matjaž Ropret 23. avgusta 2017 ob 18:47

Samsung je dvojcu Galaxy S8 in S8+ danes uradno pridružil še Galaxy Note8, za odtenek večji »telefon« s pisalom. Ta kajpak nadaljuje zgodbo, ki jo je korejski proizvajalec začel pred šestimi leti, jo vmes z modelom Galaxy Note 5 že skoraj zaključil, lani pa se mu je zalomila ob poskusu globalne vrnitve s sedmico. Novinec naj bi bil ta čas najbolj zmogljiv mobilnik na trgu. Vprašanje pa je, kam ga umestiti ob omenjenih dveh, ki sta v prodaji že nekaj mesecev in jim je cena že padla.

Z Note8 Samsung vsaj na zunaj ne odkriva ničesar novega, ampak se drži preizkušenega recepta dodelav že preverjenega in izpiljenega koncepta. Na pogled je telefon podoben obema osmicama, nekoliko bolj oglat, od S8+ ima za odtenek večji zaslon (6,3 palcev) z enako ločljivostjo QHD+. Glavna lastnost je seveda razmerje 18,5:1, kar pomeni dolg (162,5 mm) in dokaj ozek (74,8 mm) mobilnik. Dolžina je le nekoliko večja kot denimo pri Nexusu 6P s 5,7-palčnim zaslonom (a seveda razmerjem stranic 16:9).

Kapaciteta baterije je celo nekoliko manjša, kar pa ni presenetljivo glede na lanske slabe izkušnje. Za ta fiasko se je šef Samsungovega oddelka za mobilne naprave DJ Koh na odru dogodka v New Yorku še enkrat opravičil in se zahvalil za vso podporo in lojalnost, ki jo izkazujejo ljubitelji linije Galaxy Note. Prav dejstvo, da imajo ti izdelki zelo zveste uporabnike, je izpostavil tudi Ben Bajarin iz analitske hiše Creative Strategies.

Na predstavitvi so izpostavili fotoaparat, ki je poleg pisala dejansko ena od redkih razlikovalnih lastnosti v primerjavi z S8+. Na zadnji strani sta namreč dva objektiva, en širokokoten (f/1,7), drug z dvakratno povečavo (f/2,4). Oba sta optično umirjena, kar doslej še ni uspelo doseči nobenemu drugemu proizvajalcu. Obe tipali imata 12 milijonov točk. Procesor je ena kot pri esosmicah, je pa tokrat šest gigabajtov delovnega pomnilnika.

Glede pisala tokrat niso navajali veliko tehničnih podatkov, so pa med drugim omenili možnost pisanja zapiskov na izklopljenem zaslonu, ki jih je mogoče raztegniti na sto strani. Znova je prisoten navidezni pomočnik Bixby, ki zdaj deluje v več kot 200 državah, a zna zgolj angleško in korejsko. Kot meni analitik Thomas Husson bo glede tega Samsung moral storiti kaj več.

Zelo pa v korejskem podjetju poudarjajo zmožnost transformacije telefona v osebni računalnik z dodatkom DeX. Tega bodo prvi kupci, ki bodo Note8 naročili še pred začetkom uradne prodaje sredi septembra, dobili zraven. Priporočena maloprodajna cena je sicer 999 evrov. Kar v primerjavi s konkurenčnimi izdelki in tudi z S8+, ki se ga zdaj v določenih akcijah da dobiti za približno 750 evrov ali celo manj, nikakor ni malo. A v Samsungu so prepričani, da novinec ima mesto na trgu. Pred dvema letoma, ko je Note 5 obšel Evropo in so namesto tega predstavili Galaxy S6+, so trdili nekoliko drugače.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.