Samsungov foto-video izziv konkurenci
Tehnozvezdje 29. februarja 2020 ob 10:19

Pri družbi Samsung so med predstavitvijo poudarili, da imajo pametni telefoni družine Galaxy S20 »popolnoma novo arhitekturo kamer.« Med čakanjem na testne primerke telefonov lahko malce podrobneje pogledamo, kakšna je ta tehnologija in kaj je Samsung letos pripravil. Ne samo na foto-video področju, ampak še glede 5G.

Modela Galaxy S20 in Galaxy S20+, ki bosta še vedno predstavljala glavnino prodaje, kljub uvedbi Galaxy S20 Ultra nad njima, imata v osnovi znova trojni fotoaparat, ki pa je povsem drugačen od lanskega v telefonih Galaxy S10 in S10+. Enaka je le filozofija s tremi objektivi, glavnim, ultraširokokotnim in teleobjektivom, izvedba pa se razlikuje v nekaterih ključnih točkah. Prva je velikost tipal. Tu govorimo o fizično površini in posledično velikosti posameznih ali združenih pik, ne o številu slednjih. Glavno tipalo v objektivu z goriščnico 26 mm (preračunano na vsem razumljive številke) je imelo prej površino 1/2,55 palca, zdaj pa 1/1,76″. Razlika je nekako takšna kot med nekoč med običajnimi žepnimi fotoaparati in tistimi, ki so takrat veljali za premijske, dokler se niso pojavili modeli s še precej večjim »enopalčnim« tipalom. Korist je očitna – zajemanje večje količine svetlobe in zato boljše fotografije tudi takrat, kadar je bolj temno. Seveda se s to težavo telefoni spopadajo tudi s pomočjo programske opreme, s t. i. nočnim načinom, če pa je že fizično izhodišče boljše, ni prav nič narobe.

Pri Galaxy S20 Ultra je glavno tipalo še večje, s površino 1/1,33″, predvsem pa ima tudi več pik, kar 108 milijonov. Vendar pa so si pri Samsungu za absorbiranje kar največ svetlobe zamislili način »nona-binning« ali po slovensko grupiranje po devet. Algoritem namreč vzame vsak kvadrat 3×3 kot eno samo svetlobno piko, veliko 2,4 µm (vsaka posamezna bi bila velika 0,8 µm), temu je prilagojen tudi barvni filter, in tako nastanejo 12-milijonske fotografije z veliko jasnine, vsaj nadejamo se tega. Še vedno pa je mogoče fotografirati v izvirni ločljivosti in če je svetlobe dovolj, s tem ne bi smelo biti problema. Takrat sistem uporabi »demozaik«, tak navidezni filter, kot bi ga tipalo imelo brez združevanja pik, in s tem sestavi fotografijo s pravilnimi barvami in detajli, kakršne lahko zagotovi 108 milijonov pik.

Samsungovo grupiranje pik po devet skupaj in demozaik za polno ločljivost.

Izboljšani sta tudi preostali kameri. Ultraširoka ima resda manjšo ločljivost, namesto 16 je zdaj 12 milijonov točk, vendar je tudi tu tipalo večje, s prejšnje površine 1/3,1″ je zraslo na 1/2,55″ pri vseh treh modelih. Torej zdaj lahko pri goriščnici 13 mm pričakujemo zelo podobne rezultate kot prej pri glavnem objektivu, to pa bi bil že zelo lep in dobrodošel napredek.

Še večja razlika pa je pri povečavi. Od prejšnjega dokaj majhnega tipala (1/3,6″) so prešli na enako površino kot pri glavnem objektivu (1/1,72″) oz. le nekoliko manjšo pri Galaxy S20 Ultra (1/2,0″). Hkrati pa so precej povečali ločljivost, na 64 ali 48 milijonov pik, in tudi podaljšali goriščnico na trikratno ali kar desetkratno optično-hibridno povečavo, prej smo bili deležni dvakratne. Poleg tega omenjeni tipali delujeta na podobnem principu kot 108-milijonsko, le da je tu združevanje štirih pik v eno (2×2). Ima pa Galaxy S20 Ultra na zalogi še dodaten trik, t. i. vesoljno povečavo, saj s kombinacijo omenjene desetkratne povečave, ki jo zagotavlja periskopski objektiv, in še izreza iz tipala z visoko ločljivostjo (fotografije so, kot rečeno, privzeto 12-milijonske) ter umetne inteligence ponuja kar stokratno povečavo. Galaxy S20 in S20+ s tovrstno tehnologijo prideta do 30-kratne povečave.

Zelo izpostavljena novost je še snemanje videa v razločljivosti 8K. Deluje pri 24 sličicah na sekundo, zelo pa nas zanima, kakšna sta izrez in umirjanje slike pri tovrstnem snemanju. Posnetke je sicer mogoče v izvirni razločljivosti naložiti na YouTube, morda kar prek 5G, in si jih ogledati na ustreznem televizorju 8K. Mogoče primerna vsebina za tiste, ki si lastijo tak ekran. Vsekakor komaj čakamo, da ves ta tehnološki napredek in pridobitve preizkusimo med vsakdanjo uporabo telefonov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Družina Galaxy S20 ima po navedbah proizvajalca doslej najbolj celovito frekvenčno podporo med vsemi telefoni 5G, saj omogoča delovanje tako na večini frekvenčnih območij pod 6 GHz kot tudi na t. i. milimetrskih valovih, na katerih tuji kolegi že dosegajo hitrost prenosa podatkov okrog dveh megabitov na sekundo.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.