Samsungovi najboljši televizorji (za množični trg) bodo po novem Neo QLED s tehnologijo mini LED
Matjaž Ropret 7. januarja 2021 ob 06:49

Samsung je še pred začetkom digitalnega sejma CES predstavil liniji televizorjev, ki uvajata novi poimenovanji in skupaj z njima novi tehnologiji. Neo QLED bo letos dodatna, najvišja kakovostna stopnja pri modelih za množični trg, medtem ko bodo zasloni mikro LED v ekstremno velikih diagonalah najboljše, kar bo korejsko podjetje ponujalo tistim brez omejitev v denarnicah oz. na bančnih računih.

Neo QLED

Neo QLED je Samsungova komercialna oznaka za tehnologijo mini LED, ki jo letos več proizvajalcev (skoraj zagotovo vsaj še LG in Sony, pa najbrž še kateri) uvaja ob boku ali kot alternativo tehnologiji OLED. Pred letom ali dvema so bili nekateri optimistični, da bodo lahko kmalu prešli na mikro LED ali nekaj podobnega in tako ali preskočili OLED ali se znebili odvisnosti od LG-ja, ki edini proizvaja zaslone s (patentiranim) t. i. belim OLED-om (zaradi belih diod). To zelo očitno ne bo možno, zato je tu vmesni korak z mini LED-om. Kljub podobni oznaki gre za nekaj povsem drugega, kajti pri tehnologiji mikro LED je vsaka dioda svoj izvor svetlobe, pri čemer je spojina zanje anorganska, ne organska, kot pri OLED-u. To ima prednost v dolgoživosti, Samsung obljublja kar sto tisoč ur gledanja brez degradacije kakovosti, a po drugi strani slabost v postopku izdelave, saj je diode treba nanašati ročno, organske pa je mogoče »tiskati«.

Mini LED pa predstavlja »zgolj« odzadnjo osvetlitev zaslona LCD (s kvantnimi pikami) s pomočjo veliko manjših svetečih diod. Samsung navaja, da so velike zgolj 1/40, saj nimajo zrcala za razpršitev svetlobe in »embalaže« za pritrditev, temveč gre zgolj za zelo tanko plast, posejano z diodami. Na ta način jih je lahko za tekočimi kristali, ki se obračajo in spuščajo ali blokirajo svetlobo veliko več. V LG-ju za svoje tovrstne televizorjev navajajo podatek o »do 30 tisoč« diodah in 2500 območjih svetilnosti, ki jih slikovni procesor lahko v vsakem trenutku vklaplja ali izklaplja. Pri običajnih televizorjih je tovrstnih con kvečjemu nekaj deset. V Samsungu sicer niso razkrili, koliko malih sijalk vsebujejo njihovi televizorji, so povedali nekaj malega o pridobitvah. Ne gre zgolj za veliko boljšo črnino in posledično kontraste ter bolj natančno uravnavanje, kateri del zaslona naj bo črn in kateri deli naj oddajajo svetlobo. Svetlobna paleta je zaradi tega 12-bitna s 4096 koraki, kar pomeni da je črno bolj črno in svetlo še bolj svetlo, to pa je točno to, kar je pomen in namen slike z visokim dinamičnim razponom (HDR). Poleg tega pa je zaradi veliko manjših diod tudi manj »cvetenja«, ki ga lahko pogosto opazimo pri zelo svetlih elementih, ko se okrog njih ustvari še dodaten sij, ki ga ne bi smelo biti.

Zaradi manjših diod bodo tudi sami televizorji tanjši in bodo okrog samega zaslona imeli minimalno roba, pa tudi zvok naj bi bil boljši. Modeli Neo QLED bodo QN900A in QN800A pri liniji 8K ter QN95A, QN90A in QN85A pri televizorjih z razločljivostjo 4K. Ti bodo v polnosti podpirali tudi priključek HDMI 2.1 in njegove doprinose, torej osveževanje s 120 Hz, spremenljivo osveževanje (VRR), nizke zakasnitvene čase (vse to je pomembno za igričarje) in zvočni protokol eARC. Poleg tega pa bodo ponujali še druge zmožnosti, zaradi katerih je Samsung prepričan, da njegovi televizorji izstopajo. Med njimi so zrcaljenje slike z osebnega računalnika, igričarski način, podpora za videokonference Google Duo, vklapljanje v storitev Samsung Health za domačo vadbo, transformacija pametnega telefona v osebni računalnik (DeX) in druge. Žal še ne vemo nič o cenah, a predhodni modeli so verjetno lahko vsaj iztočnica za domnevanje, koliko bo treba odšteti za novince.

Po drugi strani bodo modeli mikro LED zunaj dosega običajnih kupcev, kajti pri teh lahko za cene diagonalo zaslona (v palcih) mirno množimo s tisoč. Na voljo bodo sicer v diagonalah 110 in 99 palcev, proti koncu leta pa tudi v manjših (8x in 7x palcev). Posebnost teh zaslonov je v tem, da jih je mogoče modularno sestavljati v poljubne velikosti in razmerja stranic. Tu za sliko skrbi 24 milijonov malih diod (po tri na vsako od osmih milijonov pik, ki dajo ločljivost 4K) in ker so v treh osnovnih barvah (rdeči, zeleni in modri), ni potrebe po barvnem filtru, zaradi česar ni izgub pri barvnem spektru in svetilnosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Samsung je predstavil še novo generacijo dizajnerskega televizorja The Frame, ki je po novem tanjši in ponuja večjo izbiro okvirjev. Ti bodo namreč na voljo v dveh slogih in treh petih barvah. V trgovini z umetninami, ki se prikazujejo, kadar televizor ni v uporabi, pa je zdaj že skoraj 1500 del.

Zanimiv je še novi daljinski upravljalnik, ki ima za polnjenje vgrajene baterije (poleg priključka) na zadnji strani sončne celice. V podjetju trdijo, da bodo s tem v sedmih letih, kolikor je običajna življenjska doba televizorjev, prihranili 99 milijonov baterij (AA). Iz embalaže nekaterih modelov pa bo mogoče izdelovati različne figurice ali celo kartonasto pohištvo, da vse skupaj ne bo šlo povsem v nič.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja