Samsung z novimi izstopajočimi monitorji
Matjaž Ropret 3. januarja 2022 ob 10:16

Sejem CES v Las Vegasu, ki letos poteka simultano na lokaciji in na spletu, je z napovedjo kopice novosti otvoril Samsung. Poglejmo za začetek njegove računalniške monitorje, ki se v nekaterih ključnih lastnostih razlikujejo od konkurenčnih.

Odyssey Neo G8 (G85NB)

Ta monitor z ekstremno ukrivljenim zaslonom nadaljuje tam, kjer smo pred dobrim letom srečali orjaka Odyssey G9. Je pa manjši, a hkrati z večjo ločljivostjo. Njegova diagonala je tokrat 32 palcev (81 cm), G9 je bil z 49 palci (skoraj 125 cm) diagonale res ogromen. Tudi precej širši, kajti G8 ima »klasično« razmerje strani 16:9, toda ločljivost 4K (3840 x 2160), kar ga potencialno dela uporabnega še za kakšno resno delo, ne zgolj za igre. Seveda odvisno od tega, kako dober bo v zmožnosti prikaza čim širšega barvnega spektra in barvni pravilnosti.

Igričarji pa se bodo razveselili dejstva (ali pa tudi ne, če nimajo dovolj zmogljivega PC-ja), da je to prvi Samsungov monitor, ki pri ločljivosti 4K ponuja osveževanje vse do 240 Hz. Za izkoriščanje obojega v igrah je res treba imeti hudo namizno zverino (s prenosnikom verjetno ne bi šlo). Zaslon je vrste mini LED z množico miniaturnih svetečih diod za osvetlitev, ki zmorejo vse do 2000 kandel najvišje svetilnosti (seveda ne celotnega zaslona in ne dolgotrajno). Krivina je znova ekstremnih 1000R, bolj pogosto srečujemo monitorje s 1500R ali celo samo 1800R. Če bi naredili krog iz tovrstnih monitorjev, bi imel polmer vsega en meter. Zraven je še igričarska osvetlitev ohišja, ki glede na prvo fotografijo ni dosti drugačno od modela G9. Drugih podrobnosti in cene v Samsungu še niso razkrili.

S8 (S80PB)

Za tiste, ki ne bi krivin, temveč klasičen raven monitor, in jih ne zanimajo igre, je korejsko podjetje pripravilo dva modela z oznako S8. Eden bo imel 27-palčno (68,5 cm), drugi 32-palčno diagonalo. Pri obeh bo ločljivost 4K in bosta pokrivala 98 odstotkov barvnega spektra DCI-P3, kar pomeni, da naj bi bila primerna za ustvarjalce vsebin. Večji od monitorjev podpira tudi standard HDR600 (manjši HDR400), vendar proizvajalec ne pove, ali dejansko dosega 600 kandel na m2 svetilnosti, kar bi bilo izvrstno. Vgrajen je priključek USB-C, ki lahko polni prenosnik z 90W, pa tudi omrežni priključek (LAN), tako da je mogoče imeti računalnik povezan z enim samim kablom.

Smart Monitor M8 (M80B)

Samsung je že pred časom ponudil linijo »pametnih« monitorjev, ki imajo vgrajeno podporo za način DeX, funkcionalnosti pametnega televizorja (a brez sprejemnikov dvb-c/t/s), daljinski upravljalnik in še nekatere neobičajne lastnosti. Glavna težava je bila svetilnost 250 kandel na m2, kajti večina monitorjev dosega vsaj 300 kandel. Tokrat so jo pri 32-palčnem M8 dvignili na že zelo spodobnih 400 kandel in tudi barvna pokritost (99 odstotkov sRGB) naj bi bila solidna. Ločljivost je znova 4K, priključek USB-C lahko polni prenosnik s 65W, premična magnetna kamera pa skrbi za video klice. Letošnja novost je še vgrajeno vozlišče SmartThings, tako da je mogoče neposredno z monitorja nadzorovati naprave pametnega doma, ki podpirajo to Samsungovo platformo. O ceni tudi tu še nič, predvidevamo pa, da bo monitor stal vsaj 500 evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja