Samsung trdi, da je z Galaxyjem S8 razškatlil telefon
Matjaž Ropret 29. marca 2017 ob 18:54

O Samsungovem Galaxyju S8 smo vedeli že skoraj vse, ampak kot vedno je bilo treba predstavitev spremljati zaradi sporočil, ki jih predstavniki podjetja dajo na odru. In tokrat se Samsungovci niso izneverili tradiciji ustvarjanja pompa iz nečesa, kar mogoče sploh ni tako zelo revolucionarno.

Besede so bile vznesene, visokoleteče. Od zdaj naprej naj bi na pametne telefone gledali drugače, češ da se začenja nova doba dizajna pri teh naprav. Pri Samsungu so angleško besedo za odpiranje škatle (unboxing) uporabili še malo drugače in rekli, da so telefon »razškatlili«. Kar pomeni, da zaslon ni več pravokotnik, uokvirjen v bolj ali manj pravokotno ohišje.

Tokrat imata namreč obe izvedbi, manjši S8 in večji S8+, ukrivljen zaslon, ki sega skoraj do sredine stranske konstrukcije, in na robovih tudi zaokrožen, podobno kot LG G6. Zaslona so precej povečali glede na predhodnika, pri manjšem je 5,8- pri večjem pa 6,2-palčni. Bolje rečeno podaljšali, razmerje stranic je 18,5:9, tako je skoraj celotna sprednja stran zaslon oz. steklo. Tipka »domov« je sicer še prisotna, ampak je pod steklom, na zaslonu pa se seveda izriše navidezna, da uporabnik ve, kam pritisniti. Vsi, ki so ju že videli, pravijo, da sta telefona lepa, vseeno pa zasnova ni tako zelo drugačna kot pri lanskem S7 edge, le da ni več fizične tipke in zaslon pokriva precej večjo površino.

V Samsungu temu zaslonu rečejo »infinity display« (neskončen zaslon), LG je svojega, tudi z razmerjem 18:9 imenoval univisium. Pohvalili so se tudi, da so telefona zasnovali od znotraj navzven, da je notranja razporeditev komponent povsem drugačna in da so komponente manjše. Oba modela bosta na voljo v petih barvah, vendar slovensko sporočilo za javnost omenja tri – črno, sivo in srebrno, ne pa tudi zlate in modre.

Zaradi zaslona čez celotno sprednjo površino tam ni več čitalnika prstnih odtisov. Tega so premaknili na zadnjo stran telefona, takega pod steklom pa očitno še niso uspeli vgraditi. So pa zato dodali druge biometrične elemente. Iz nesrečnega Note7 je osmica podedovala branje šarenice, prepoznati zna tudi celoten obraz (kar so sicer počeli že predhodniki pred nekaj generacijami).

Fotoaparat je še naprej enojen, tudi število točk na tipalu je ostalo enako. Ne samo to, tipalo pravzaprav je enako kot pri S7. Je pa pridobil zmožnost zelo hitrega zajemanja več fotografij in lepljenja v eno za izboljšanje posnetkov v slabi svetlobi. Kar telefoni že sicer počnejo za HDR in kar menda zelo dobro uspeva Googlovim algoritmom v telefonih Pixel.

Procesor je tokrat izdelan v deset nanometrskem proizvodnem procesu, zato je menda bolj energijsko varčen, zmogljivost pa je malenkost večja kot pri sedmici. Manjša poraba baterije bo prišla prav, kajti kapaciteta s 3000 mAh in 3500 mA5 pri plusu ni ravno enormna, ampak Samsung po debaklu z Note7 ne želi ničesar tvegati. Tudi na predstavitvi smo slišali, da je bilo zadnje leto »polno izzivov«.

Pomemben del novincev je pametni »vmesnik« Bixby. V Samsungu mu ne rečejo pomočnik, ker se menda v nasprotju z Googlovim pomočnikom in podobnimi bolje zaveda konteksta. Drugače povedano, poleg razumevanja govornih ukazov, ki jih kombinira s tistim, kar uporabnik počne na zaslonu, zna tudi razbrati vsebino zaslona. In na tej osnovi dajati svoje predloge in pomagati. V fotografski aplikaciji so denimo že vgrajene možnosti za prepoznavanje znamenitosti, nakupovalno pomoč, prevajanje iz tujih jezikov, itd Bomo videli, ali bo Bixby kaj bolj uporaben kot drugi tovrstni butlerji in še posebej, kako bo z njim v Sloveniji. Ker to ni odvisno samo od razumevanja jezika, ampak od celotnega ekosistema Samsungovih partnerjev, ki v tej »umetni inteligenci« sodelujejo in jo naredijo relevantno.

Poleg telefonov je korejsko podjetje predstavilo še nova očala za navidezno resničnost (Gear VR) in novo različico kamere za 360-stopinjsko snemanje Gear 360, ki ima po novem držalo in je lažja. Pa še priklopno postajo Dex, ki Galaxy S8 spremeni v nekakšen nadomestek namiznega računalnika. Tudi androidni vmesnik se takrat prelevi v namizje in omogoča več odprtih oken naenkrat. S tem konceptom je poskušal že marsikdo, nazadnje Microsoft s svojo vizijo Continuum, nihče pa ni prišel prav daleč in prepričal uporabnikov.

Galaxy S8 bo v Evropi, predvidoma tudi v Sloveniji, na voljo od 28. aprila naprej. Prednaročila bodo trgovci oz. operaterji sprejemali že od jutri naprej, vsi kupci bodo dobili slušalke AKG, ki sicer stanejo sto evrov. Manjši S8 naj bi v prosti prodaji stal malo čez 800 evrov, večji S8+ pa približno 930 evrov.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji
 • Pozdravljen!

  Če bi se odločili za nakup novega mobilnega telefona med Samsung Galaxy S8 (Amazon.de 800€) in Google Pixel XL (Amazon.de 720€) za katerega bi se odločili in zaradi katerih razlogov bi se odločili?

  Najlepša hvala za odgovore!

  • To je zaenkrat nehvaležno vprašanje, ker enega v Sloveniji ni, drugi pa šele prihaja. Tudi nisem prepričan, da se Pixla, še posebej XL, dobi za 720 evrov (novega). Ampak če bi primerjal s predhodnikom S7 edge, se mi zdi bolj izpopolnjen kot Pixel, ima boljši zaslon, je vodotesen, lepši, bolj ergonomski in še v kakšni lastnosti prevlada, pri S8 bo to še malce bolj očitno. Pixlova edina prednost je čisti Android z vedno aktualnimi nadgradnjami. Googlov pomočnik v Sloveniji ni pretirano uporaben. Da ima Pixel res boljši fotoaparat od Samsunga pa nisem prepričan, ker je bil po mojih testih ta v zadnjem letu pred vsemi.

 • S8 ce se ne motim, je prvi telefon ki podpira bluetooth v5.
  Ali lahko to pomeni problem pri povezovanju z npr bluetooth slusalkami oz. v avtomobilu za prostorocno telefoniranje oz. predvajanje podcastov ipd…

  • Načeloma so ti standardi združljivi za nazaj, torej ne bi smelo biti težav. Se pa lahko med seboj tepejo profili povezovanja po bluetoothu, recimo pred časom je Samsung spremenil profil in so bile težave v Renaultovih avtomobilih, dokler ni slednji izdal popravka za svoj R-Link.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja