Samsung The Freestyle: Ta projektor spreminja pravila igre (#video)
Matjaž Ropret 2. julija 2022 ob 06:05

Prenosni projektorji niso nič novega, tudi Samsung je v preteklosti že ponujal kakšnega, celo vgrajenega v pametni telefon. Vseeno pa najnovejši poskus več lastnosti loči od večine ostalih in konkurenca jih bo morala vzeti v zakup za svoje naslednje izdelke. Če uporabim zguljeno krilatico – Po Freestylu nič več ne bo, kot je bilo (vsaj glede prenosnih projektorjev).

Ne da bi Freestyle pomenil revolucionaren napredek glede slike. Svetilnost je, kakršna je, za kaj več je nujna močnejša »žarnica«, ki pomeni tudi bistveno višjo porabo energije in več segrevanja (posledično tudi glasnejšega hlajenja). Toda v marsičem drugem je to končno projektor, kakršnega smo si že dolgo želeli.

Če želiš dokaj kratek in nazoren opis, si oglej video. Sicer beri naprej.

Nobenih težav s postavljanjem

Kar ta pripomoček zares loči od katerekoli konkurence, je možnost poljubnega vrtenja in s tem določanja, kam pada slika. Zato tudi ime, ki bi ga lahko prevedli kot Prosti slog. Pri tem projektorju nisem imel težav s tem, kam ga postaviti, s čim ga podložiti, kako ujeti pravo pozicijo. Ostalo glede geometrijske pravilnost se opravi v nastavljanju izravnave (angl. Keystone). Ankerjevi modeli Nebula in ostali prenosni projektorji, pa navsezadnje tudi fiksni, imajo konkretno omejitev. Treba jih je postaviti na pravo mesto – glede oddaljenosti od stene oz. platna in višine, od koder mečejo snop –, kar pogosto predstavlja težavo. Še vsakega sem moral podlagati s knjigami ali nečim, da sem dobil sliko tja, kamor sem si jo želel. Samsung je z genialno zasnovo vrtljivega tulca, podobno kot denimo pri mikrofonu Blue (oz. zdaj Logitech) Yeti, poskrbel, da ni problema zadeve zasukati tako, da slika pada na pravo mesto. Samodejno izravnavanje geometrije je običajno polovično uspešno in je treba vse skupaj še malo popraviti, a sem skoraj vedno dobil dokaj lepo izravnano sliko. Če projektor premikate, bo treba vsakič znova skozi ta postopek, sicer nastavitev ostane.

Druga prednost je »televizijska« platforma Tizen. V Nebulah in podobnih smo srečevali ne povsem televizijski Android, kar je pomenilo težave pri določenih aplikacijah, še posebej Netflixu. Na Samsungov projektor se da namestiti vse, kar poznamo s televizorjev. Torej vse relevantne aplikacije s področja pretočnega videa. Tudi nastavitve slike, zvoka in ostalega so slične, kar velja še za daljinski upravljalnik, zato se bodo uporabniki televizorjev iste znamke počutili povsem domače. Škoda je le, da daljinec ne ponuja osvetljenih tipk. Zadevo je sicer mogoče upravljati tudi prek aplikacije Smart Things, ki jo ponujajo telefoni Galaxy, kar je za določene namene v redu, za druge pa je priročnejši daljinec. Seveda tudi deljenje vsebin s telefona na projektor najbolje deluje, če sta oba iste znamke, a enako dobro gre tudi z iPhonom prek protokola Airplay (2). Na žalost ostali androidniki, ki se zanašajo na Chromecast, nimajo te sreče.

Poleg predvajanja iz aplikacij in s povezanih telefonov ali tablic, je na voljo priključek mikro HDMI, tako da ni težave priključiti še prenosnika, igralne konzole, operaterjeve »škatle« ali kakšnega drugega večpredstavnostnega predvajalnika, če vgrajena platforma komu ne odgovarja, le pravi kabel ali prilagojevalnik je treba najti.  

Pri sliki je največja pridobitev polna visoka razločljivost, zaradi česar je zagotovo lepša kot pri marsikaterem konkurentu. Ni pa kaj dosti svetlejša, kajti to bi za seboj potegnilo precej večjo porabo . Podnevi je zato ta projektor pogojno uporaben, ko se začne mračiti, slika že postane toliko bolj izrazita, da jo je mogoče gledati, v temi pa seveda ni težav. Ni treba čakati, da se povsem stemni, a čudežev vseeno ne smete pričakovati. Vsekakor pa omogoča veliko sliko in s tem različne možnosti druženja in zabave, ki so brez takega projektorja precej bolj omejene. Za skupinski ogled tekme, lahko tudi filma, ali pa za igričarsko seanso, je slika čez celotno steno lahko bolj pomembna kot njena kakovost, in to Freestyle brez težav zagotavlja. Pa tudi dovolj dober prikaz za večino priložnosti. Seveda pa kakšnega resnega učinka HDR ne morete pričakovati, za kaj takega svetilnosti preprosto ni dovolj.

Baterije ta reč nima, zato mora biti priključena na zunanje napajanje. Moja baterija za prenosnik je bila dovolj za približno dve uri gledanja. Treba se je torej opremiti z nečim za daljše večere ali pa poskrbeti za kabel (podaljšek).

Vgrajen je precej spodoben zvočnik, ki lahko deluje tudi kot zunanji zvočnik bluetooth. Njegov zvok je toliko kakovosten, da lahko parira sliki pri večini priložnosti. Zanesljivo tudi dovolj glasen, da preglasi brnenje ventilatorja v projektorju in za kakšno manjšo teraso, kdor pa si bo zaželel, da bi film bolj ropotal ali da bi se komentatorja slišalo čez pol soseske, bo moral čez bluetooth ali HDMI (ARC) priključiti nekaj glasnejšega. To bi tudi nekoliko podaljšalo trajanje baterije.

Pozor, televizorja ne nadomešča!

Razčistimo še s kakšno morebitno napačno predstavo. To zagotovo ni nadomestek za televizor. Seveda ponuja veliko sliko in tudi enako »pametno« platformo kot televizorji iste znamke, toda namen uporabe je povsem drugačen. Kdor želi v dnevni sobi imeti dvometrsko diagonalo slike ali še večjo, pa zato ne bi privlekel domov orjaškega televizorja, si bo zagotovo omislil fiksni projektor, ali z dolgim ali s kratkim snopom je stvar posameznikove odločitve, ki bo nudil bistveno višjo svetilnost in verjetno tudi sliko 4K.

Čeprav trdijo, da platno ni potrebno, se je treba zavedati, da bo slika na kakšnem hrapavem ometu slabša kot na gladkem. Bolj je površina prilagojena projiciranju, lepše se vidi, ta zapoved tudi v tem primeru velja.

Prilagajanje padanja snopa, prava televizijska platforma in polna visoka razločljivost so glavne prednosti projektorja Freestyle pred drugimi podobnimi. Vsaka posamezna bi lahko prevesila odločitev v korist te naprave, vse skupaj pa zagotovo, če je seveda prenosljivost glavna zapoved. Cena z 999 evri nikakor ni nizka, v bistvu precej višja kot pri konkurenci, in tudi kakšnega napredka glede svetilnosti  slike ni, zato se mora vsak sam odločiti, koliko res potrebuje tako napravo.

HVALIMO:
  • Izvrstna rešitev za prilagajanje snopa z vrtenjem tulca
  • Lepa slika
  • Platforma Tizen s pametnih televizorjev
  • Soliden daljinski upravljalnik
  • Povezava s telefonom prek aplikacije Smart Things in protokola Airplay 2
  • Dokaj dober zvočnik
GRAJAMO:
  • Ni vgrajene baterije
  • Daljinski upravljalnik nima osvetljenih tipk
  • Ne premika mej glede svetilnosti prenosnih projektorjev
  • Za telefone, ki niso Apple ali Samsung, ni alternativne možnosti za deljenje vsebin
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.