Samsung s četverico telefonov Galaxy S10 za »deseto« obletnico
Matjaž Ropret 20. februarja 2019 ob 22:02

Samsungu težko zamerim,  da želi desetletnico praznovati že letos, čeprav bi lahko rekel, da ne zna računati. Njegovi govorci so na odru ves čas ponavljali dosežke »v prvih desetih letih Galaxyja S,« a je ta družina telefonov s prvim modelom luč sveta ugledala marca 2010, torej pred slabimi devetimi leti. Ampak zdaj je tu trojica Galaxyjev z oznako deset – Galaxy S10E, Galaxy S10 in Galaxy S10+. Poglejmo, kaj prinaša.

Korejska korporacija je v desetih letih (že leto pred prvim S so začeli uporabljati galaktično oznako) prodala več kot dve milijardi telefonov Galaxy, od tega jih približno četrtina iz družine Galaxy S. Zdaj želijo postaviti temelje za naslednje desetletje, tudi s prepogljivim modelom Galaxy Fold, o katerem več o samostojnem članku.

Prvič družino Galaxy S predstavljajo kar štirje telefoni, vendar bom S10 5G za zdaj izpustil, ker za Slovenijo ne bo relevanten, nimamo še omrežij pete generacije, in tudi sicer ne vidim, kakšno dobrobit naj bi to prineslo. Ostala trojica pa je tudi nekaj novega, doslej smo imeli ali dvojico »pravega« in cenejšega, »mini« modela, ali pa običajnega in »plusa«. Zdaj je pod njima še Galaxy S10E. Ta se razlikuje po nekaj ključnih lastnostnih. Ima raven zaslon (5,8 palcev), ne ukrivljenega, čitalnik prstih odtisov ni integriran v zaslon, temveč je ob strani, zadaj pa je dvojen fotoaparat, kot ga že poznamo iz lanskih naj modelov. Zato bo tudi cena malo nižja, čeprav še vedno ne nizka s 750 evri.

Pri Galaxyjih S10 in S10+ je razlik manj. Glavni sta v velikosti zaslona – 6,1 proti 6,4 palcev – in v tem, da plus spredaj premore dvojni fotoaparat. Ima pa tudi posebno izdajo s kar terabajtom prostora za podatke in keramično belo ali keramično črno zadnjo stranjo. Ta ekstravaganca bo stala 1650 evrov ali nekaj takega. Zaslon so zdaj potegnili skoraj do roba tudi zgoraj in spodaj, ne samo na straneh. Zaradi česar so se zgoraj zatekli k luknji v zaslonu, kot prvi pri ekranih OLED, seveda pa so drugi to že pokazali, vendar pri LCD-jih. Plus ima v tem izrezu, kot rečeno, dva objektiva. Zasloni prvič zmorejo maksimalno svetilnost čez tisoč nitov (kar 1200), ponujajo natančno nastavljanje barv in optimizacijo kontrastov glede na vsebino, podpirajo pa tudi tehnologijo HDR10+ za pretočni video, ki je posnet s temi parametri, da barve in svetloba še bolj pridejo do izraza. Če kje, potem Samsung kraljuje z zasloni.

Malo manj je v ospredju na fotografskem področju in to je bilo očitno tudi na sami predstavitvi. Podjetje še naprej poudarja klasične fotografske lastnosti – različne goriščnice, zaslonke in podobno, zanemarja pa računski vidik, tisto, kar omogočajo nenormalno zmogljivi procesorji. Zato je bila ultraširoka fotografija, ki so jo prikazali, glede dinamike oz. HDR-ja in detajlov videti dokaj povprečna. Bomo videli, kakšni bodo dejanski rezultati.

Sicer pa gre s fotoaparati takole. Pri S10E dvojen, medtem ko dražja modela dobivata trojnega, saj poleg standardnega in približanega pogleda, kot pri lanskem S9+, omogočata še ultraširok, 123-stopinjski kot fotografiranja. Standardni in teleobjektiv prekrivata tipali z 12 MP, ultraširoki pa takega s 16 milijoni točk. S pomočjo funkcije Super Steady, kar je najbrž drugo ime za elektronsko umirjanje slike, je mogoče zajeti vsak trenutek, ne da bi bila slika premaknjena. Vsaj tako se hvalijo. Za urejanje videa se je Samsung povezal s podjetjem Adobe, da je priredil aplikacije Premiere Rush, in za čim lažje objavljanje na Instagramu je v fotoaparatu poseben način, ki sproti pripravi vse potrebno.

Ostajajo nekatere ključne lastnosti Samsungovih paradnih telefonov. Izhod za slušalke, reža za pomnilniško kartico (do 512 GB), vodotesnost in brezžično polnjenje. Zdaj pa lahko telefon induktivno še posreduje energijo drugi napravi, denimo slušalkam, tako kot Huawei Mate 20 Pro. Telefon podpira najnovejši standard Wi-Fi 6 za najhitrejše povezovanje v brezžična omrežja.

Osnovne barve bodo intenzivno bela, intenzivno črna, intenzivno zelena, intenzivno modra in živo rumena. Najzmogljivejši model S10+ s kar 1 TB prostora za podatke pa bo imel keramično zadnjo stran, ki bo lahko ali bela ali črna.

Predprodaja novincev se začenja jutri, prvi kupci S10 ali S10+ bodo zraven dobili še povsem nove popolnoma brezžične slušalke Galaxy Buds. Te, mimogrede, delujejo zelo obetavno, pa tudi njihova cena (150 evrov) se zdi v redu. Cene telefonov pa so naslednje. Galaxy S10E bo stal 750 evrov, S10 900 evrov in S10+ okroglih tisoč evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja