Samsung predstavil serijo Galaxy S23: Je cesar znova gol?
Matjaž Ropret 1. februarja 2023 ob 19:05

Telefoni, o katerih smo že nekaj časa vedeli bolj ali manj vse, so zdaj tudi uradno razkriti. Na žalost brez kakšnega presenečenja, prosto po Stevu Jobsu, »Še nekaj za konec!« Nič takega nam niso privoščili v sporočilu za javnost ali na dogodku, ki smo si ga po spletu lahko ogledali iz San Francisca. Modeli Galaxy S23, Galaxy S23+ in Galaxy S23 Ultra so izjemno podobni lanskim, prva dva sta tudi v strojnem pogledu dobila le dve opaznejši – pa še to vprašljivo, koliko – novosti oz. nadgradnji, medtem ko je Ultra bogatejša vsaj za novo glavno kamero.

Morda na začetku najhitreje vidna razlika. Iz uradnega imena so po treh generacijah nepotrebnega vztrajanja in izpostavljanja vendarle umaknili oznako 5G. Dandanes ima že skoraj vsak nov telefon podporo za omrežja pete generacije in tako označevanje nikakor ni več smiselno, zato smo veseli, da so ga opustili.

Pri »osnovnem« (in tudi Plusu) ne gre za tako neposredno reciklažo predhodnega modela, kot jo je izvedel Apple z iPhonom 14, ki razen enega grafičnega jedra v procesorju in drugačnih barv ni prinesel ničesar novega v primerjavi s trinajstico, a daleč od tega situacija tudi ni. Nekoliko so modificirali ohišji, ameriško podjetje niti tega ni storilo, seveda pa so tudi tud tukaj barve vsaj delno nove – poleg standardne črne, so na voljo še bež (»kremna«), zelena in rožnata (»sivka«). Kot glavni novici letošnje serije bi vsaj po branju podatkov lahko izpostavili procesor Qualcomm Snapdragon 8 druge generacije in pa zaščitno steklo Gorilla Glass Victus 2, ki prekriva tako zaslon kot hrbtišče. Aha, še tretja je, za približno pet odstotkov večja kapaciteta baterije (+200 mAh) pri malem in srednjem. Omenjeni procesor je za te telefone še malenkostno »navit« v primerjavi z enakim čipom v izdelkih konkurenčnih proizvajalcev (zaradi česar ga označujejo kot Snapdragon 8 Gen 2 za Galaxy), predvsem ali celo izključno pri glavnem zmogljivem jedru. V primerjavi s procesorjem v Galaxyju S22 Ultra (vendar v Samsungu ne povedo katerim, kajti predhodni model so na nekaterih trgih prodajali s Snapdragonom 8 prve generacije, na drugih, tudi slovenskem, pa z lastnim Exynosom 2200) naj bi bil za 40 odstotkov zmogljivejši in za 20 odstotkov bolj energijsko varčen. Odločitev za Qualcommov procesor je tudi neke vrste priznanje, da Exynosi v zadnjih letih niso bili na enakem nivoju (zmogljivostno, glede energijske učinkovitosti in obdelave fotografskega signala) in da so kupce v Evropi ves čas zavajali, da dobivajo enak telefon kot potrošniki na drugih trgih. Za hlajenje so znova uporabili princip komore za izparevanje, vendar so jo povečali. V povezavi z omenjenim steklom, ki ga Samsung uporablja prvi, trdijo, da povečuje vzdržljivost za dolgotrajno uporabo in da vsebuje 22 odstotkov recikliranih materialov.

Poleg foto in video novosti v Ultri ter nekaterih programskih rešitev, ki jih tudi večinoma že poznamo, je to dobesedno vse, kar so povedali o novincih. Osnovni S23 in Plus sta na robovih nekoliko bolj zaobljena, sicer pa ohranjata velikost, tudi glede zaslona OLED – ta ima diagonalo 6,1 ali 6,6 palcev – in je nasploh verjetno enak kot v lanskih telefonih, še naprej je pri polni visoki ločljivosti. Dinamično spreminja osveževanje od 48 do 120 Hz. Nabor fotografskih tipal in objektivov se ni spremenil. Glavno tipalo premore 50 milijonov pik, ultraširokokotni objektiv ima 12-milijonsko tipalo in zraven je še trikratni teleobjektiv z 10-milijonskim tipalom. Sprednja kamera ima 12 milijonov pik. Če bodo kakšne izboljšave pri kakovosti fotografij in videa, bodo zaradi obdelave signala, ki jo zmore novi procesor, in izboljšav v algoritmih. Od ostalega je denimo bluetooth zdaj različice 5.3 namesto 5.2, kar je fino za uporabnike, ki želijo izkoristiti najnovejše naprave in zmožnosti, a pretežno nepomembno za vse ostale.

Galaxy S23 Ultra, zdaj še za odtenek širši in 5 g težji, še naprej s pisalom S Pen v namenskem ležišču in 6,8-palčnim zaslonom z ločljivostjo QHD in dinamičnim osveževanjem od 1 Hz do 120 Hz, ima glavni fotografski objektiv namesto s 108- s kar 200-milijonskim tipalom. Nekaj podobnega smo že videli pri Xiaomiju 12T Pro, tudi Motorola je že vgradila tipalo s toliko pikamo v enega svojih modelov, ideja je, kot običajno, v zajemanju še več podrobnosti. Privzeto bo seveda združeval pike v 12-milijonsko fotografijo, tudi zato, da na posamezno (združeno) pade več svetlobe. Toda mogoče bo fotografirati v izvirni ločljivosti. Tipalo je sicer velikosti 1/1.3″, ni »enopalčno«, kakršne vgrajujejo nekateri kitajski proizvajalci, vendar na račun zelo konkretne izbokline na hrbtišču, čemur se v Samsungu želijo izogniti. Znova so se pohvalili z boljšo nočno fotografijo z manj šuma ter lepšimi podrobnostmi predmetov in barvnimi toni. Video 8K je zdaj mogoče snemati z običajnimi 30 sličicami na sekundo, ne zgolj »filmskimi« in pogojno uporabnimi 24 sličicami.

Vsi telefoni so, kot že predhodniki, odporni na vodo in prah po standardu IP68 in podpirajo brezžično polnjenje, vendar ne zelo hitro, prav tako se večjim hitrostim polnjenja Samsung še naprej izogiba po kablu, z določenimi napajalniki gre do 45 W, z večino pa le do 25 W. O satelitskem klicu v sili, ki smo ga malce pričakovali, ni govora, očitno prva serija Snapdragonov 8 druge generacije res še ni pripravljena na to funkcionalnost.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Novince se bo dalo kupiti čez dobra dva tedna, k operaterjem in trgovcem namreč prihajajo 17. februarja. Kot smo se bali, so priporočene maloprodajne cene višje od lanskih za serijo Galaxy S22. Še najmanj se je, kot kaže, podražila Ultra. S 1.399 evri za vstopno različico (verjetno 8/256 GB) je za 50 evrov dražja od predhodnice ob prihodu na trg (pa tudi še nedavno, če ni bilo kakšnih »akcij«). Osnovni Galaxy S se je z 849 podražil na 949 evrov, sklepamo, da je to cena za S23 8/128 GB, in vsekakor upamo, da je vsaj doplačilo za skok na 256 GB podatkovnega prostora ostalo na razumnih 50 evrih. Najbolj se je napihnila cena modelu Plus, ki je lani s 1049 evri (8/256 GB) ali občasno še nižjo ceno skozi celo leto predstavljal najbolj smiseln nakup v zgornjem zmogljivostnem razredu. Toda S23+ ob začetku prodaje stane najmanj 1.199 evrov, torej 150 evrov več, in če se bo konkurenca vzdržala tako velikih skokov (bojimo se, da se ne bo), bo letos Samsungov srednji model imel težje delo. Vsi so sicer v času prednaročil, do vključno 16. februarja, za osnovno ceno na voljo s podvojeno količino podatkovnega prostora (torej namesto 128 GB kupec dobi različico z 256 GB ali namesto 256 GB 512 GB).

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja