Samsung potiho predstavil OLED, ki bi lahko postal televizor leta
Matjaž Ropret 18. marca 2022 ob 11:35

Po desetih letih je pri Samsungu znova čas za televizor z zaslonom OLED. Vedeli smo, da prihaja, saj je veja te korporacije, ki izdeluje zaslone, zagnala proizvodnjo tehnologije QD-OLED, zdaj pa je model S95B tudi uradno napovedan.

Televizor bo na voljo v dveh velikostih, 55- in 65-palčni (139 in 165 cm), z njim pa bo besedah podjetja »dajejo gledalcem še večjo fleksibilnost, da si izberejo zaslonsko tehnologijo, ki najbolj ustreza njihovim potrebam in željam.« Zanimivo je, da Samsung novinca opisuje dokaj zadržano, kar pa je morda logično, saj glavnino njegove palete še vedno predstavljajo televizorji z zasloni LCD, najsi bodo s tehnologijo mini LED (Neo QLED) ali klasični z dodatkom kvantnih pik za izboljševanje barv (QLED). Pri teh predvsem lahko poudarja izjemno svetilnost, česar za OLED še ne more trditi. Za S95B sicer navajajo »ojačevalnik svetilnosti« in percepcijsko nastavljanje barv, s čimer zaslon dosega bolj natančne svetle predele slike in realistične, naravne barve. Poleg tega naj bi novinec ponujal »več, kot je bilo doslej na voljo v televizorjih OLED.« Med drugim kajpak Samsungovo obdelavo slike, njegovo platformo Tizen, »lasersko tanko« oblikovanje, zmogljive zvočnike s podporo formatu Dolby Atmos, kar štiri priključke s polnimi lastnostmi HDMI 2.1 (vse na samem televizorju, ne v ločenem priključnem modulu OneConnect box), potencialno še nekoliko višje osveževanje (do 144 Hz namesto 120 Hz). Če je kakšna pomanjkljivost, je to nadaljevanje ignoriranja formata Dolby Vision, ki je prevladujoč za napredno sliko HDR na storitvah naročniškega videa, saj ga med drugimi uporabljajo Netflix, HBO Max in Apple TV+. Na podoben Samsungov oz. odprti format HDR10+ od velikih ponudnikov prisega Amazon Prime Video.

Seveda nova tehnologija vsaj v teoriji obljublja določene prednosti pred »klasičnimi« (televizorskimi) OLED-i, vendar tega Samsung, kdo ve zakaj, ni ne razglaša. Zaslone QD-OLED so sicer predstavili januarja na sejmu CES. Za zdaj jih izdelujejo v treh velikostih 55- in 65-palčni za televizorje in 34-palčni (86 cm) za monitorje. Gre za novost, čeprav oznaka OLED nakazuje, da so zasloni v osnovi podobni kot OLED-i, ki jih v televizorjih že poznamo, ali tisti v telefonih, tablicah in prenosnikih. Tudi tu sveti vsaka posamezna pika, še bolj natančna vsaka od treh osnovnih barv v piki (»podpika«), vendar za razliko od LG-jeve tehnologije ne dajejo vse bele svetlobe, za barve pa poskrbi barvni filter, temveč diode iz organskih spojin svetijo modro. Pri eni od treh v vsaki piki gre svetloba naprej neposredno, pri dveh pa obsvetljuje kvantni piki, miniaturna polprevodnika, ki spremenita barvo svetlobe, ena v zeleno, druga v rdečo. Prednost pristopa brez barvnega filtra je v doseganju višje svetilnosti, še bolj naravnih barv in kar se da širokih vidnih kotov.

Prvi je sicer tovrstni televizor predstavil Sony z modelom A95K. Ta seveda prihaja z operacijskim sistemom Google TV, ima podporo za Dolby Vision (a ne za HDR10+) in Sonyjevo edinstveno tehnologijo vibriranja zaslona za ustvarjanje zvoka. Vendar za zdaj japonsko podjetje še ni povedalo, kdaj bo ta model dobavljiv, niti po kakšni ceni. Govorice pravijo, da naj bi v manjši velikosti stal tri tisočake (vsaj v ZDA), v večji pa štiri. Amazon je za Samsungov S95B razkril ceni 2400 in 3500 dolarjev, ki sta bili še celo nekoliko znižani za prve kupce. Oboje bi bilo sicer precej bolj »ugodno« od prvotnih špekulacij o ceni nove zaslonske tehnologije in bi pomenilo določen pritisk na televizorje z LG-jevimi zasloni OLED EX.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja