Samsung Odyssey G9: Zaslon, ki z lahkoto opravi delo treh! (#video)
Marjan Kodelja 5. decembra 2020 ob 06:42

Zadek ima kot oklep jurišnika stormtrooperja iz Vojne zvezd, medtem ko ukrivljenost zaslona le še podari nezemeljski videz. A da občutite vse njegove odlike in odklone, ga morate preizkusiti!

Že ves čas delam(o) napake. V časih hišnih računalnikov sem imel Spectruma in kasneje QLa priključenega na televizor. Lahko si zamislite, kako ostra in kakovostna je bila slika analognega ekrana s 625 vrsticami. Kasneje so bili monitorji vedno zadnji na seznamu »želja« in temu primerno sem bil zaradi ne neskončno debele denarnice prisiljen sklepati kompromise. Razmišljanje, da monitorja, ne glede na kakovost slike, ne zamenjam, vse dokler dokončno ne odpove poslušnosti, prav tako ni zgolj plod mojih možganov. S tem si sicer delam medvedjo uslugo, saj je desetletje »buljenja« na zaslon slabe kakovosti pustilo posledice na vidu. Moralo bi biti obratno in monitor na prvem mestu seznama nakupov računalniških naprav. Ni nujno, da posežete po najdražjem med kakršne nedvoumno sodi Samsungov široki in ukrivljeni »Odisej«, a z vsemi štirimi se ga prav tako ne bi branil!

Oblika in zmogljivosti, zaradi katerih izstopa

S 17 kilogrami ne sodi med lahke, vendar gre velik del teža na račun masivnega stojala, ki poskrbi za stabilnost monitorja. Omogoča prilagajanje višine, naklona in usmeritve zaslona, da ga prilagodite položaju glave in svetlobnim razmeram v prostoru. Kakovost zaslona samo po sebi ni dovolj, če ne poskrbimo še za pravilno postavitev in s tem ergonomijo uporabe. Na vrhu stojala je lična plastična ročica za odlaganje slušalk, vendar je dostop do nje otežen. Seči morate preko vrha zaslona in zaradi debeline kar konkretno nazaj, da jih dosežete. Verjetno bi bil položaj na levem ali desnem robu zaslona primernejši. Podobno velja še za sijalke RGB (LED) na zglobu med ohišjem zaslona in stojalom, katerih svetloba vidi le tisti, ki stoji za monitorjem.

Ta je milo rečeno ogromen, saj z 49-palčno (skoraj 125 cm) in zaslonskim razmerjem 32:9 zapolni površino 120 krat 40 centimetrov, kar posledično pomeni, da zanj vsaka miza ni dovolj velika. Namenjen je zahtevnim igričarjem, o uporabnosti za bolj tuzemeljska opravila malce kasneje, čemur je prilagojeno čisto vse. Hitrost osveževanja 240 Hz, odzivni čas 1 ms, podpora standardoma FreeSync in G-sync in zaslonska matrika VA. Še vedno gre za zaslon s tekočimi kristali, a za razliko od sorodnih tehnologij prikaže bolj globoko črno in s tem višje kontrastno razmerje. Lastnost, ki med prikazom iger pride bolj do izraza kot natančnost barv, ki je pri tem monitorju na povprečni ravni. Zaslon je ločljivosti 5120 x 1440 pik, medtem ko svetilnost po zaslugi osvetlitve iz kvantnih pik (QLED) lahko naraste do 1000 kandel na kvadratni centimeter. Vse to pomeni le eno. Monitorja nima smisla priklopiti na računalnik, ki mi ni kos. Poleg procesorja iz vrha ponudbe to pomeni še grafično kartico Nvidia družine 20 in 30 ali AMD družine 5300.

Zaslonsko razmerje pove, da je zaslon veliko bolj širok kot visok, kar ima v nekaterih primerih uporabe prednost, medtem ko se v drugih izkaže kot slabost. Kljub veliki površini je gostota 109 pik na palec še vedno na zadovoljivi ravni, pod pogojem, da na zaslon ne gledate od preveč na daleč ali preveč od blizu, pri čemer je treba upoštevati še precejšno ukrivljenost. 1000R pomeni, da krivulja sledi ustreznemu izseku obsega kroga s premerom enega metra.

Veliko manj razveseli številčnost priključkov. Na voljo sta dva priključka Display Port (različica 1.4) in en HMDI (2.0), poleg avdio priključka za slušalke (3,5 mm) in dveh USB tipa A. Zraven je še en USB vhod, da zvezdišče USB zaslona povežete z računalnikom. Večini bo zadoščalo, a ker monitor podpira načina delovanja slika poleg slika in slika v sliki, bi bil vsaj še en priključek HDMI skoraj nujen. Glede na ceno in namen takisto nekoliko moti, da ni podprta različica standarda HDMI 2.1.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za igre in (veliko) manj za pisarniške naloge

Uporabnost tolikšnega zaslona za igranje iger je sorazmerna podpori, ki mu jo te zagotavljajo. Če je ne, potem sta levo in desno črni površini. Enako je na primer pri predvajanju filmov ali video posnetkov z Youtuba, saj vsebine razmerja 32:9 ne podpirajo. A če jo, potem je na voljo izredno vidno polje, ki pride prav še posebej med igranjem dirkaških iger ali avantur. Zaradi ukrivljenosti zaslona ni treba preveč obračati glave, da bi videli dogajanje na robovih, dostikrat je dovolj, da opazimo dogajanje v perifernem delu vida, saj to lahko pozitivno vpliva na igralno izkušnjo. Zaslon se dobro obnese tudi med igranjem iger drugih zvrsti, čeprav je na primer pri igrah streljanja od vodoravne pomembnejša dolžina navpične stranice.

Velika površina blagodejno vpliva na pisarniška opravila, če ste navajani sočasnega dela z več okni in vam natančnost barv ni najbolj pomembna lastnost. Z merilom delta E malce pod 3 se namreč monitor uvršča v povprečje. Še vedno so barve dovolj dobre, da večina ne bo opazila neskladnost s pravilnim, a je njihova natančnost prenizka za profesionalne uporabnike. Razen v primeru grafičnih, programov za video obdelavo in razpredelnic, oken drugih programov nima smisla razpotegniti preko celega zaslona, saj bi vas prej ali kasneje zaradi premikanja glave levo in desno začel boleti vrat.

Največja prepreka je sicer cena monitorja okoli pol drugega tisočaka evrov. Na prvi pogled veliko, vendar primerljivo cenam dveh 27-palčnih monitorjev podobne kakovosti slike. Če potrebujete in znate izkoristiti tolikšno površino, potem Odissay G9 sodi v ožji izbor naprav, ki ste se jih namenili v bližnji prihodnosti kupiti!

Pri tolikšni ceni impulzivni nakup nima smisla. Najprej je smiselno preveriti, ali imate zanj na mizi dovolj prostora in nato, ali tolikšno zaslonsko površino v resnici potrebujete ter imate dovolj zmogljiv računalnik. Če ni tako, potem ja na voljo cela vrsta cenejših monitorjev podobne kakovosti slike!

HVALIMO:
  • Ukrivljen zaslon, ki nudi veliko delovno površino
  • Funkcije, zmogljivosti in zmogljivosti prikaza slike visokega dinamičnega razpona (HDR)
  • Dobra kakovost slike
  • Res hiter v igrah
GRAJAMO:
  • Črni površini levo in desno od zaslona iger, ki ne podpirajo tako širokega zaslonskega polja
  • Cena, za katero lahko kupite že soliden televizor z zaslonom OLED
  • Ukrivljenost je tako radikalna, da je treba pogosto obračati glavo
  • Ni podpore za standard HDMI 2.1
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja