Samsung Jet 70 Turbo: Rekla mi je, naj ga kupim. Razlog je očiten!
Marjan Kodelja 30. oktobra 2021 ob 06:41

Veliko možnosti je, da vas baterijski pokončni sesalnik Samsung Jet 70 Turbo (VS15T7031R1) ne bo razočaral, čeprav dražji model Jet 90 nudi več sesalne moči in deluje dvajset minut dlje.  

Najbrž bolj poznate Samsungove telefone in televizorje kot njegove gospodinjske aparate. Resnica je, da jih nudi veliko. Toda, če sem odkrit, jih za moj okus vsaj za odtenek preveč »ceni«. Verjetno veste, o čem govorim, saj cena postaja vse večji dejavnik nakupne odločitve. Ravno tako pa moramo upoštevati, da če niste zadovoljni z učinkom, potem je popolnoma vseeno, koliko ste za napravo plačali.

Ni moja želja, da namesto vas odločim, kakšen sesalnik boste imeli, a imam nekakšen pogled na pestro ponudbo sesalnikov. Če želite imeti samo enega, potem vam težko priporočam karrkoli drugega, kot klasičnega s popkovino povezanega na električno vtičnico. Ali naj bo pokončen ali na kolesih, da ga vlečete za seboj, odločite se sami. Gotovo bo kdo temu oporekal. Baterijski sesalniki so namreč sposobni posesati različno velika stanovanja. Toda čas delovanja pri najvišjih močeh se meri v minutah. Kaj šele, ako smo pozabili napolniti baterijo. Tedaj za uro ali dve postanejo obtežilniki papirja. So pa popoln dodatek robotskim sesalnikom. Ta naj sesa redno, po možnosti vsak dan, medtem ko baterijskega uporabimo za kote, če se nam po nesreči karkoli razsuje na tla, za stopnišča oziroma za površine, ki jih robot ne doseže ali ne počisti dovolj dobro.

Samsungovi baterijski sesalniki niso razvpiti kot Dysonovi, Hooverjevi in morda še kakšni, a so podobne kakovostne ravni. Z drugimi besedami, Jet 70 jim je podoben, ima aktivno krtačo in še dva dodatka ter baterijo, ki v primeru sesanja z minimalno močjo zagotavlja uradno do 40 (praktično okoli pol ure) in z najvišjo močjo dobrih 6 minut. Nakar traja malo manj kot dve uri, da se spet napolni. Zadnje ni najbolj optimistično. Vendarle je na ravni tekmecev. Najvišje moči ne potrebuje ves čas in ker pri najnižji, vmes je še srednja, solidno pobira smeti iz večine talnih površin, zadošča za sesanja celega stanovanja v enem koraku. Sem pa presenečen, da Samsung v kompletu ne nudi dveh baterij, ki bi drastično izboljšali uporabnost. Nekateri vijačniki imajo dve in stanejo manj. Žal nadomestne baterije nisem našel v slovenskih trgovinah, medtem ko se cena na tujih giblje okoli 100 evrov. Ni sicer nujna, a tudi ne odveč. Veste, kdaj bi jo potrebovali? Ko se spravite sesat notranjost avtomobila, ko zadošča zgolj in le najvišja nastavitev. Uradno podatek o moči pri tem modelu Samsungovega sesalnika je sicer 150 vatov.

Polnilno držalo je lahko samostoječe, v tem primeru vanjo daste baterijo in za sesalnik najdete drugo primerno mesto ali ga montirate na steno, da ga hkrati varno drži v pokončnem položaju. Primerno mesto, kjer je električna vtičnica, morate seveda najti. Čeprav je oblikovno na pogled estetsko všečen, ga vseeno ne želim ves čas gledati. Ker teža skupaj z aktivno krtačo, to boste uporabljali večino časa, znaša slabe tri kilograme, ter ker je težišče visoko, je delo z njim udobno. Ne utruja kot na primer zgoraj težje naprave. Prav tako udobno je čiščenje. Sesalnik nima vrečice za smeti, samo posodo, a zmogljiv filter HEPA preprečuje, da bi prah našel pot nazaj v prostor. Ko je posoda s prostornino 0,8 litra polna, smeti iz nje stresite in morda spihajte ali obrišite iz površine filtra. Čistiti morate še krtačo aktivnega nastavka, kar je prav tako dokaj preprosto. Ostranite jo iz ohišja in po potrebi z roke iz nje potegniti vanjo navite vrvice in lase. V kompletu sta poleg aktivne krtače še dodatek za čiščenje oblazinjenega pohištva (to ni aktivno) in dodatek za špranje. Podpira še dodatek za mokro brisanje tal, a ga ni v kompletu oziroma ga morate dokupiti.

Učinkovitost sesanja me je do nekje presenetila. Resnično sem mislil, da ne bo učinkovit. A ko sem videl količino smeti, je postalo jasno, da gre za odlično napravo. Prah in večje smeti zlahka pobira iz površine preprog in gladkih površin ter ima dovolj sesalne moči, da prah odstrani tudi iz špranj. Dokaj dobro čisti pri najnižji nastavitvi, čeprav bi predlagal srednjo za večino časa in najvišjo samo po potrebi. V tem primeru baterija zdrži okoli 20 minut. Dovolj za manjše stanovanje. Sesalnik je torej brez večjih napak. Razen ene. Priporočena cena dobrih 400 evrov je za moj okus nekoliko previsoka, še posebej, ker za le nekaj desetakov več dobite model Jet 90 z močnejšim motorjem in bolj vzdržljivo baterijo. Trenutno ga namreč nudijo s popustom, ki njegovo ceno zniža za četrtino, torej se splača počakati na podobno ponudbo za model Jet 70!

HVALIMO:
  • Dobro sesanje po vseh površinah
  • Primeren za sesanje oblazinjenega pohištva
  • Solidna življenjska doba baterije
  • Lahek in preprost za rabo
  • Dober filtrirni sistem in preprosto čiščenje
GRAJAMO:
  • Nadomestna baterija je draga (v naših trgovinah je nisem našel)
  • Najti morate primeren prostor, kjer bo naprava stala in se lahko polnila
  • Dodatek za pomivanje morate dokupiti
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja