Samsung je z Galaxyjem S8 stil brez dvoma povzdignil še na višjo raven, o dodatni uporabnosti pa še ne bi
Matjaž Ropret 7. aprila 2017 ob 10:14

Samsungova Galaxy S8 in S8+ smo končno videli še v živo in se lahko malo pozabavali z obema telefonoma, z malim več, z večjim malo manj. Za resne ocene je seveda še prezgodaj, prve konkretne vtise pa lahko opišem. V ločenem članku potem sledi še kratka primerjava z ostalima dvema glavnima konkurentoma, v ponedeljek (10. aprila) pa bomo v naši naslednji oddaji – v živo ob 17h ali malo kasneje na temle naslovu – predstavili vse tri pretendente in o njih povedali še kaj več.

Nekaj črnine bo na zaslonu precej pogosto. Vsaj dokler razvijalci ne prilagodijo aplikacij novemu razmerju stranic.

Ni dvoma, da S8 od vseh treh izgleda daleč najbolj šik. V živo je še elegantnejši kot na fotografijah. S svojo ukrivljenostjo in zaslonom čez skoraj celo sprednjo površino res izstopa. Ekran gre tokrat še malo bolj čez rob kot recimo pri S7 edge in ker je na robovih zaobljen (precej lepše kot pri LG-ju G6) res daje vtis, kot da je integralen del sprednje strani telefona, ne tako kot prej, ko je izgledalo, kot da so ga samo napeli čez robove. Tudi stopnice med steklom zaščitnim steklom čez zaslon in stransko konstrukcijo telefona skoraj ni več, tako da je zadevo res prijetno držati v roki. Še posebej manjšo osmico. Koliko bo to odporno na padce si ne predstavljam, v Samsungu trdijo, da bolj kot predhodnik.

S8 se mi zdi idealne velikosti. Je ožji kot S7 edge in približno enako dolg (celo malenkost krajši), zato se res nakazuje kot zelo priročna zadeva. Plus je kar konkretno večji (daljši) in tudi širši. Bo treba v praksi videti, če tista dodatna zaslonska površina odtehta cel cm več, ki ga je treba stlačiti v tak ali drugačen žep.

Velikost zaslona. Uradni številki sta 5,8 in 6,2 palcev diagonale, ampak razmerje 18,5:9 precej spremeni matematiko glede na zaslone v razmerju 16:9, ki smo jih poznali do zdaj. Po prvih ocenah je dejanske površine pri S8 približno enako kot pri S7 edge s 5,5-palčnim zaslonom. To potrjuje tudi meritev in matematika LG-jevega G6 z diagonalo 5,7 palcev in razmerjem 18:9, ki ima za slab kvadratni cm manj zaslonske površine od S7 edge. Ampak če je v manjšem telefonu enako zaslona, se ne bo nihče pritoževal.

Malce sem se bal, da bo zaslon preozek za udobno tipkanje, ampak je prvi poskus ta strah ovrgel, tipkovnica je dovolj široka. Pri malem, kaj šele pri plusu. Seveda pa je vse odvisno še od prikaza vsebine, robovom ob strani ali pa tudi zgoraj in spodaj se v celoti ne bo dalo izogniti. Veliko videov in fotografij je v razmerju 16:9 ali celo ožjem, tudi pri fotoaparatu nisem našel nastavitve za zajemanje v 18:9, kar LG-jev tekmec recimo ponuja. Kakovost zaslona je v nenaravno osvetljenem okolju in z nastavljenim »demonstracijskim« načinom težko ocenjevati, je pa zagotovo izredno živahen in tudi ostrina se zdi dobra.

Glede fotoaparata še ne morem reči ničesar, enako glede hitrosti delovanja. Vmesnik izgleda zelo podoben temu, ki smo ga z nadgradnjo na Android 7 dobili tudi na lanski S7. Razlika je seveda v tipkah, ki so zdaj na zaslonu. Tako zavzamejo nekaj prostora, se pa umaknejo v marsikateri aplikaciji. Tipka domov dejansko daje povraten odziv, kot bi pritisnil nekaj fizičnega. Ni tako konkretno, ampak vseeno podobno kot »lažna« tipka pri iPhonu 7.

O čitalniku prstnih odtisov zraven fotografskega tipala in prepoznavanju šarenice bom kaj več napisal, ko ju konkretno preizkusim. Se mi pa zdi, da pri malem S8 ne bi smelo biti težav, pri večjem pa bi kdo že utegnil težje doseči čitalnik, ker je precej visoko na zadnji strani telefona.

Navidezni pomočnik oz. vmesnik Bixby delno deluje, ni omejen samo na ZDA in Korejo, kot smo lahko prebrali pri nekaterih ameriških medijih. Govorno ukazovanje res ni na voljo v Sloveniji oz. v slovenščini, zato pa delujeta – kako dobro, bomo še videli – prepoznavanje predmetov in znamenitosti na fotografijah in pametno ustvarjanje opomnikov.

Priključna postaja Dex obeta, v demonstracijskem okolju se odlično izkaže. Kot že mnogo podobnih koncpetov pred njo. Pogled na monitorju je podoben okenskemu namizju, koliko pa je vse skupaj uporabno in kaj se res da početi s tem »PC-jem«, pa po nekaj minutah igranja ne bi sodil. Če nič drugega, bo za Microsoftov Pisarno v tem načinu potrebna naročnina (za urejanje dokumentov, ne za branje), ker velikost zaslona presega deset palcev.

Novih očal na navidezno resničnost Gear VR, ki imajo zdaj priložen še krmilnik, in nove, manjše kamere za 360-stopinjsko snemanje Gear 360 si še nisem ogledal, glede na predstavitev pa je njuna funkcionalnost podobna kot doslej, predvsem je izboljšana ergonomija.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja