Samsung je pokopal Galaxy Note7
Matjaž Ropret 11. oktobra 2016 ob 09:41

Po novih nevšečnostih tudi z zamenjanimi telefoni se je Samsung vendarle nehal pretvarjati, da je z Galaxyjem Note7 vse v redu. Najprej je napovedal je, da bo vsem operaterjem in trgovcem naročil, naj ta izdelek umaknejo iz prodaje. Kar so nekateri, vsaj v ZDA, tako ali tako že storili. Uporabnikom tega telefona je zapovedal, naj ga pri priči izključijo in odnesejo oz. pošljejo (če je to izvedljivo) tja, kjer so ga kupili. Čez nekaj ur je po poročanju tiskovne agencije AP prišla potrditev, da je proizvodnje tega telefona konec in da ga ne bo več v ponudbi. Kar so nam iz Samsunga nato tudi potrdili: »Zaradi varnosti potrošnikov smo zaustavili prodajo in zamenjavo telefonov Galaxy Note7 ter se odločili za dokončno zaustavitev proizvodnje«.

V zadnjih dneh se predvsem iz Amerike vrstijo nova poročila o nezgodah zaradi spontanih vžigov tega modela telefona. Potem ko je korejska korporacija nekaj dni odgovarjala, da nima dovolj informacij o nesrečah in da »marljivo sodeluje z regulatorji in preiskovalci«, vmes pa ustavila oz. uradno »prilagodila« proizvodnjo, je zdaj podjetje vendarle prevzelo odgovornost in odpoklicalo vse nesrečne telefone iz uporabe in prodaje. Sicer ni uporabilo tega izraza in za najprej vztrajalo, da je to začasen ukrep, dokler ne pridejo stvari do dna. Kasneje so ugotovili, da rešitve ni več, in Note7 dokončno pokopali. Uradnih informacij, kakšne so možnosti slovenskih kupcev za zdaj ni, zagotovo pa bi morali biti upravičeni ali do zamenjave za drug telefon ali vračila kupnine.

Še vedno Samsung ni povedal ničesar o vzrokih za vnetljivost tega modela, edino pojasnilo je že ob začetku zamenjav prišlo iz britanske podružnice, kjer so povedali, da se lahko v kemijskem procesu litij-ionske baterije zgodi napaka. Toda skoraj zagotovo mora biti nekaj narobe v sami zasnovi telefona, ali v vezju ali v konstrukciji, kar sproži neželeno reakcijo v bateriji. Skoraj nemogoče je, da bi proizvajalec od različnih dobaviteljev dobil nepravilno izdelane baterije tako v originalni kot v popravljeni različici. Za podjetje je brez dvoma najbolje, da se je temu izdelku odpovedalo. Zdaj mora še v zadovoljstvo kupcev razrešiti nastalo godljo in se osredotoči na ostale telefone v portfelju in nove modele. Tako bo javnost najhitreje pozabila na Note7 in škoda za Samsung, njegovo znamko, ugled in prodajo bo najmanjša. Vsak dodaten dan, ko bi se agonija s tem telefonom še vlekla, bi  za korporacijo pomenil ustvarjanje dodatne škode.

Doslej so se podobni primeri dogajali pri drugih napravah, denimo pri prenosnikih, kjer sta Dell in Sony zaradi podobne eksplozivnosti baterij odpoklicala določene modele. Pri mobilnih telefonih pa smo do zdaj poznali le primere, kjer so zaradi slabega delovanja operaterji morali zamenjati večje število primerkov, proizvajalci pa so izdelek potiho nehali oglaševati in izdelovati. Med najbolj razvpite tovrstne modele sodita Blackberry Storm in Nokia N97.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja