Samsung izpostavlja svetlejši zaslon, izboljšane kamere in daljšo življenjsko dobo baterije
Matjaž Ropret 16. marca 2023 ob 11:36

Lanski Samsungov adut med telefoni srednjega cenovnega razreda, Galaxy A53 5G, nas je nekoliko razočaral, saj je v nekaterih pogledih predstavljal celo nazadovanje v primerjavi z izvrstnim A52s, predstavljenim sredi l. 2021. Za vsekakor upamo, da bo Galaxy A54 5G z novim procesorjem in še nekaterimi izboljšavami pustil boljši vtis. Zraven je korejsko podjetje predstavilo še nekoliko cenejši model Galaxy A34 5G.

Oba telefona se oblikovno zgledujeta po seriji Galaxy S23, kar ni presenetljivo, saj želi proizvajalec ponuditi podobno uporabniško izkušnjo in občutek lastništva za polovično oz. še nižjo ceno. Škoda je sicer, da ni v ponudbi še česa vmes (za približno 700 do 800 evrov brez vezave), a se raje posvetimo obema novincema, ki sta zelo verjetno plastična, ne iz kombinacije kovine in stekla. Zanimivo je, da je dražji A54 manjši in hkrati za nekaj gramov težji in da sta oba dokaj široka, ne zelo tanka in tudi kar zajetna (po masi) za svoj razred. Menda sta odporna proti prahu in vodi po standardu IP67, kar bi bilo v skladu s tem, kar so ponujali že predhodniki, vendar potrditve tega podatka v uradnih materialih ni.

V velikosti sicer ni veliko razlike, vsega 3 mm v dolžino in še manj v širino, toda pri zaslonu je je za 0,2 palca oz. pol cm diagonale. Ta pri A54 znaša 6,4 palca (16,25 cm) in pri A34 6,6 palca (16,76). Toda, pozor, večji zaslon vsebuje tudi večjo in manj estetsko kapljičasto zarezo namesto luknjice za selfijevsko kamero. V obeh primerih je zaslon OLED z osveževanjem 120 Hz, v Samsungu poudarjajo tudi večjo svetilnost, še posebej na močnem soncu (za kratek čas jo lahko sistem dodatno poviša), v primerjavi s prejšnjo generacijo. Ali sta glede kakovosti enaka oz. primerljiva in ali ponujata tudi spremenljivo osveževanje (in na kakšen način), pa bomo lahko videli šele med dejanskim preizkušanjem obeh. Zvočniki naj bi ponujali stereo zvok.

Lanski Samsungov procesor Exynos 1280 je pri A54 zamenjal novi 1380 in zanj trdijo, da je v večjedrnem delovanju za 30 odstotkov zmogljivejši. To je vsekakor spodbudno, kajti predhodni je predstavljal nazadovanje v primerjavi s Qualcommovim Snapdragonom 778G, ki je poganjal A52s. Tudi energijska učinkovitost je po napovedih boljša in ker baterija premore kapaciteto 5000 mAh, ne bi bilo nič nenavadnega, če bo komu uspelo polnjenje na dva dni. Slednje je sicer še naprej počasno, z največ 25 W, in v tem pogledu konkurenca Samsung odločno prehiteva, saj nudi bistveno višje moči in telefonom prilaga ustrezne polnilnike. Niti brezžičnega polnjenja tu ni na voljo. Baterija pri A34 je enaka, za delovanje pa pri tem modelu skrbi Mediatekov procesor Dimensity 1080. Glede na to, da imamo dobre izkušnje s telefoni, ki jih poganja manj zmogljivi Dimensity 900 in celo tisti z Dimensity 700 se ne odrežejo slabo, se nadejamo več kot spodobne izkušnje.

Telefona se razlikujeta pri strojni opremi foto-video sklopov in glede na tehnične lastnosti je A54 v očitni prednosti, čeravno imata pri glavnem objektivu oba vrednost zaslonke f/1,8 in optični umirjevalnik slike. Pri A54 ta objektiv skriva 50-milijonsko tipalo, ultraširoki pa 12-milijonskega, medtem ko je pri A34 kombinacija 48- in 8-milijonskega. Ultraširokokotni objektiv ima v obeh primerih fiksno razdaljo ostrenja. Prav tako je enak tretji objektiv, namenjen bližinski (makro) fotografiji s petmilijonskim tipalom. Selfijevska kamera pri dražjem modelu vsebuje tipalo z 32 milijoni pik, pri cenejšem pa starejše s 13 megapikami.

Pri obeh obljubljajo »do« štiri generacije nadgradenj operacijskega sistema – začetna je Android 13 z vmesnikom One UI 5.1 – in pet let varnostnih popravkov. Ob predpostavki, da je strojna oprema dovolj zmogljiva in trpežna, bi torej morala telefona nuditi več kot samo dve ali tri leta uporabe.

Oba novinca gresta v prodajo 22. marca, torej prihodnjo sredo. Začetna cena za Galaxy A54 5G, ki bo na voljo v črni, beli, svetlo zeleni in svetlo vijolični barvi (tokrat si zanje niso izmislili kakšnih poetičnih nazivov, kar pozdravljam), bo 500 evrov. Gre za različico z 8 GB delovnega in 128 GB podatkovnega pomnilnika. Izvedba 8/256 GB bo naprodaj za 560 evrov. Pri Galaxyju A34 5G, kjer glede barv belo zamenjajte s prelivajočo se srebrno, bo osnovna pomnilniška različica 6/128 GB in bo stala 400 evrov. Za 460 evrov pa bo mogoče kupiti različico 8/256 GB.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja