Samsung in Google sta zdaj dobra prijatelja
Matjaž Ropret 31. julija 2020 ob 11:30

V kratkem prihajajo poletno-jesenske Samsungove novosti. Vodja oddelka za mobilne komunikacije, v bistvu človek, ki je v podjetju odgovoren za razvoj pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, ur in ostalih naprav iz tega bazena, je napovedal peterico novosti na skorajšnji predstavitvi Unpacked. Roh Tae-moon (TM Roh) obljublja, da »nove naprave prinašajo nove oblike povezovanja, delovanja in komunikacije za novo normalnost.« Ne bom se (še) ukvarjal s tem, kaj bodo predstavili prihodnji teden, saj vsi vemo, kaj bo v ospredju, ampak bom izkoristil to priložnost za kratek generalni pogled na telefone korejskega podjetja. 

Letos sem testiral kar lepo bero telefonov Galaxy. Vse tri modele S20, S10 Lite, srednjerazredna Galaxyja A71 in A51 ter še preklopni, res posebni Galaxy Z Flip. Dalo bi se kakšno reči o cenovni politiki, ki pa je, kakršna je. So drugi proizvajalci s precej manj logično in so nekateri, ki poskušajo biti izjemno agresivni. Generalno pa korejskemu podjetju težko očitamo, da prodaja predrage telefone ali da ne prinaša najmanj solidne vrednosti za ceno. Kot bom pojasnil kasneje, je glede podpore za različne standarde in možnosti povezovanja različnih naprav Samsung med boljšimi. Prav tako mu ni težko sklepati partnerstev, najsi bo z Googlom, Microsoftom, Netflixom, Spotifyjem ali kom drugim, kar se nazadnje odrazi v aplikacijah ali storitvah, ki vsaj določenemu deležu uporabnikov telefonov te znamke vsekakor pridejo prav. Velik napredek pa je podjetje naredilo tudi pri svoji programski opremi.

Pri telefonih sem vedno cenil vsestranskost in uravnoteženost. Za športni avto je povsem pričakovano, da bo ob izjemni legi na cesti, pospeških, hitrosti in užitkih za volanom imel kup kompromisov na drugih področjih, ki bi jih običajnemu avtu težko oprostili. In jasno je, da to ne more biti niti prvi niti edini način prevoza, temveč nekaj za posebne priložnosti. Pri telefonih pa se mi zadeva zdi drugačna, zelo malo nas (po svoji volji, ne zaradi službenih ali drugih zahtev) prenaša s seboj več kot enega. Zato mora biti ta čim boljši v vseh pogledih. Ali drugače, precej nesrečen sem, če je v kakšnem vidiku res slab. Tu je Samsungu treba priznati, da se običajno dovolj potrudi in sestavi izdelke brez hudih hib.

Galaxyji vselej blestijo pri kakovosti zaslona. Ta seveda variira po cenovni lestvici, različna je celo med posameznimi stopničkami, z enega modela na naslednjega. Tako ima denimo Galaxy A71 res lep, kontrasten in svetel zaslon AMOLED, sto evrov cenejši Galaxy A51 pa nekoliko manj impresivnega. Zelo solidnega samega po sebi, a neposredna primerjava pokaže, koliko je od tu naprej še prostora za izboljšave. Na zgornjem delu ponudbe pa je kombinacija najlepših ekranov v celotnem mobilniškem svetu in osveževanja s 120 Hz trenutno težko premagljiva. Morda kmalu ugledamo nov mejnik na tem področju. Čeprav je morda to s slogovnega in modnega vidika korak nazaj, pa je marsikdo vesel tudi dejstva, da so zasloni v Samsung telefonih znova pretežno ravni, brez robne ukrivljenosti, ki otežuje določena opravila (fotografiranje!) in še posebej tistim z večjimi prsti povzroča težave z neželenimi pritiski. In Samsungova izvedba prikaza ure in obvestil na izključenem zaslonu (always-on display) je zame še vedno v samem vrhu.

Na foto-videu področju je znamka storila velik korak naprej, še posebej v kakovosti načina HDR in pri nočnem fotografiranju, pa tudi zum imajo Galaxyji zdaj veliko bolj uporaben. Podjetje ima tu precej dobrih idej, še vedno pa upam, da bo enkrat v tem stoletju zmanjšalo intenzivnost ostrenja robov ter poudarjanja kontrastov in barv, in s tem osrečilo tudi nas puriste, ki se zdaj pritožujemo. Kajti sama kakovost z zadnjo generacijo sploh ni vprašljiva, sploh pa ne fleksibilnost kamer in zmožnosti, od ročnih nastavitev do različnih snemalnih načinov.

Podobno je pri bateriji. Galaxyji so večinoma zelo dobri, morda pa bi bili lahko z drugačno izbiro procesorjev še boljši. Pri super hitrem polnjenju je podjetje nekoliko konservativno, morda celo upravičeno, lepo pa je videti, da vzdržuje podporo brezžičnemu dodajanju energije.

Na programskem delu je bil Samsung v preteklosti deležen precej kritik, zdaj pa ga lahko v marsičem pohvalim. Kot eden redkih androidnih proizvajalcev denimo podpira skoraj vsak protokol povezovanja, ki obstaja. Denimo za zrcaljenje slike na televizorje ali za avtomobilske platforme, razvija svoj sistem DeX, s katerim lahko telefoni ob priklopu na monitor ali TV postanejo priložnostni osebni računalniki. Ena od zmožnosti, ki je drugod še nisem srečal, čeprav imajo skoraj vsi po vrsti že bluetooth 5.0, je sočasno predvajanje glasbe v dve napravi. Tako lahko dva uporabnika poslušata isto, vsak na svojih slušalkah, na zabavi je mogoče uporabljati dva zvočnika bluetooth, ki sicer ne podpirata povezovanja med seboj, pa še kakšen način uporabe bi se našel. Podjetje je tudi med zagovorniki aplikacije Vaš telefon, ki omogoča upravljanje mobilnika z računalnika s sistemom Windows ter enostaven prenos podatkov z njega.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Potem pa je tu še dejstvo, da je Samsung zdaj trdno v Googlovem taboru. Če je morda kdaj v preteklosti res razmišljal o samostojni poti, po dogodkih zadnjega leta zagotovo ne. Android brez Googlovih aplikacij pač ni to, kar si pod ekosistemom z robotkom predstavljamo. Googlovi Zemljevidi so danes praktično sinonim za karte in lokacijske podatke, pa tudi za prometne informacije. Youtube je daleč največja zbirka video vsebin in mogoče za marsikoga eden glavnih razlogov, da potrebuje telefon s pravo aplikacijo za to storitev. Potem pa so tu še orodja, kot Keep za zapiske in sestanke, Koledar, sinhroniziran z Gmailom, videoklici Duo, oblačna shramba GDrive, Snapseed za preprosto, a kakovostno urejanje fotografij, in seveda vsem znana e-poštna storitev.

Če naredim še malo ovinka v Gmail. Nedavno je Google oznanil integracijo mnogih drugih storitev v e-poštno, s čimer naj bi še olajšal delo od doma, ki smo ga letos dodobra preizkusili, in tudi povečal produktivnost. Poanta je v tem, da uporabnik sploh ne zapušča Gmailovega okolja (aplikacije), temveč ima znotraj njega možnost klepetanja, neposrednega (skupinskega) urejanja dokumentov, za kar bi bilo sicer treba skočiti v G Docs, prihaja pa tudi integracija za načrtovalne storitve, kot je denimo Trello. Google pač hoče pokazati, da ima še vedno najbolj ekstenzivno ponudbo tudi za delo, ne samo za zabavo ali pomoč pri vsakdanjih opravilih.  

Z novo generacijo telefonov Samsung običajno predstavi še kakšne dodatne inovacije pri programski opremi, zato ne bom presenečen, če bo tako tudi prihodnji teden.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja