Samsung gre v deveto galaksijo (spremljamo v živo)
Matjaž Ropret 25. februarja 2018 ob 17:43

Po Huaweiju s prenosniki in tablicami ter Alcatelu in ZTE-ju s poceni telefoni, sledi prva in verjetno tudi edina visokoprofilna predstavitev ob robu sejma MWC 2018 v Barceloni. Čas je namreč za Galaxy S9 in S9+. O njiju sicer vemo že veliko, skoraj vse, pa vendar bo zanimivo slišati kakšni bodo poudarki. Od šestih naprej bo potekal dogodek, osveži stran na vsakih nekaj minut, da boš na tekočem z dogajanjem in vtisi.

Glavne razlike bodo predvidoma v fotoaparatih, procesorju, omrežnih hitrostih in še kakšni malenkosti. Na prvi pogled bosta namreč novinca skoraj enaka kot esosmici. Kot vedno na Samsungovih dogodkih je zainteresiranih novinarjev, analitikov in drugih zijal bistveno več kot pri katerem koli drugem proizvajalcu. In tokrat vse skupaj izgleda še večje, ker veliko prostora zavzema oder, okrog njega pa so na vse strani posedli obiskovalce.

Oder je zavzel DJ Koh, šef oddelka za mobilne naprave.

Niso tehnološka podjetja tista, ki spreminjajo svet. Ljudje ga spreminjajo.

Kot pravi govorec, se je revolucija začela šele, ko smo videli, kaj vse lahko počnemo z mobilnimi napravami. Samsung je bil prvi, ki je v telefon vgradil predvajalnik mp3 in fotoaparat ter izumil “tablifon”. Toda tehnologija je še vedno preveč zapletena, prav g. Koh. Potrebujemo naprave, ki znajo sodelovati, ki se znajo “brezšivno” (izjemno priljubljen izraz) povezati.

Toda najpomembnejša zadeva so fotografije in videi. Niso več pomembne besede, temveč vizualna sporočila. Tako Samsungovci. Znova poslušamo, da ob vsem napredku fotoaparati v telefonih še vedno zajemajo premaknjene posnetke v slabi svetlobi in pri premikajočih se motivih.

Bosta to telefona, ki bosta vse skupaj spremenila? Zelo verjetno ne, zagotovo pa bosta situacijo izboljšala.

Devetici imata enak zaslon kot osmici, vsaj na pogled, ampak izboljšan

In kot vedno ni nobenega izreza v zaslonu.

Tokrat bosta telefona na voljo v štirih barvah, črni, srebrni, modri in rožnati.

Takole smo si devetico lahko navidezno ogledali v aplikaciji z obogateno resničnostjo.

Do zdaj so fotofoni slabi videli v mraku in bili zasplepljeni na soncu. Zato ima S9 Dvojno vrednost zaslonke. Seveda je pri fotoaparatih to najbolj standardna lastnost, toda telefoni so bili doslej omejeni na enako zaslonko v vseh razmerah.

Ker je takoj ob tipalu pomnilnik, lahko S9 zajema video z do 960 sličicami na sekundo. To pa pomeni 40-kratno upočasnitev. Doslej so se s čim takim lahko pohvalili Sonyjevi telefoni, za polovico manjšo upočasnitev ponuja iPhone. Menda idealno za mačje posnetke. Seveda pa bi bilo to smiselno uporabiti za kaj drugega. Ampak po mojih izkušnjah je to sicer zabavno, res pa pride prav samo tistim, ki resneje montirajo videe. Drugače je ena od tistih funkcij, s katero se nekajkrat pohvališ, potem pa jo pozabiš. Lahko pa tokrat izvoziš superpočasen posnetek v gif in ga nastaviš za zaklenjen zaslon.

Kot namiguje zgornja fotografija, ima družina Galaxy S prvič dvooki fotoaparat. Premore ga model Plus, pri čemer imata oba objektiva optični umirjevalnik slike. Devetici tudi ohranjata režo za pomnilniško kartico in vodotesnost.

In zdaj smo prišli do glavne novosti, cinično rečeno, ARmojijev.

Sistem “prebere” portret (selfi) in ustvari AR emoji, ki ga potem uporabnik lahko prilagodi. In pošlje naprej ali karkoli že naredi z njim.

In če se je kdo bal, da je Samsung pozabil na Bixby, ga lahko pomirim. Še vedno je tu, menda je pametnejši (pametnejša) in v prihodnjih dneh nam, tako sugerirajo, pomaga pri iskanju kosila v Barceloni. Med drugim zna v realnem času prevesti jedilnik. Kar je že pred pol leta v sodelovanju z Microsoftom ponudil Huawei na telefonu Mate 10 Pro. Čez nekaj mesecev naj bi oznanili še kaj novega o platformi Bixby, ki jo odpirajo tudi drugim razvijalcem.

Govorniki na odru si sledijo tako hitro, da ne sledimo več njihovih imen. In kot naučeni vsi začnejo s komentarjem, kako fino je biti v Barceloni.

Ne samo zaslon z živimi barvami podnevi in ponoči, tokrat bo (končno!) temu primeren tudi zvok. Vgradili so namreč stereo zvočnika z oznako AKG in procesiranje, Dolby Atmos. Ohranili pa so tudi izhod za slušalke.

Procesor podpirav gigabitne internetne hitrosti, kar je za Slovenijo precej nepomembno, saj noven operater ne ponuja hitrosti LTE, višjih od 300 Mb/s. Telefon podpira hitro induktivno polnjenje. Vsekakor pa upam, da bo trajanje baterije boljše kot pri predhodniku, ki je bil glede tega soliden, a daleč od odličnega.

Nekaj besed bodo namenili celo varstvu podatkov. Še vedno obstaja platforma Samsung Know. Primarno sicer namenjena podjetjem, toda nekaj funkcionalnosti je primernih tudi za domače uporabnike. Razvijajo pa tudi sistem DeX.

DeX ima zdaj priključno postajo, na kateri telefon leži, da je lahko hkrati sledilna ploščica. Kot že prej pri Microsoftu in Huaweiju.

S9 bo v trgovinah na voljo od 16. marca naprej. Skupaj s trgovci in operaterji bo Samsung ponudil program staro za novo. Kakšna je devetica v živo pa v naslednjih urah in dneh.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja