Samsung Gear S3 Frontier: Ne tič ne miš, ampak nekaj vmes
Marjan Kodelja 10. avgusta 2018 ob 06:30

Prepričan sem bil, da me bo motilo nujno polnjenje vsak drug dan, vendarle se ni izkazalo za »ne vem kako« mučno obveznost. Samsungova ura ima nekaj »močnih« zadev, na nekaterih področjih pa zaostaja. Je dobra pametna ura, kot ura za natančno beleženje telesne dejavnosti pa se ne izkaže najbolje. Priporočal bi jo vsem, ki potrebujejo zmogljivo (in lepo) pametno uro, ki delujejo v povezavi s pametnim telefonom, občasno pa tudi športni »merilnik«, od katerega ne pričakujejo preveč, če bi bila prek palca približno pol cenejša od začetnih skoraj 400 evrov. Dobra novica je, da se že približujemo tej želji. (Amazon, Mimovrste)

Gear S3 Frontier
 • Oblika in izdelava
 • BATERIJA
 • ZMOGLJIVOST
 • PROGRAMSKA OPREMA
 • MOŽNOSTI
3.7

Na kupim?

Samsung je Gear S3 predstavil pred dvema letoma in do danes je ostala v vrhu pametnih ur, ki delujejo in so narejene za okolje telefonov s sistemom Android.

Oblikovno in »konstrukcijsko« na visoki ravni

S3 je robustno izdelana pametna ura, pri kateri so uporabili kakovostne materiale, pretežno kovino. Zato na videz in otip delujejo premijsko in nič kaj plastično kot nekateri tekmeci. Predvsem pa je meni ljuba okrogla. Ne boste se vsi strinjali s tem, kajti mnenja, kakšna mora biti ura, so deljena in tudi v segmentu običajnih ur, dragih ali poceni, najdemo tako okrogle, kot bolj »škatlaste«. Dodatna prednost je zamenljiv pašček, s katerim lahko videz ure do neke mere prilagodimo svojim željam. Sicer pa je poleg različice frontier, ki je bolj modernega, na voljo še classic klasičnega videza.

Čeprav je za odtenek debelejša od modela S2, ki sem ga pred leti v nekem drugem času hvalil ravno zaradi tankosti, pa to v resnici ne moti. Ura je namreč dokaj udobna za nošenje, pašček pa je dovolj elastičen, da ga je mogoče tesno zategniti. Izkazalo se je, da je tesno prilagajanje ure na zapestje nujno, ne glede na morebiten slab občutek »zategnjenosti«, za kolikor toliko natančno optično meritev srčnega utripa. Ni pa tako zelo udobna, da bi z njo spal, ta čas pa je tudi najprimernejši za polnjenje baterije.

Žal pa se z njo nisem mogel potapljati, čeprav mi je prišlo na misel, da vidim, kaj se bo zgodilo. Ura je namreč le odporna proti vodi po standardu IP68, kar pomeni pol ure do globine meter in pol. Ko večina ur, običajnih, športnih in tudi nekaj pametnih, zdrži vsaj potop do deset metrov globine, ji ta podatek ni ravno v prid.

Preprosto upravljanje

Po mojem mnenju je Samsungu z vrtljivim obročem padla sekirica v med. Ne samo, da je ta poleg dveh tipk in na dotik občutljivega zaslona glavni način upravljanja ure, je tudi sila preprosto, razumljiv in uporaben. Presenetljivo in prav nič po Samsungovo, je tudi meni brez nepotrebnih navlak. Morda celo preveč, saj se me dozdeva, da bi bilo lahko bile nekatere zadeve narejene drugače. Preprosteje. Na primer, da je za začetek beleženja dejavnosti treba na uri najprej zagnati aplikacijo, namesto, da bi bila ta možnost del osnovnega menija ure.

OLED zaslon in močna sončna svetloba

Glede zaslona presenečenj ni. Solidno se obnese tudi v močnejši sončni svetlobi, kolikor se pač lahko, glede na to, da je aktivnega tipa. Ne morem pa se znebiti navdušenosti nad refleksivnimi zasloni, ki jih imajo »čistokrvne« športne ure. Preprosto so primernejši za uporabo na prostem in rade volje odmislim slabosti (manj barv, nižja ločljivost, itd). Samsungov zaslon AMOLED sicer omogoča veliko, med drugim tudi umetelne prikaze številčnice, ki pa sem se jih dokaj hitro naveličal in ugotovil, da je preprosta in minimalistična še najboljša.

Privzeto ura zaslon izklopi, ko ura meni, da ga ne gledate. To je dobro, kajti poraba energije je zato za odtenek nižja, čez med zaporednima polnjenjema pa daljši. V teoriji gre tako, da ko ura zazna dvig zapestja, kar razume kot potrebo uporabnika, da pogleda koliko je ura, takrat zaslon prižge. V praksi pa to ne poteka tako idealno. Kadarkoli dvig roke ni bil dovolj »dolg« in sunkovite, sem začuden zrl v temen zaslon. Lahko pa nastavimo, da je zaslon vedno prižgan, vendar bo potem baterija prej prazna.

Zaslon je sicer velik (premer 38 mm), vendar je na nekaterih zaslonih preveč podatkov, posledično pa so znaki premajhni. Kdor nima vida sokola, bo imel težave brez očal. Še posebej je to izrazito med telesno dejavnostjo, ko se med gledanjem na zaslon morebiti trese še roka.

Dobra povezava med uro in telefonom

Povedal sem že na začetku. S3 je dobra, morda celo najboljša pametna ura, ki si jo lahko priskrbijo imetniki telefonov s sistemom Android. Dobro je, da ni vezana na eno blagovno znamko, temveč deluje z vsemi. Moja na primer, je bila povezana na Huaweijev Mate 10. Ni bilo nikakršnih težav v povezavi, da bi se na ta na primer izgubljala, sporočilo, klic pa je bil »takoj« prenesen tudi na zaslon ure. Pri športnih urah, ki sem jih imel možnost poskusiti, se bile na tem področju težave. Bodisi se je povezava in prenos podatkov na telefon prekinjal ali pa so sporočila bila na uro prenesena z večjim ali manjšim časovnim zamikom. V omenjeni »konstelaciji« je vse potekalo »hipno« in brez omembe vrednih težav! Včasih pride prav tudi možnost opravljanja klica prek ure, na primer, ko je telefon na nujnem energetskem »pit stopu«, leni lastnik pa leži na kavču, pa čeprav so me sogovorniki slišali, v prispodobi, kot da sem imel med govorjenjem glavo v straniščni školjki.

S3 ima torej vse, kar od pametne ure pričakujemo, le aplikacij je morda zanjo manj, saj uporablja lasten operacijski sistem Tizen. Sicer pa so te, kot tudi nekatere funkcije, ki jih ura ima, na primer upravljanje predvajanja glasbe na telefonu prek zaslona ure, odvisne od potreb ali želja vsakega uporabnika posebej. Osebno mi je zanje malo mar kot tudi za Samsungovo storitev mobilnega plačevanja. Sicer se sliši fajn, da bi med tekom, ko se opremljen le z uro, lahko v nujnih primerih plačal prepotrebno vodo, a kaj, ko ta možnost pri nas ne deluje.

Ni težava v tipalih, ampak v interpretaciji podatkov

Pametna ura ni enako športna ura (velja pa vsekakor tudi obratno), a kaj ko ponudniki na velik zvon obešajo predvsem možnost beleženja telesne dejavnosti (in sočasno skrb za zdravje in dobro počutje). Odkrito povedano, nekaj zadev ima S3 dobro narejeno, to velja predvsem za samodejno zaznavo dejavnosti (ali nedejavnosti), druge pa ne tako zelo. Uporabno se me je zdelo, da me je ura na primer opozorila, da že predolgo sedim in predlagala nekaj sekundno vodeno razgibavanje. Podobno lahko rečem tudi za samodejno zaznavo na primer daljše hoje, pri tem celo izračuna prehojeni razdaljo na podlagi števca korakov in kolesarjenja, kjer pa razdalje ne zna izračunati. Razlog je, da pri samodejnem beleženju GPS ostane neaktiven in zato ura nima nekaterih potrebnih podatkov. Dalo bi se to tudi drugače izvesti, na primer, da bi ura tudi pri tej obliki beleženja samodejno prižgala GPS, a to bi verjetno prehitro izpraznilo baterijo.

GPS pa se kajpada aktivira, ko ročno zaženemo beleženje dejavnosti, kjer določimo tudi vrsto dejavnosti. Kot kaže je zaznava lokacijskih podatkov dokaj natančna (preizkušeno med tekom, hribolazenjem in kolesarjenjem), na začetku pa sem imel veliko težav z izračunom razdalje. Traso teka, ki jo je ura pravilno določila na zemljevidu, dolžine natančno 10,5 km, je označila za 12,6 km. To pa pomeni 20 odstotno napako. Po nadgradnji programske opreme ure se je stanje izboljšalo, vendar grenak priokus ostaja. Je zdaj izračun razdalje točen ali je le napaka manjša? Bistveno je zaupanje, to pa se ne vrne kmalu, če je napaka pri prvem »poskusu« tako velika!

Takisto nisem popolnoma prepričan, če zaupam optičnemu tipalu na hrbtišču ure. Ne bi bil rad pristranski, ampak glede na meritve z drugimi napravami se mi zdi, da tudi v tem primeru merjenje srčnega utripa ni zelo natančno. Gotovo pa ni, če pašček ure ni močno zategnjen.

Sklepna beseda: Samsung Gear S3 je primer dobre pametne ure, ki solidno opravlja tudi naloge športne ure. Nikakor pa ni zamenjava zanje, še posebej ne za zahtevne uporabnike. Manj zahtevni pa jo lahko uporabijo tudi za te naloge, če se zavedo njenih omejitev (baterija) in slabosti (napaka pri izračunu razdalje). Na videz in na otip ni cenena hkrati pa je dovolj brezčasno oblikovana, da jo lahko imamo na sebi v vsaki priložnosti. Samsung je sicer ravno včeraj predstavil naslednjo generacijo pametnih ur Galaxy Watch, kar pomeni, da se starejši modeli cenijo. Zato S3 postaja zanimiva nakupna izbira.

HVALIMO:
 • Kakovostna izdelava in atraktiven (umirjen) dizajn
 • Vrteč obroč za upravljanje je noro dobra ideja!
 • Deluje na vsakem telefonu s sistemom Android (zadovoljivo tudi na iPhonih)
 • Ima vsa potrebna tipala (GPS, višinomer,…) in povezljivost (Wi-Fi, Bluetooth)
GRAJAMO:
 • Zaradi sistema Tizen je na voljo manj »urnih« aplikacij
 • Relativno visoka cena
 • Napake pri izračunu razdalje (sicer omiljene z nadgradnjo) in ne najbolj natančni podatki o srčnem utripu
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
3 komentarji
 • Zame, ki nisem zahteven športni uporbnik, je ta ura že od februarja lani nepogrešljiv del obleke. Z njo se tuširam, plavam, spim… Polnem jo na 3 dni, včasih ampak redko na dva. Kar se je začelo kazati kot problem je obraba kovine na bezelu. Počasi se ji pričenja poznati obraba. Zato me kar zanima kaj pride za njo (ker tiste plastične kvadratne igračke niso zame…).

 • Pozdravljeni.
  Imam težavo z uro Samsung Gear S3 Frontier. Imel sem povezano s tel LG Q6, sedaj pa sem kupil tel. Samsung A51. Pri vzpostavitvi povezave je prišlo no napake ( verjetno sem vtipkal napače e- naslov ) in ura se je zaklenila. Nikakor je ne morem več odkleniti. Zanima me, kako bi lahko uro resetiral, zbrisal vse podatke na nje, vključno z e -amil naslovom, da bi jo lahko povezal z novimtelefonom. Vesel bom vsakega nasveta. Hvala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja