Samsung Galaxy Z Fold3 5G znova kaže svoje prednosti
Matjaž Ropret 29. januarja 2022 ob 16:45

Vedno je fino zanimive naprave dobiti v roke še kasneje, po prvem testiranju, ko lahko malo bolj v miru odkrijemo še kakšne posebnosti, pa tudi preverimo, kako držijo v smislu vzdržljivosti. Še posebej je ta vidik smiselno opazovati pri telefonih s prepogljivimi zasloni. Kot ga lahko zdaj pri modelu Samsung Galaxy Z Fold3.

Med (pozno)poletnim testiranjem tretje generacije Folda sem se precej osredotočil na snemanje videa, za kar pa se zavedam, da niti slučajno ni primarni namen te naprave. Po mojem mnenju je sicer presenetljivo uporaben za vlogerje, saj se je mogoče snemati s trojico objektivov na hrbtni strani in se pri tem tudi kadrirati z zunanjim zaslonom, toda večina bo verjetno to mini tablico, priložnostni mikro prenosnik, priročno videokonferenčno napravo izbrala zaradi česa drugega. Zato se tokrat osredotočam predvsem na te funkcionalnosti in na samo pregibanje zaslona in morebitne posledice, ki jih to prinaša.

Za zdaj lahko rečem, da je reč na pogled deluje povsem enako kot pred petimi meseci. Guba na sredini zaslona je vidna, toda to je lastnost samega izdelka. Ni moteča, a se je treba navaditi nanjo, zaradi obrabe pa ni nič večja ali drugačna, prav tako ni opaziti kakšnih drugih sledi morebitne iztrošenosti materiala ali znakov, da bi se začelo dogajati kaj neželenega. Zaslon zaradi zaščitne folije daje nekaj odbleskov pod nepravimi koti, odvisno kako in kakšna svetloba pada nanj, vendar precej manj kot pri prejšnji generaciji. Tudi omenjena zaščita je nameščena perfektno in po skoraj pol leta tudi ne kaže znakov, da bi morebiti kje odstopila ali kaj takega. Kakšnih prask ne opazim, poznajo se prstni odtisi, zaslon je torej treba vsake toliko časa malo obrisati, kot pri vsakem telefonu, in je znova povsem lep. Telefon se pregiba lepo in zvezno, nekaj sile je potrebne, a ne preveč, predvsem pa mi je všeč, da lahko ostane v kakršni koli poziciji si uporabnik zaželi, le povsem na koncu ga potegne skupaj, kar je logično. Toda razprt, recimo temu v položaju prenosnika, ima lahko poljuben naklon. Nekateri drugi pregibni modeli tega ne omogočajo, je pa izrazito priročno in vsaj zame ena ključnih prednosti tovrstnih telefonov pred »klasičnimi«. Tečaj je v bistvu narejen tako dobro, da kar vabi k igranju z njim. Najbrž pa to ni dobro za dolgotrajno kondicijo prepogljivega zaslona. Zunanji zaslon je klasičen, prekrit s steklom (Gorilla Glass Victus), brez zaščitne folije. Izkušnja je tako zelo podobna kot pri drugih telefonih, je pa Fold3 debelejši, a to kompenzira s tem, da je tudi ožji. O tem imam, svoje mnenje, ki sem ga že večkrat povedal, bi pa seveda moral najprej v roke dobiti kakšnega širšega, da bi videl, če se taka filozofija res obnese tudi v praksi. Hrbtišče je izdelano na enak način kot pri modelu Galaxy S21 Ultra, z matiranim steklom Victus. Kaj boljšega trenutno ne obstaja, kajti ta površina daje dober oprijem in občutek, ne privlači prstnih odtisov in prask, zelo dobro izgleda se tudi odlično stara. Uradna zaščita pred vodo tudi doda nekaj k brezskrbni uporabi. Tako se npr. ne bi bal potegniti telefona iz žepa na dežju.

Zunanji zaslon je zelo lep in tudi dovolj velik – visok zagotovo, težava utegne biti širina – za večino opravil. Toda smisel te naprave je notranji zaslon, ki daje precej večjo površino. Dovolj veliko za dve aplikaciji eno ob drugi ali eno nad drugo. Mogoče so postavitve, ko pride v poštev še tretja v manjšem oknu, možno pa je tudi eno samo postaviti v okno poljubne velikosti, kar je lahko zelo uporabno, če telefon napol odprt sedi na mizi. Tako aplikacija lahko v pretežnem delu »biva« na zgornjem, proti uporabniku obrnjenem delu zaslona. Nastavitve vmesnika One UI sicer ponujajo možnost »celozaslonskega« prikaza in skrivanja luknjice fotoaparata, vendar v nobenem primeru aplikacije ne gredo povsem do vrha, temveč vedno upoštevajo obvestilno vrstico. Vem, da je enako pri vseh androidnih napravah, toda to je po mojem videnju potrata zaslona, in Fold3 (pa tudi Fold2) bi bil še bolj uporaben, če bi se dalo aplikacije, tudi v »plavajočem« oknu potisniti povsem do vrha, še posebej, kadar je odprt kot prenosnik. Tudi zato navijam za večjo širino, a že zdaj se da napravo izkoristiti v marsikateri namen.

Nekaj očitnih in mojih pogostih načinov uporabe je naslednjih. Zgoraj video (najsi bo Youtube, ena od aplikacij za mobilno televizijo ali kaj drugega), spodaj oz. v ločenem oknu pa ali brskalnik za preverjane določenih informacij ali katero od družabnih omrežij. Naslednja možnost je razdelitev na polovici ali na približno dve tretjini – ena tretjina, pri čemer brskalnik, morda e-poštna aplikacija ali koledar zaseda malce večjo površino, Twitter, LinkedIn ali kaj drugega pa manjšo. Za pisarniško delo se dobro obnese Microsoftov Office, ki zgornjo polovico zaslona prikazu dokumenta, spodnjo pa tipkovnici, tako ostane tudi ob polovično odprti napravi. Tipkovnico, če ima uporabnik izbrano privzeto, pa je mogoče prilagajati v različne postavitve, lahko je klasična, lahko razdeljena na levi in desni pol, kar je smiselno za tipkanje z obema palcema (če telefon držiš v rokah, ne kadar je položen na mizo). Za video pogovore zgornja polovica zaslona povsem zadostuje, tako da Zoom ali Teams ne zaseda celotnega, spodaj pa je lahko še kaj drugega. In pri tovrstni uporabi znova zelo prav pride možnost, da naprava samostojno stoji z zaslonom in s tem tudi kamero, uprto proti uporabniku. Kakovost kamere, skrite v zaslonu, pa je na ravni tistih, ki jih srečujemo v prenosnikih. Torej za video pogovore povsem ustrezna.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Trajanja baterije (še) nisem namensko preverjal, toda kljub gledanju videa ter drugi razvedrilni in poslovni uporabi, ob dejstvu, da je telefon ves čas izključno povezan v mobilno omrežje, nič v domači Wi-Fi (kar je del drugega testa), me avtonomija preseneča. Redko se spusti proti polovični napolnjenosti, preden ga proti večeru odložim na brezžični polnilnik. Moral bi ga uporabljati zares intenzivno, da bi prišel v rdeče območje.

Galaxy Z Fold3 mi med ponovnim preizkušanjem potrjuje določene ugotovitve. Tehnologija prepogibanja zaslona je že dovolj zrela, da pred njo ni treba imeti večjih pomislekov, kaj šele strahov. Napravo se da uporabiti na različne načine in vsekakor prinaša določene koristi pred običajnimi telefoni. Hkrati seveda tudi nekatere slabosti. Zagotovo ni za vsakogar, a zelo hitro se da odkriti prednosti in si ga prilagoditi v svoj vsakdanjik.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.