Samsung Galaxy Z Fold3 je pomembno izboljšan v nekaterih malenkostih
Matjaž Ropret 11. avgusta 2021 ob 16:01

Že z drugim »Foldom« je Samsungu uspelo odpraviti večino pomanjkljivosti prvega telefona oz. mini tablice s prepogljivim zaslonom. Vseeno pa je nekaj zoprnih težavic še ostalo, tako v strojnem kot programskem vidiku. Novi Galaxy Z Fold3 bi lahko dokončno potrdil, da je taka naprava primerna za vsakdanjo uporabo. Z nekoliko nižjo ceno pa je tudi izhodišče za morebitno dosegljivost širšemu krogu kupcev nekoč v prihodnosti nekoliko boljše.

Samgung pravzaprav že pri tretji generaciji vztraja pri povsem enaki zasnovi te naprave, ki je zaprta videti kot malo ožji in debelejši telefon, z nekaj špranje med obema stranicama, odprta pa kot skoraj kvadratna tablica. Toda vsaka naslednja izdaja prinese kar pomembne dodelave tega koncepta in tudi videza samega telefona. Pri tretji sta zaslona enako velika kot pri drugi – zunanji ima diagonalo 6,2 palca pri razmerju stranic 25:9, notranji z razmerjem 11,25:9 pa v diagonalo meri 7,6 palcev. Naprava je tudi skoraj povsem enako velika (128,1 x 158,2 x 6,4 mm odprta in 67,1 x 158,2 x 16 mm zaprta), toda debelina in notranja špranja so nekoliko drugačne. V najtanjšem delu (»konusu«) je sicer telefon s 14,4 mm namesto 13,8 mm debelejši, toda v najdebelejšem je tanjši (16 mm namesto 16,8 mm), kar pomeni manjši razliko in skoraj popolno zapiranje. Najbrž stranici ne gresta povsem tako skupaj kot pri Huaweijevem Mate X2, a inženirji se počasi bližajo idealu.

Ohišje je, tako trdijo, iz najmočnejšega aluminija, kar ga je Samsung doslej uporabil v telefonih. Ključno pa je še, da so se znebili nekaterih ostrih robov, ki so motili pri Foldu2. In da je zdaj telefon vodotesen po standardu IPx8. Kar pomeni, da lahko pade v več kot meter globoko vodo in naj bi »preživel«. Ni pa odpornosti proti vdiranju prahu, kar je najbrž pri prepogljivi napravi bolj ali manj nemogoče zagotoviti.

Zunanji zaslon OLED ima zdaj prilagodljivo hitrost osveževanja, ki gre do 120 Hz, in zaščitno steklo Gorilla Glass Victus (kot ga ima denimo Galaxy S21 Ultra). Notranji zaslon, tudi OLED in z ločljivostjo (2208 x 1768) prav tako podpira osveževanje do 120 Hz, in ima znova t. i. upogljivo steklo. Torej ekstremno tanko stekleno plast, ki se lahko upogiba. Čeznjo pa so tokrat namesto prejšnje, dokaj neugledne folije, namestili nov zaščitni »film«, ki je za 80 odstotkov bolj trpežen, s tem pa tudi odporen na praske. To je še posebej pomembno zaradi podpore pisalu (S Pen), hkrati pa upam, da se bodo na tej novi foliji manj videle gube in da na robovih ne bo začela odstopati, kot je lahko prejšnja. Prav ta zaščita zaslona je bila med glavnimi pomisleki, zakaj Folda2 pri njegovi zasoljeni ceni še ne bi kupil namesto običajnega telefona. Z resno izboljšavo na tem področju pa bi lahko ta zadržek padel, ampak bomo videli, ko zadevo dobimo na test.

Zaslon je sicer tudi za skoraj tretjino svetlejši. Pomembna novost pa je povsem skrita kamera. Povsem so pozabljeni časi prvega Folda z ogromno in povsem nepotrebno zarezo za notranjo kamero, Fold2 je že imel standardno luknjico, zdaj pa so tipalo s štirimi milijoni pik vgradili kar v zaslon. Tako pri predvajanju videa ali pri igranju iger prikaz ni čisto nič okrnjen, videli pa bomo, kako bo s tem pri aplikacijah. Pa tudi, koliko se kamere oz. drugačnih pik zaslona vseeno vidi. Druga težava (poleg zaslonske folije) Folda2 je bil pas v širini omenjene luknjice, ki so se mu vse aplikacije izogibale. Zaradi tega je bila dejanska uporabna površina zaslona kar opazno manjša, kot če bi vzeli celoto. Zdaj napovedujejo možnost prilagajanja velikosti aplikacij. In če bodo delovalo »celozaslonsko« oz. do roba, se bo uporabnost pri večopravilnosti (dveh ali treh aplikacijah na zaslonu) pomembno izboljšala. Kakovost podzaslonske kamere pa bo verjetno dovolj dobra zgolj za video klice. Za selfije bo kajpak najbolje uporabiti glavni foto-video sklop, kar ni težava, saj je mogoče v odprtem stanju za ta namen vklopiti zunanji zaslon (vsaj pri predhodniku je bilo tako). Na vsaki strani sta še naprej stereo zvočnika. Verjetno bi bilo pretirano pričakovati štiri zvočnike v tako majhni tablici. Ob strani, v tipki za vklop, je tudi prepoznava prstnih odtisov. Glede tega ni sprememb.

Večjih sprememb ni niti pri fotografskih tipalih. Podobno kot že Galaxyja S21 in S21+ je tudi Z Fold3 obdržal lanski hardver, ki so mu zgolj nekoliko izboljšavi obdelavo signala. To v praksi pomeni 12-milijonsko tipalo pri vsakem od teh objektivov – običajnem, ultraširokem in teleobjektivu z dvakratno optično povečavo.

Telefon tokrat poganja Qualcommov procesor Snapdragon 888, seveda s podporo za povezovanje v omrežja 5G. Zanimivo je, da pri Foldu Samsung ne uporablja svojih Exynosov za določene regije, kot pri liniji Galaxy S (ali v prejšnjih letih Galaxy Note, ki bo letos menda izostala). Verjetno zaradi precej manjših količin. Delovnega pomnilnika bo 12 GB, podatkovnega pa 256 ali 512 GB. Bateriji sta s skupno kapaciteto 4400 mAh malenkost manjši kot pri predhodniku (4500 mAh), o kakšnem hitrem polnjenju niso govorili, domnevamo pa, da je še vedno prisotno brezžično polnjenje. Eno od dveh novih pisal bo delovalo tudi z drugimi telefoni in tablicami, ki podpirajo to tehnologijo, naprodaj pa bo posebno – S Pen Fold Edition -, nekoliko manjše in lažje ter združljivost samo s to napravo. Starejša pisala žal niso združljiva.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Medtem ko je bil Fold2 na voljo v dveh barvah, so za Galaxy Z Fold3 pripravili tri možnosti, vse označujejo s pridevnikom fantomska. Črna je verjetno podobno matirana kot pri S21 Ultri, potem pa sta zraven še zelena, ki deluje zanimivo, in srebrna, ki na fotografijah delno vleče na rožnato. Cena za različico 256 GB je 1800 evrov, kar je dvesto evrov nižje izhodišče od lanskega. Še vedno veliko, a kakšna akcija čez nekaj mesecev utegne že biti bolj atraktivna. Za 512 GB je treba odšteti sto evrov več.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.