Samsung Galaxy Z Fold2 odpravlja ključne zablode predhodnika
Matjaž Ropret 1. septembra 2020 ob 16:05

Samsung je očitno razrešil začetne težave s prepogljivimi napravami in se zdaj podaja v dodelavo izvedbe. Od lanske jeseni naprej, ko so prvega Galaxyja Fold le začeli prodajati, sploh ni bilo slišati o kakšnih težavah ali morebitni slabi zanesljivosti na dolgi rok, zato so v podjetju zagotovo lahko samozavestni glede svojega koncepta in tehnologije. Galaxy Z Fold2 so napovedali že na avgustovskem dogodku, zdaj pa so predstavili podrobnosti o tem »telefonu« in tudi objavili, da bo naprodaj od 18. septembra naprej. Za natanko dva tisoč minus en evro.

Pri prvem Foldu sem imel mnogo pomislekov glede odpiranja in zapiranja, dolgoživosti tako zaslona kot ostalih elementov, ki skrbijo za pregibanje, pa tudi glede uporabnosti, četudi se mi sama smiselnost take naprave niti ni zdela vprašljiva. Izkazalo se je, da razen vidne gube res ni bilo kakšnih opaznih problemov, je pa izdelek imel nekaj drugih precej očitnih pomanjkljivosti. Denimo zunanji zaslon, ki je bil smešen v primerjavi z običajnimi pri sodobnih pametnih telefonih, orjaško in povsem nepotrebno zarezo na notranjem zaslonu, povprečne fotoaparate in ne povsem razdelano programsko opremo, ki ni v celoti izkoristila večjega zaslona.

Nova generacija, ki je poleg dvojke v imenu pridobila še črko Z, je na videz enaka ali podobna, vendar vseeno drugačna. Marsikaj pri mehanizmu odpiranja je spremenjeno in reža med obema polovicama, ko je naprava zaprta, se zdi manjša, čeprav imam lahko samo tak občutek. V vsakem primeru pa je »ploščica« s kamerami večja in spominja na tisto pri telefonu Galaxy Note20 Ultra, notranji zaslon pa tokrat prekriva ultra tanko »steklo«, kakršnega so uporabili že pri manjšem Galaxyju Z Flip.

Vsekakor pa je največja vidna sprememba na sprednji strani, kjer je po novem 6,2-palčni zaslon OLED z zanimivim razmerjem stranic 25:9. Z drugimi besedami – je zelo visok in ozek. Od tu tudi neobičajna ločljivost 816 x 2260, saj je širine preprosto premalo, da bi zaslon prišel do 1080 pik. Notranji zaslon (tudi OLED) je prav tako izboljšan. Njegova diagonala je 7,6 palcev (namesto 7,3 palcev) oz. 19,3 cm in ponuja osveževanje s 120 Hz. Mogoče največja pridobitev pa je v tem, da ima zdaj samo majhno luknjo za kamero namesto prejšnje zareze. Tako je vsebina skorajda neokrnjena. Še vedno se sprašujem o nujnosti te kamere, a verjetno za kakšne video konference lahko pride prav.

Bateriji imata tokrat skupno kapaciteto 4500 mAh, kar je malenkostno povečanje. Za procesor uradni podatki ne povedo, kateri je, naj bi pa bil Qualcommov Snapdragon 865+. A ne bi bil presenečen, če bomo v Evropi znova dobili izvedbo s Samsungovim Exynosom. Zraven je znova 12 GB pomnilnika, prostora za podatke pa je lahko 256 ali 512 GB. Pri enici je bila edina možnost 512 GB. Na fotoaparatu tu ni poudarek, ima pa »glavni« tri objektive – poleg klasičnega še ultraširokega in dvakratno optično povečavo. Pri vseh ima tipalo 12 milijonov točk, torek gre za klasično zasnovo, ki smo jo nazadnje videli pri seriji S10. Domnevam, da bo tudi kakovost fotografij in videa na približno takem nivoju.

V Samsungu se precej hvalijo z »edinstveno mobilno izkušnjo« in »neprekinjenostjo aplikacij,« vendar bo to treba preizkusiti v praksi, kajti doslej niso prikazali nobenega zaslonskega posnetka, kaj šele videa, kakšne (nove) možnosti prikaza in prilagajanja aplikacij zadeva omogoča. Vemo, da bo lahko na zaslonu več oken, ali pa bo to razpostavitev na tri razdelke, kot pri enici, ali bodo prava okna, kot so v načinu DeX (tega na zunanji zaslon Fold2 podpira brezžično), pa bomo videli. Pri fotografiranju se bo denimo zajeto prikazalo na spodnji polovici zaslona, na zgornji pa bo še naprej ostal pogled skozi objektiv. Dalo se bo prenašati vsebine iz ene aplikacije v drugo in več aplikacij naj bi bilo zdaj optimiziranih za tovrstno velikost zaslona in njegovo razmerje stranic.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Glede na vse izboljšave oz. dodelave in nespremenjeno ceno (četudi z 256 namesto 512 GB shrambe) Galaxy Z Fold2 nedvomno obeta. Še vedno bo zgolj za izbrance z dovolj denarja in še vedno bodo dvomi, če bo lahko enako dobro preživel tri, štiri, morda celo pet let kot običajni telefoni, a potencial je bil že pri enici, in če ga bo dvojka uresničila še v večji meri, bo to pozitivno za prihodnost naprav s prepogljivimi zasloni.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja