Samsung Galaxy Z Fold2 5G: Samo še malo manjka (#video)
Matjaž Ropret 10. oktobra 2020 ob 06:47

Veliko dvomov je spremljalo prvo generacijo Samsungovega telefona (ali tablice) s prepogljivim zaslonom. Tako glede namena in uporabnosti kot še bolj glede vzdržljivosti. Nazadnje se je naprava, ko je proizvajalec odpravil začetne napake, na testih in pri dejanskih uporabnikih presenetljivo izkazala. Večina lastnikov jo obožuje, o težavah z zaslonom ali čem drugem pa tudi ni slišati. Letošnji naslednik, Galaxy Z Fold2 5G je še veliko boljši, saj so bistveno izboljšali nekaj točne tisto, kar me je pri prvem Foldu najbolj motilo. Če bi le optimizirali še obnašanje aplikacij …

V prvi izdaji je bil Galaxy Fold vsekakor zanimiv, a ne zaradi svoje zunanjosti. Dajal je vtis naprave, pri kateri je funkcionalnost pred oblikovanjem. Dvojka pa že s svojo pojavo, ne glede na precejšnjo podobnost z enico, deluje precej bolj dovršeno. Detajli so bolj premišljeni in občutek je bistveno bolj premijski. Zmanjšali so denimo odprtino, ki ostane med obema polovica, ko je naprava zaprta. V tem položaju je telefon kar debel, glede na precej tanjše, ki smo jih danes navajeni. A me to niti ni motilo, še vedno se ga da povsem brez težav držati. Tudi zato, ker je dokaj ozek, verjetno prav zaradi debeline. Mislim, da bi bil zlahka za vsaj pol cm širši, kar bi se lahko poznalo pri obeh zaslonih, zunanjem in prepogljivem, in uporaba bi bila še bolj navdušujoča, ergonomija pa vprašanje, če bi kaj trpela.

Med ključnimi zamerami, ki so jih odpravili, je zunanji zaslon. Prejšnji majhen se je umaknil OLED-u čez celotno sprednjo površino. No, nekaj robov je še vedno, a vtis in tudi uporabnost sta povsem drugačna. Zdaj je zaslon, ki je izjemno lep ter ima tudi ločljivost 1440p in osveževanje s 120 Hz, povsem primeren za vsakršna opravila. Za tipkanje je sicer rahlo ozek in za video malce preveč razpotegnjen (razmerje stranic 26:9), a vseeno je oboje izvedljivo in ker je zaslon tako dober uporabniku pravzaprav v užitek. Z zunanjim zaslonom pri prvotnem Foldu si nisem mogel kaj dosti pomagati, vedno sem odprl napravo. Tokrat pa sem pogosto kar na tem opravil, kar sem se namenil, kar z zaprtim telefonom. To se mogoče sliši, kot da izniči celotno poanto telefona, ki se razpira v tablico. A seveda v vsakem trenutku ostaja možnost, da reč odprem in delam ali uživam na večjem zaslonu. Pa niti zunanji niti napačen za video, kljub precejšnji črnini na vsaki strani ali hudemu izrezu pri vsebini, ker ga je mogoče dvigniti, tako približati očem in predvsem postaviti v tak naklon, da ga gledam naravnost. Če bi obrnil napravo, da leži na zaslonu in dvignem (lahko za 90 stopinj) drugo polovico s foto-video sklopom, pa bi se lahko fotografiral ali snemal.

Druga lastnost, ki je prejšnjič zelo motila, je bila notranja, res ogromna zareza za kamero. Tokrat so vgradili samo luknjico, kot v večini letošnjih telefonov, kar je bistveno manj moteče. Notranja kamera nekako mora biti za video konferenčne pogovore in podobne namene. Tudi v tem primeru lahko napravo položiš na mizo v položaju prenosnika, imaš na eni polovici (kjer je kamera) video, spodaj pa še kaj drugega. Težava s to luknjo je samo v tem, da se ji aplikacije izognejo, kadar je Fold2 v »ležečem« položaju. Še posebej je to moteče, če sta sočasno na zaslonu dve aplikaciji, denimo video in brskalnik ali kakšno družabno omrežje, lahko pa tudi urejevalnik besedila in tipkovnica na spodnji polovici. Morda celo dve igri. Pri pokončnem položaju »tablice« (kot se pregiba) se na levi in desni raztegneta do roba, samo zgoraj je obvestilna vrstica. V ležečem pa se v širini omenjene luknjice naredi neizkoriščen pas, še vedno je na vrhu obvestilna vrstica in video ima v nekaterih aplikacijah (Youtube!) ogromno črnine na vsaki strani. Vse skupaj izgleda, kot bi imel približno pol cm namernega roba na levi in zgoraj. Škoda za tako razmetavanje dragocene zaslonske površine.

Še vedno je mogoče imeti dve aplikaciji eno nad drugo ali eno ob drugi, lahko še tretjo v majhnem delu spodaj desno, a to je že malo nesmiselno. Bolje jo je odpreti v plavajočem oknu, kar lahko pride prav denimo za hitro odgovarjanje na sporočila, prilagajanje zvoka slušalk in še za kakšen namen. Nekatere aplikacije, sploh družabna omrežja, je skoraj nujno odpreti v ožjem »oknu«, kajti celozaslonsko izpadejo naravnost smešno. Ali uporabnik naenkrat vidi eno samo objavo, ali pa je aplikacija na sredinskem delu zaslonu, ob vsaki strani pa spet ogromno črnine. Marsikaj se da početi s Foldom2, je zagotovo najbolj fleksibilna mobilna naprava ta hip, a dodatna optimizacija sistema in aplikacij je nujna, ker bi bilo lahko vse skupaj še precej boljše. Potem bi bil to res sanjski telefon.

Notranji zaslon je sicer prav tako doživel nekaj izboljšav. Je malo večji in ponuja 120-herčno osveževanje, tako se vse, kar se na njem pojavi, res premika izjemno gladko. Seveda tudi zaradi zmogljivega procesorja in zadostne količine pomnilnika. Še vedno pa nikoli ne izgine sredinska guba, a se jo da nekako odmisliti. Skoraj bolj moti ne povsem ravna površina in pa umazanija, ki se nabira na zaščitni foliji, kar oboje pripomore k precejšnjim odbleskom v določenih razmerah (z veliko svetlobe od zadaj). Folija pa bi se lahko tudi spraskala in potem taka ostala.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G
 • Oblika in izdelava
 • Zaslona
 • Fotoaparat
 • Delovanje
 • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
 • Uporabnost
4

Naj kupim?

Že ob prvem Foldu sem napovedal, da bo tretja generacija verjetno tista, ki se je bo že splačalo kupiti. V bistvu je odlična že druga, a nekatere slabosti in visoka cena ostajajo, zato je to še vedno izdelek za tiste, ki se jim ne pozna dosti, če jim z bančnega računa izgineta dva tisočaka.

Prav nič se ne morem pritoževati čez hitrost in čez trajanje baterije. Ta ima več kot dovolj zaloge za cel dan, mogoče jo je polniti brezžično, a je to na nekaterih polnilnikih zaradi velike fotografske izbokline oteženo. Bi bilo pa žično polnjenje lahko hitrejše. Tudi povratno, za dodajanje energije slušalkam, je prisotno. Čez čitalnik prstnih odtisov v stranski tipki se prav tako ne bi pritoževal, če bi test zaključil v poletnem vremenu. Toda hladnejše temperature, malo bolj razpokana koža in ozek čitalnik niso garancija za stoodstotno zanesljivost. Fold2 ima stereo zvočnika, dokaj solidna in glasna, želel bi si, da ju ne bi tako pogosto blokiral z dlanmi, a verjetno bi ju težko prestavili kam drugam.

Glavni fotoaparat ima uporabno trojno zasnovo – glavni, ultraširoki in teleobjektiv. Nobenih nepotrebnih makro objektivov z nizkoločljivimi tipali in podobnih traparij. Fotografije so dobre in tipično samsungovske z zelo nasičenimi barvami in pretiranim ostrenjem robov. Tako za foto kot za video velja, da rezultati niso povsem na ravni Ulter in ostalih najboljših Galaxyjev, a spet ne tako daleč zadaj, da bi to pokvarilo splošen vtis o tem izdelku.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Galaxy Z Fold2 5G je razen v imenu zelo dobra izboljšava že tako solidne osnove in morda pokazatelj, kam se bodo tovrstne naprave razvijale. Ključna ovira še vedno ostaja cena, ki so jo postavili na dva tisoč evrov. To je nedvomno veliko, a moje razmišljanje gre nekako takole: Telefon ni dražji, kot je bil prvi Fold ob prihodu na trg. Medtem pa je Samsung cene najzmogljivejših »klasičnih« telefonov zvišal že na 1300 evrov in več. Če bo naslednik še nekoliko širši, bo pridobil pisalo (S Pen) in se bo morda do takrat tehnologija prepogljivih zaslonov še malo pocenila, so to odlični izgledi za Galaxy Note Fold.

HVALIMO:
 • Lep in uporaben zunanji zaslon
 • Nekoliko večji in boljši notranji zaslon
 • Samo še luknjica za notranjo kamero
 • Veliko možnosti uporabe z napol odprto napravo
 • Gladko odpiranje in zapiranje
 • Premijsko ohišje
GRAJAMO:
 • V ležečem položaju aplikaciji, odprti hkrati, ne moreta izkoristiti celotne širine zaslona
 • Še veliko neprilagojenosti v prikazovanju aplikacij
 • Polnjenje baterije je dokaj počasno
 • Zaščitna folija poslabšuje notranji zaslon
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja