Samsung Galaxy Z Flip5: Dve spremembi sta ga povsem preobrazili
Matjaž Ropret 12. septembra 2023 ob 06:16

Rad imam preklopne telefone, pa vendar me prejšnje generacije Samsungovega, na slovenskem trgu skoraj edinega tovrstnega, niso navduševale. Z novo, Galaxy Z Flip5, je drugače. Čeravno bi lahko odmahnil z roko, češ da ni dosti drugačen od predhodnikov, sta ga novi način zapiranja in zunanji zaslon popolnoma transformirala.

Od obeh letošnjih prepogljivih telefonov korejskega proizvajalca je peti Flip precej bolj nov in spremenjen, pa tudi ta v osnovni filizofiji in tudi merah ostaja enak. V praksi to pomeni, da mi 6,7-palčni zaslon še naprej ni najbolj po godu, ker je izrazito ozek v primerjavi s tistimi, ki jih proizvajalci običajno vgrajujejo v klasične telefone. Mala izjema so Sonyjeve Xperije z zaslonskim razmerjem 21:9. Tu je razmerje še za odtenek bolj razpotegnjeno na 22:9. Na kratko povedano je zaslon dolg kot ponedeljek in črke na njegovi tipkovnici so ozke, čemur se je treba privaditi. V vsem ostalem me niti ne moti, v vsebinah lahko uživam kot povsod drugod. V videih je seveda veliko črnine levo in desno, vendar lepa slika in dober zvok iz presenetljivo konkretnih stereo zvočnikov odtehtata to malo pomanjkljivost.

Veseli me, da telefona ni treba vedno znova odpirati, ko pride kakšno obvestilo ali si uporabnik zaželi kaj preveriti, a situacija bi bila lahko še boljša. Zunanji zaslon(ček) se namreč zdaj razprostira čez skoraj celotno zunanjo polovico in je dovolj uporaben za marsikaj. Tudi enako lep kot notranji, morda še lepši, ker na njem ni folije, ki pretirano privlači prstne odtise. V osnovi je omejen na nekaj »kartic« oz. pripomočkov (widgetov), kot so branje obvestil, vremenska napoved, nastavljanje alarmov in hiter pregled podatkov o gibanju, vendar se da njegovo funkcionalnost bistveno razširiti, na praktično povsem tako, kot pri vsakem telefonu. Peščico aplikacij je za uporabo na zunanjem prikazovalniku mogoče omogočiti znotraj možnosti Labs v nastavitvah (razdelek Napredne nastavitve). Med tem aplikacijami sta dve za Sporočila (Samsungova in Googlova), Netflix, Youtube in Zemljevidi (Googlovi, seveda). Obstaja pa še aplikacija Good Lock, ki jo najdete v trgovini Galaxy Store, od nedavnega je na voljo tudi za slovenske uporabnike, večino našega testa še ni bila. V njej je nato treba naložiti modul Multistar in v njem omogočiti pripomoček za odpiranje vseh aplikacij. Potem lahko izberete, katere so na voljo, in že imate na zunanjem zaslonu pregledovanje družabnih omrežij, klepetanje v izbrani aplikaciji, ogled fotografij, kakšno hitro brskanje po spletu, izbiro glasbe v pretočni storitvi, nastavljanje parkiranja, zagon Drajva in vse ostalo. To še dodatno izboljša uporabo telefona, ker ga ni treba ves čas odpirati, in taka uporaba je zelo priročna. Rahlo zoprno pa je, da je mogoče zunanji zaslon v delno odprtem položaju telefona (če bi ga npr. postavil kot šotor) aktivirati zgolj, če je bil prej vklopljen v zaprtem položaju. V nasprotnem primeru se vedno vklopi notranji zaslon.

Samo odpiranje in predvsem zapiranje je sicer doživelo največjo preobrazbo. Ker se notranji zaslon malo drugačne upogne in je prilagojen mehanizem tečaja, Flip končno nima špranje v zaprtem položaju. Stranici sta povsem skupaj. Tehnično gledano se ujame plastična obroba zaslona, ki ga malce ščiti, kadar je zaslon zaprt, kovinski obod ne pride povsem skupaj, vendar je to način izvedbe. Tiste prejšnje reže ni več, telefon ni špičasto zaprt (»v konus«), zaradi tega tudi tanjši in bolj prijazen za nošenje v žepu in »prekladanje« po rokah, ter predvsem neprimerno bolj prijeten. Težko je povedati, kako pomembna je ta razlika. Vsekakor bistveno bolj kot izgleda in že zaradi nje (pa tudi zunanjega zaslona in procesorja, do katerega še pridemo), o predhodniku sploh ne bi več razmišljal, četudi bi ga kje dobil zelo ugodno. Ko enkrat vidiš, kaj se da storiti, če se proizvajalec malo bolj potrudi, se tisto prejšnje zdi kot malo boljši prototip. Guba na sredini zaslona se mi sicer ne zdi omembe vredno manj vidna, tudi omenjena folija je še naprej nadležna, sploh pri kakšnih odbleskih zaradi luči ali na soncu, toda telefon je mogoče preklopiti na polovično velikost in ga s tem lažje kam pospraviti ter tudi varno držati, ko ne gledamo v zaslon, zato sem nekaj kompromisov pripravljen sprejeti. Vsaj dotlej, ko kakšen proizvajalec pokaže, da se da vse skupaj izdelati še precej bolje.

Tretja velika pridobitev je novi procesor. Običajno v tem pogledu nismo deležni večjih skokov, kvečjemu daljših korakov, toda Snapdragon 8 druge generacije je eden najbolj prepričljivih v najmanj zadnjih petih letih. Njegove zmogljivosti so izvrstne, hkrati pa je neverjetno energijsko učinkovit. Tako Flip5 kljub nespremenjeni kapaciteti baterije zlahka zdrži cel dan uporabe, večino dni na testu se je odrezal celo bolje od mojega Xiaomija 12 s precej večjo baterijo, a tudi bistveno bolj požrešnim procesorjem prejšnje generacije (Snapdragon 8 gen 1). Obremenitveni test sicer pokaže odlične rezultate na kratke proge, že po nekaj deset sekundah neprestanega naprezanja »na polno« mora sistem upočasniti procesor, sicer bi se začel pregrevati. Kmalu, čez nekaj minut pade na približno 60 odstotkov zmogljivosti in tam tudi ostane do konca polurne torture. Zgornja polovica telefona je pri tem prijetno topla, a nikakor vroča, kar kaže na precej konservativno nastavitev, in bi verjetno preživel tudi kakih 70 do 75 odstotkov polne zmogljivosti, vendar bi bil bistveno bolj vroč. Težava je seveda v tem, kot pri vseh s prepogljivimi zasloni, da se toplota ne prenaša čez tečaj na drugo polovico telefona, temveč ostane samo v tisti, kjer je procesor (v konkretnem primeru zgornji). V vsakdanji uporabi se vse opisano sploh ne opazi, razen med igranjem grafično zahtevnih iger. Glede na obremenitveni test bi telefon zdržal tri ure tovrstne uporabe, toda običajna uporaba je povsem drugačna in pri njej se lahko izkaže učinkovitost procesorja. Polnjenje baterije je sicer dokaj počasno, a na ustreznem polnilniku zaradi njene majhne kapacitete vseeno ne traja dolgo. Na voljo je tudi brezžično, pri čemer je tuljava, logično, v spodnji polovici. Enako tudi antena za NFC, kar je dobro vedeti pri brezstičnem plačevanju.

Fotografsko novi Flip ni bil deležen kakšne pomembne nadgradnje. Še naprej premore enake tri kamere. Zunanji, ki ju je seveda mogoče uporabljati tudi z zunanjim zaslonom in s tem precej izboljšati selfije, ponujata običajni (sicer dokaj širok) in ultraširoki pogled, še naprej imata že rahlo ostareli tipali z 12 milijoni pik. Pozna se, da ima Samsung izpiljene algoritme za obdelavo signala in da je v tem pogledu tudi procesor vrhunski, zato lahko iz kakršnih koli tipal izvleče več kot spodobne rezultate. Fotografije, še posebej z glavne kamere, bodo večini kupcev nedvomno več kot všečne, in predvsem se je na fotoaparat mogoče zanesti, da se bo izkazal v vsakršnih razmerah. Nikoli ne bo presvetlil, niti v močnem soncu niti ob močnih lučeh ponoči, vedno bo dinamika vsaj solidna, osvetlitev pravilna, barve ustrezne, četudi nekoliko navite, kot tudi kontrasti in ostrenje. Toda tako estetiko pač preferira korejske podjetje, morda občasno ne bi bilo nič narobe, če bi bila fotografija za odtenek svetlejša, toda v splošnem so mi rezultati všeč. Tudi z ultraširoke kamere, čeravno so objektivno slabši. Notranje praktično ni treba uporabljati, razen za video klice, za kar je povsem ustrezne kakovosti. Tudi pri videu se pozna, da v Samsungu obvladajo zadevo. Čeprav ni na ravni kakšne Ultre, so detajli vseeno dobri, slika nikoli ne »razpade«, ne pri gibanju ne s prehodom v slabšo svetlobo. (spodnji kratki video je posnet s Flipom) Skratka, kot pri fotografijah kakovost ni povsem na ravni tega, kar nudi večina telefonov v istem cenovnem razredu, a daleč nad tisto v kakšnem Galaxyju A54 in podobnih. Vmes, med dobrimi 500 in 1200 evri tako ali tako ni skoraj ničesar. In pri dražjem se potem kupec lahko odloči, kaj mu je pomembno. Kdor išče kar najboljšo foto-video kakovost bo izbral nekaj iz družine Galaxy S23 (ali morda katerega od konkurentov). Kdor pa bo v ospredje postavil zanimivost naprave, modo ali dejansko tudi pregibnost, ker v tem vidi določeno uporabno vrednost, pa bo posegel po Flipu in tudi z fotografiral ter snemal povsem v redu. Kar denimo moti je odsotnost dvakratne (digitalne) povečave brez dodatnega pritiskanja (na 1X, da se pokažejo dodatno možnosti) in dejstvo, da se zaslon vedno izklopi in zaklene, če uporabnik telefon zapre, tudi med fotografiranjem.

Ni skrivnost, da si še vedno želim malce širšega Flipa. Toda ta z oznako pet je prvi, ki bi ga z veseljem imel za svoj primarni telefon. In težko si predstavljam, da bi kdo obžaloval nakup. Če se seveda hardver dolgoročno zdrži, kakor je treba.

Tehnični podatki:

ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (do 3,36 GHz) v 4 nm; grafika Adreno 740
OmrežjaGSM/ HSPA/ LTE/ 5G
ZaslonaZunanji 17,02 cm (6,7 palca), OLED, 1080 x 2640 pik, osveževanje 120 Hz, HDR10+, do 1750 kandel; zunanji 8,64 cm (3,4 palcev), OLED, 720 x 748 pik
Glavna kamera12 MP, f/1,8, velikost tipala 1/1,76″, velikost pike 1,8 µm, PDAF, OIS; video do 4K
Spremljajoča kameraširokokotna 12 MP, f/2,2, 123°, velikost pike 1,12 µm
Kamera znotraj10 MP, f/2,2, 23 mm, velikost pike 1,22 µm; video do 4K
VmesnikiWi-Fi 6e, Bluetooth 5.3, NFC, satelitski sprejemnik, USB-C
Biometrijatipalo prstnega odtisa v stranski tipki
Operacijski sistemAndroid 13, One UI 5.1.1
Pomnilnik8/256 GB ali 8/512 GB; ni reže za pomnilniške kartice
Baterija3700 mAh, 25-vatno žično in 15-vatno brezžično polnjenje
Materialutrjeno steklo Gorilla Glass Victus 2 in aluminij
Mereodprt 161,1 x 71,9 x 6,9 mm; zaprt 85,1 x 71,9 x 15,1 mm
Masa187 g
Priporočena cena1200 €
Samsung Galaxy Z Flip5
 • Oblika in izdelava
 • Zaslona
 • Fotoaparat
 • Delovanje
 • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
 • Cena
3.9

Naj kupim?

Poceni seveda ni, a kateri dober telefon je? Zato pa je bistveno izboljšan in ga je užitek uporabljati, še vedno tudi toliko poseben, da izstopa. Že v osnovi vgrajenih 256 GB prostora za podatke predstavlja dodaten plus.

HVALIMO:
 • Končno se zapre brez špranje
 • Zunanji zaslon je veliko bolj uporaben
 • Z novim procesorjem baterija ni premajhna
 • Presenetljivo spodobna fotografska in video kakovost iz starih kamer
 • Petletna podpora s posodobitvami programske opreme
GRAJAMO:
 • Telefon je še vedno ožji od skoraj vseh običajnih
 • Uporaba zunanjega zaslona je preveč omejena
 • Notranji zaslon je še vedno prevlečen s folijo za zbiranje madežev
 • Še vedno nobenega padanja cene kljub ne več ravno novi tehnologiji
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja