Samsung Galaxy Z Flip4: Čakajoč resno konkurenco
Matjaž Ropret 16. septembra 2022 ob 06:28

Realno je to tretja generacija Samsungovega preklopnega telefona, ker pa so vmes izdali različico prve s podporo za omrežja 5G in ker so želeli oznako poenotiti z večjim Foldom, smo zdaj pri številki štiri. Toda povsem lahko bi trojki pripisali še kakšno črko in bi s tem bolj natančno zajeli, za kakšno evolucijo gre pri modelu Galaxy Z Flip4.

Takoj torej lahko razčistimo, da je štirica majhna nadgradnja trojke, in tako lahko vsi lastniki predhodnega mirno čakajo, ali bo morda kaj konkretno novega in drugačnega prinesel Flip5 prihodnje leto. Če kje še najdete lanski model za dobro ceno (konkretno pod tisoč evri), potem je ta lahko še zdaj dober nakup. Sicer pa moramo na novinca gledati predvsem z vidika odločanja med »klasiko« in preklopnim telefonom. Pri čemer argumentov v prid slednjim Flip4 žal nič kaj ne utrdi, tudi zaradi višje izhodiščne cene.

Poglavitni razliki, ki ju je mogoče videti in občutiti brez kakšnega testiranja in primerjanja, sta večji zunanji zaslon in nekoliko bolj oglati zaključki pri ohišju. Zdi se, da to zdaj znova postaja moderno, ni težko uganiti, pod vplivom katerega podjetja, niti nimam nič proti, ker tak dizajn bolj pade v oči kot popolnoma zaobljene stranice. Ker telefon ni širok, taki robovi tudi ne motijo ergonomije. Zunanji zaslon je zagotovo bolj uporaben, ker se na njem da brez težav prebrati obvestila, preveriti vremensko napoved ali koledar. Ni sicer tako zanimiv kot okrogel na Huaweijevem P50 Pocket, vendar opazno večji, prav tako lahko vedno prikazuje uro in informacije in nanj se da »pripeti« več pripomočkov, med drugim tri pogosto klicane stike iz imenika, kar pri omenjenem konkurentu še vedno pogrešam. Ima pa tudi Flip4 pomanjkljivosti na tem področju, kajti zunanji zaslon se ne vrti skupaj s telefonom, prav tako se ne obrne delovanje tipke za glasnost, kot se pri Pocketu in kar bi bilo nekako logično. Konkurent tudi omogoča priročno brezstično plačevanje, kadar je zaprt. S sklopljenim Flipom mi ni uspelo plačati, moral sem ga razpreti. Menda je možno s storitvijo Samsung Pay – če je omogočena, se da potegniti z dna zaslona in jo priklicati –, toda z NLB Pay zagotovo ne gre in to se mi zdi precejšnja luknja v priročnosti in razlogih za uporabo preklopnega telefona. Odklepa se Flipa sicer s prepoznavo prstnih odtisov v stranski tipki za vklop in ta sistem je praktično nezgrešljiv, deluje vedno in hitro.  

Kot izdelek mi je Galaxy Z Flip4 všeč in tudi uporabljati ga je prijetno. K temu veliko pripomore res lep glavni zaslon, ki po kakovosti nič ne zaostaja za neprepogljivimi OLED-i. Barve, kontrasti, hitro in prilagodljivo osveževanje, svetilnost, vse je na visokem nivoju. Zgolj delovanje samodejnega prilagajanja svetilnosti je še naprej naravnano na čim večje varčevanje z energijo, kar sem v zadnjem času opažal že pri nekaterih drugih Galaxyjih. Odrazi pa se v tem, da zaslon v temnejšem prostoru na najnižji vrednosti in zato tako temen, da se komaj vidi nanj, in je treba drsnik ročno premakniti proti nečemu uporabnemu. Nimam večjih pripomb čez zvok, kajti stereo zvočnika sta tradicionalno samsungovsko dobra, predvajata presenetljivo poln zvok, ki se le pri najvišjih nivojih glasnosti v visokih frekvencah nekoliko poslabša.

Četudi mi je z vidika uporabe všeč, pa to ne pomeni, da se strinjam z določenimi Samsungovimi odločitvami. Guba na sredini še naprej ostaja zelo vidna in tudi konkretno se jo čuti, podjetje pa vztraja pri prepogibanju z napenjanjem zaslona. Huawei in Motorola denimo uporabljata mehanizem za kapljično pregibanje, ki zaslon manj napne, pusti manj občutno gubo in tudi omogoča zlaganje obeh stranic povsem skupaj, pri Flipu je namreč med njima še vedno precejšnja špranja. Prav tako telefon in posledično zaslon ostaja ozek. Trditev, da ta reč ponuja enako izkušnjo kot običajni telefoni, drži le delno. V kolikor ga primerjamo s kakšnim Pixlom 6a ali Zenfonom 9, ki imata oba (za današnje razmere) majhen zaslon, pa morda še s kakšno Xperio, ki so tudi vse po vrsti ozke in visoke. Tudi ta je namreč tak. Tistih 6,7 palcev diagonale izhaja izključno iz višine, kajti v širino (zaslona) že v primerjavi z denimo Galaxyjem S22 manjka vsaj pol cm. Zaslon sicer ni tako obupno ozek kot pri Foldu, zato se da nanj tudi dokaj brez težav tipkati, in vsebina je večinoma dovolj velika tudi za ljudi s slabšim vidom, vseeno pa bi si želel širšega obzorja.

Eno konkretno izboljšanje je Samsung vendarle pripravil. Baterija je namreč bistveno vzdržljivejša kot v predhodniku. Zdaj omogoča cel dan intenzivne uporabe, avtonomija je daljša kot pri konkurenci, poleg tega Flip4 znova ponuja tudi brezžično polnjenje, zaradi česar je zalogo energije v njem še lažje držati na zadostnem nivoju. Žično polnjenje je sicer še naprej dokaj počasno (25 W). K učinkovitosti verjetno poleg večje kapacitete baterije prispeva še Qualcommov procesor Snapdragon 8+ prve generacije. Ta je odličen tudi v zmogljivostih za običajno uporabo, čemur je tak telefon tudi v osnovi namenjen. Med igrami ali kakšnim opravilom, ki zahteva neprestane visoke obremenitve (montiranjem videa, tudi daljšim snemanjem), pa se hitro pokaže slabost zasnove telefona z dvema polovicama, pri katerih se lahko toplota odvaja samo na eni. Segrevanje kmalu postane prehudo in sistem mora procesor držati na približno 60 odstotkih zmogljivosti, da lahko deluje v znosnih temperaturah.

Samsung Galaxy Z Flip4
 • Oblika in izdelava
 • Zaslona
 • Fotoaparat
 • Delovanje
 • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
 • Uporabnost
 • Cena
3.7

Naj kupim?

Kdor želi preklopni telefon, veliko izbire v resnici nima. Galaxy z Flip4 je najbolj očitna in tudi povsem spodobna možnost, žal pa je prav zaradi pomanjkanja konkurence Samsung nekoliko zaspal pri razvoju.

V foto-video sklopu večjih sprememb ni. Še naprej sta na zunanji strani dva objektiva z 12-milijonskima tipaloma, notranja selfijevska kamera pa ima 10-milijonsko tipalo. Teleobjektiva ni, digitalni zum pa zgolj to, brez kakšnih naprednih trikov. Fotografije z glavnega objektiva, s katerim je mogoče (sebe) fotografirati tudi s pomočjo malega zaslona, so zadovoljive, a nič več kot to. Za telefon srednjega cenovnega razreda bi bile dobre, toda za takega, ki stane več kot tisoč evrov, bi se spodobil nekoliko višji nivo, z več detajli, boljšim dinamičnim razponom, tudi nočnimi posnetki, četudi je vse našteto solidno. Tudi portretni način ne daje slabih rezultatov. Ultraširoki objektiv je žal na precej nižjem nivoju, saj je optika proti robovom  dokaj povprečna, barve so »sprane« in nočni rezultati razočaranje. Notranja kamera je sicer povsem primerljiva s tistimi v klasičnih telefonih, a vseeno se splača selfije zajemati z zunanjo, ker je kvaliteta neprimerno višja. Za video je zaradi naprednejšega procesorja ta telefon boljši od srednjerazrednih modelov, vseeno pa ne parira povsem neprepogljivim v razredu okrog tisoč evrov. Na vseh kamerah gre do 4K s 60 sličicami na sekundo, na notranji sicer z nekoliko večjim izrezom, slika je povsem spodobna, prav tako umirjanje.

Različica Androida je za zdaj še 12 s Samsungovim uporabniškim vmesnikom One UI 4.1.1, verjetno pa lahko še letos pričakujemo nadgradnjo na Android 13, ki sicer kakšnih večjih novosti ne prinaša. One UI že tradicionalno ponuja nekatere uporabne trike, kot je izbiranje zvočnega izhoda v obvestilnem polknu ali pa stranska vrstica za določanje aplikacij, ki naj bodo na razdeljenem zaslonu. Pri Flipu je mogoče tudi nastaviti, katere aplikacije se samodejno pomaknejo na zgornjo polovico zaslona, če uporabnik prepogne telefon v podoben položaj, v kakršnem običajno uporabljamo prenosnike. Takrat je na spodnji polovici mogoče spreminjati svetilnost zaslona, glasnost, z enim klikom potegniti dol obvestila, zajeti posnetek zaslona ali pa imeti tam sledilno ploščico. Realno je sicer zaslon premajhen za tako »pisarniško« uporabo, toda ideja po svoje ni napačna.

Ključno vprašanje pri tovrstnih preklopnih telefonih še naprej ostaja, kaj taka zasnova prinese. Lažje pospravljanje v žep je neizpodbitno, četudi se kdaj čuti (in vidi) dodatna debelina tega telefona. Lahko je tudi priročnejši za odlaganje v avtomobilu, ni prevelik za hrbtni žep kolesarske majice ali za v kakšno majhno (žensko) torbico. Primeren je za tiste, ki delajo veliko selfijev, saj lahko to s pomočjo zunanjega zaslona počnejo z glavno kamero. Priročna je lahko tudi v napol razprta postavitev, kajti Flip4 ima znova toliko trd mehanizem prepogibanja, da ostane v katerem koli položaju, da ni treba iskati stojala. Res pa je zaslon, kot rečeno, malce majhen za tako uporabo. Na žalost se ne da plačevati s sklopljenim, kar bi bila še ena dobra pridobitev glede priročnosti določenih opravil. In, če se sprašujete, z zaprtim se absolutno da telefonirati. Naprej, če pade na tla, odprt ali zaprt, sicer obstaja možnost, da poči steklo na eni (ali obeh) od zunanjih stranic, toda notranji zaslon bo skoraj zagotovo ostal cel.

Sam preklopni telefon uporabljam že pol leta in predvsem v žepom prijazni velikosti vidim dovolj prednosti, da bi na nečem takem tudi ostal, seveda pa ima vsak svoje prioritete. Pri Flipu4 me poleg tega, da se še vedno zapira s špranjo in da glede gube ni kakšnega napredka, moti cena. Lani so tretjega Flipa ob prihodu na trg spustili na tisoč evrov, kar je bila dobra poteza, pripomogla je k priljubljenosti tega izdelka med kupci, ki so želeli izstopati, ali jim dejstvo, da v žepu prenašajo nekaj manjšega, pomeni več od kakšne druge lastnosti. Letošnja začetna cena 1160 evrov (ki je sicer že znižana na 1100 evrov), še vedno za ubogih 128 GB podatkovnega pomnilnika, je precej manj atraktivna. Zavedam se, da smo v obdobju nore inflacije, in jasno je bilo, da se mobilniki ne bodo izognili podražitvam. Toda tehnologija je ostala enaka in bi se pravzaprav od lani morala poceniti. Kakšne večje novosti Galaxy Z Flip4 ne vsebuje, zato bi v običajnih razmerah pričakoval nov padec cene in približevanje te kategorije naprav širšemu krogu kupcev. Vendar tega ni, kot ne konkretnih izboljšav koncepta, zato se na prepogljivi vlak še ne mudi.  

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:

 • Zelo lep notranji zaslon
 • Večji in dejansko uporaben zunanji zaslon
 • Zunanjost daje bolj prestižen vtis kot pri predhodniku
 • Zmogljiv in učinkovit procesor
 • Baterije je zdaj dovolj za cel dan konkretne uporabe
GRAJAMO:
 • Še vedno opazna in občutna guba na zaslonu
 • Še naprej zapiranje s špranjo med stranicama
 • Fotografske sposobnosti so daleč od cenovnega razreda
 • Vsebina na zunanjem zaslonu se ne vrti skupaj s telefonom in tipka za glasnost se ne prilagaja
 • Z zaprtim se ne da brezstično plačevati
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja